Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, Novi Svjetski Poredak » NJEMAČKA VELESILA – ‘Četvrti Reich’ ovladao Europom, a Balkan je rob Eurosaveza

NJEMAČKA VELESILA – ‘Četvrti Reich’ ovladao Europom, a Balkan je rob Eurosaveza

merkel-europa-EU-NjemačkaSviđalo se to nekome ili ne, Njemačka je već ekonomski ovladala Europom i uskoro će potpuno zavladati

Njemačka je već glavni dobavljač cijele Europe raznoraznom robom, trudeći se da se sve više širi i “oduzme” SAD i Kini i tržišta izvan Europe. Njemačka se već nekoliko godina trudi “uvući” nove zemlje u svoje tržište i privlačiti nove države u zonu eura.

Euroskeptici su to već odavno nazvali “Četvrtim njemačkim Reichom”, koji će za razliku od prethodnih njemačkih država koje su to isto pokušavale u dva svjetska rata napraviti oružjem, učiniti bez krvi, novcem …

Stručnjaci godinama analiziraju kako se ponašaju nove članice Unije koje, u suštini, nisu mogle donijeti nikakav boljitak EU, ali su ipak primljene u članstvo. Došli su do zaključka da je sve to rezultat želje Eurosaveza jedino proširiti tržište, a samim tim i politički utjecaj. Poznato je odavno da je EU potpisivala prošlih godina sa siromašnim zemljama nekadašnjeg SSSR gospodarske sporazume iako im je bilo potpuno jasno da će oni pogubno utjecati na opću gospodarsku situaciju.

Sudeći po broju euroskeptika i njihovom povećanju samo u Velikoj Britaniji i Francuskoj, nemoguće je zaključiti da su takve zemlje vidjele bilo kakvu perspektivu za povećavanje tržišta u ovim “izgubljenim” zemljama. Zbog toga je više nego očito da je to koristilo samo Njemačkoj: u trenutku kada je njeno tradicionalno tržište počelo posustajati – posebno Portugal, Španjolska i Grčka u kojima je počela naglo padati potražnja za njemačkom robom …

Već je jasno da se sve europske zemlje koje preživljavaju ekonomsku krizu – preživljavaju je zahvaljujući poilitici – Angele Merkel. I to nikoga više ne čudi. Iza nas je najgori val ekonomske krize u posljednje vrijeme u Europi.

Kada je “vrhunac” ipak prošao, pokazalo se kako Grčke praktično više nema na karti eurotržišta … Onda je nekome u Njemačkoj palo na pamet da “zbaci balast Grčke s pleća Eurosaveza”. Taj moment je ipak prošao i Grčkoj su dali “lake” kredite kojim su je pretvorili u doživotnog dužnika, a potom su isti scenarij primijenili i na ostale utopljenike: Španjolsku, Portugal, Cipar.

Scenarij ne predviđa samo vraćanje dugova, već i, pored ostalog, izbor dobavljača u raznoraznim isporukama i poslovima koga određuje kreditor. Drugim riječima, riječ Bruxellesa koji nominalno daje kredite je odlučujuća, a u suštini je to SR Njemačka koja je i najveći kreditor u EU!

Eurosavez – savez za porobljavanje slabih od strane moćnih

Ekonomska kriza u EU je mnoge europske zemlje probudila: shvatili su da Eurosavez nije savez najprosperitetnijih i najstabilnijih zemalja Europe, već polje za porobljavanje slabih od strane moćnih. O tome odavno govore euroskeptici i pitaju se da li u Eurosavezu postoje snage koje bi se zaista suprotstavile ekonomski najmoćnijoj državi SR Njemačkoj? I izmijenile postojeći ekonomski i politički poredak?

Mnogi stručnjaci u Europi smatraju da je tako nešto moguće jedino ukoliko bi neke od takvih zemalja – izašle uz EU! To mišljenje podržava i zamjenik direktora Centra “Banke i kreditna politika” Europskog instituta Ruske akademije znanosti Anatolij Bazan. I on i mnogi drugi analitičari u Europi smatraju da je to jedino moguće ostvariti na taj način jer norme EU predviđaju savršeno slobodno kretanje robe, kapitala, radne snage … što, pogoduje zemljama koje imaju visoku produktivnost rada, proizvode najnoviju i visokokvalitetnu robu po najnovijoj tehnologiji. A u tome je najviše i najdalje otišla Njemačka!

S druge strane, udio Italije i Francuske u zajedničkom tržištu EU svakim danom je sve manji, a udio Njemačke sve veći. Ali, izaći iz EU je posebno težak zadatak nakon čega bi uslijedile vrlo negativne i pogubne posljedice, prije svega financijske. Stručnjaci upozoravaju da su troškovi ulaska u EU zanemarivi u odnosu na one kada bi se netko usudio iz nje izaći …

Euroskepticizam cvjeta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj, Grčkoj i još nekim zemljama. Postoje, međutim, i oni koji uopće ne uzimaju u obzir “djelovanje Njemačke na motive postojanja EU” i ne slažu se s njim.

Stručnjaci ističu da su dobitke od ulaska u EU ipak imale “neke zemlje”: na primjer Litva koja je ostvarila značajan rast neposredno prije izbijanja krize 2008, ali na račun obimnog rasta financijskih usluga kada su banke iz razvijenog dijela Unije “preuzele” financijske institucije novopridošlih. Rezultat – povećan je opseg bankovnih i financijskih operacija koji se odrazio i na gospodarski rast. Makar je stanovništvo dobilo mnogo novih radnih mjesta.

Njemačka roba se odlikuje visokom kvalitetom, poznatim i uvažavan natpisom Made in Germany, za koji su svi spremni platiti i mnogo veću cijenu od stvarne. Zbog toga njemački proizvodi nisu namijenjeni tržištima u razvoju, nego onima već razvijenim, gdje već postoji potrošačka potražnja. Zbog toga Njemačka nije zainteresirana za tržišno “slabe” države.

Može se reći, slažu se stručnjaci, da je zbog toga Njemačka i bila inicijator širenja Europske unije, unatoč brojnim negativnim momentima razvoja i problema s kojima su u EU ušle sve zemlje nekadašnjeg socijalističkog bloka. I dan danas, upozoravaju ovi stručnjaci, postoje problemi s ovim zemljama, ali, Njemačka, uvlačeći njih u orbitu utjecaja EU, osigurava sebi tržište, ali i blagi porast razine ekonomskog razvoja tih zemalja. Čime su one, izgleda, zadovoljne …

Europska pravila – porez na sunce!

* U nekim zemljama Europske unije uveden je porez na korištenje solarnih panela za vlastite potrebe – gdje je kraj?

Svjetski političari puni su fraza o borbi protiv globalnog zagrijavanja i ekološkim, obnovljivim izvorima energije (umjesto zagađivača poput ugljena, nafte, plina, drva …). Energija vjetra, sunca, vode – sve je to (na riječima) ono što treba razvijati.

Međutim, na dijelu – stvari i ne stoje tako, pogotovo kada je u pitanju Europska unija (kojoj smo hrlili toliko dugo).

Sjetimo se nedavnog slučaja slovenskog umirovljenika Joze Prapera. On je na krov obiteljske kuće postavio malu solarnu elektranu i – zato će morati vratiti novac koji je primao posljednje tri godine. Naime, tijekom te tri godine on je proizvodio struju, čime je zadovoljavao polovicu kućnih potreba za energijom. Ovaj umirovljeni elektroinženjer iz Vuzenica izjavio je da se nada da će pravladati razum i da mu mirovina ipak neće biti oduzeta i objašnjava da ga nitko nije obavijestio da se vlasnici mini elektrana zakonom tretiraju kao “mali poduzetnici”, “što je nespojivo sa statusom umirovljenika” .

Dobra namjera da promovira obnovljive izvore energije time što je prvi u svom kraju postavio solarnu elektranu – obila mu se o glavu. Bez obzira na to što je proteklih godina plaćao poreze i doprinose na elektranu (koja, uzgred, mjesečno prizvede struje u vrijednosti od svega 100 eura), ostat će bez mirovine, ukoliko na sudu ne dokaže da na nju ima pravo, ili ako se u međuvremenu ne donese zakon koji bi proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dopuštao i umirovljenicima.

Ni u Španjolskoj nije ništa bolje što se tiče odnosa prema ekološkim izvorima energije. Prošle jeseni najavljeno je uvođenje novog poreza na solarnu energiju, a vlasnici solarnih panela više neći smjeti prodati višak energije, tako da su, kažu, mnogi investitori u ovom području dovedeni na rub provalije.

S obzirom na to da je vlada ove države donedavno poticala upravo razvoj solarne energije, mnogi su odlučili da investiraju u ovu oblast. Međutim, ispostavilo se da su se takvi ljudi našli – pred financijskim kolapsom. Najavljeno je i da će vlada Španjolske spriječiti ljude da proizvode vlastite solarne panele – tako što će svi paneli biti spojeni na državnu mrežu, a svako ko to odbije mogao bi platiti ogromnu globu.

A evo i najnovijih vijesti: putem Španjolske idu i Njemačka i Austrija. I ove države su posljednjih godina davale subvencije ljudima koji su koristili solarne panele. Mnoštvo njih je prihvatilo pomoć i nabavili su skupe kolektore, ai mnogi gospodarstvenici su radili na tome da svoja postrojenja “priključe” – na sunce. Austrija “mijenja ploču”: donesena je odluka da se počne s naplaćivanjem “poreza na sunce”, koji će iznositi 1,50 € po kilovat satu.

Oni koji umiju čitati, “čitaju između redova”, zaključili su da je to od početka i bio plan: potaknuti ljude da pređu na obnovljive izvore energije, a zatim im to – naplatiti. Priča se da će uskoro sličan porez biti uveden i u Njemačkoj (ma, gdje bi Merkelova …) U stranom tisku navodi se da su Austrijanci šokirani potezom, jer se osjećaju prevarenim .: “Prvo su nas namamili da se prebacimo na kolektore za sakupljanje besplatne sunčeve energije, a sada nam žele tu energiju naplatiti”.

Gdje je kraj? Beskrupulozni vladari svijeta vjerojatno će naći još načina da naplate narodu porez na život. Zašto ne bi bili uvedeni porez na vodu i na zrak? Jedino je to još preostalo …
 
(trećeoko/uredio: nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,