Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » POZNATI METEOROLOG PROGOVORIO O CHEMTRAILSIMA I HAARP-u: Rije─Ź je o evidentnim manipulacijama

POZNATI METEOROLOG PROGOVORIO O CHEMTRAILSIMA I HAARP-u: Rije─Ź je o evidentnim manipulacijama

ivan-cacic-meteorologijaTakva manipulacija nije dio znanosti kojom se bavi fizika atmosfere, ve─ç je zloupotreba psihologije mase, smatra ─îa─Źi─ç

S poznatim meteorologom Ivanom ─îa─Źi─çem razgovarali smo o ljudskom utjecaju na vrijeme, teorijama zavjere, “chemtrailsima” i HAARP-u:

┼áto nam mo┼żete re─çi o umjetnom djelovanju na vrijeme i intervencijama u atmosferi?

Ljudsko dru┼ítvo svojim aktivnostima nedvojbeno utje─Źe na pojedine procese u atmosferi. Zavr┼íno izvje┼í─çe Me─Ĺunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) utvrdilo je vrlo visoku vjerojatnost (95%) djelovanja ─Źovjeka na globalnu promjenu klime zbog neprestane emisije stakleni─Źkih plinova, posebno ugljikova dioksida.

Rije─Ź je o najradikalnijem ljudskom utjecaju na atmosferu, dakle, umjetnom djelovanju na klimu pa tako i na vrijeme, koja se ogleda i na sudbinu cijelog ljudskog dru┼ítva i okoli┼í kroz sve ─Źe┼í─çe i ja─Źe vremenske i hidrolo┼íke ekstreme.

Pod umjetnim djelovanjem na vrijeme u pravilu smatramo smi┼íljeni utjecaj na atmosferu radi upravljanja procesa u atmosferi i postizanja ┼żeljenih stanja i pojava, kao ┼íto je to pove─çanje vidljivosti u atmosferi razbijanjem magle, dotok vode iz atmosfere kroz stimulaciju oborina, smanjenje ┼íteta od tu─Źe zasijevanjem tu─Źonosnih oblaka.

Zanimljivo je da ljudsko dru┼ítvo nenamjernim djelovanjem na atmosferu kroz emisiju stakleni─Źkih plinova ima neusporedivo ve─çi utjecaj na vremenske prilike nego namjerni ÔÇô kroz smi┼íljeno umjetno djelovanje. Prvo je djelovanje globalno, kroz dulji period, koji se prote┼że od samog po─Źetka industrijske ere, dok su smi┼íljene intervencije vrlo lokalne i kratkotrajne.

Prema ocjeni Komisije za znanost Svjetske meteorolo┼íke organizacije vrlo je izvjestan u─Źinak na razbijanje magle, znatno manji na stimulaciju oborine, i to samo u okolnostima ve─ç prisutnih oborinskih procesa, a posve neizvjestan u slu─Źaju djelovanja na olujne procese kao ┼íto je to obrana od tu─Źe. Valja znati da je nemogu─çe zaustaviti oborinske procese koji nastaju u razvijenim ciklonama i nije ih mogu─çe potaknuti ukoliko za to ne postoje potencijalni uvjeti. Upravo stoga, svaka informacija, uvjeravanja ili aktivnosti koje upu─çuju na izvjesnost djelovanja na vrijeme kao ┼íto je, primjerice, upravljanje putanjama oluja te intenzitetima i procesima u olujama spadaju, najbla┼że re─Źeno, u meteorolo┼íki romantizam ili znanstvenu fantastiku.

Kako komentirate teorije zavjere o umjetnom djelovanju na atmosferu?

Povremeno se u medijima pojavljuju vi┼íe ili manje zastra┼íuju─çe informacije o djelovanju Velikog Brata ili nekog opskurnog centra mo─çi koji ima mogu─çnosti i snagu umjetnog djelovanja na atmosferu i stvaranje opasnih vremenskih stanja i pojava koja tako postaju sofisticirana meteorolo┼íka oru┼żja i dio meteorolo┼íkog rata.

Tako se povremeno, do razine histerije javljaju upozorenja na zlo─çudne tragove iza zrakoplova koji se pojavljuju na velikim visinama.

Za vrijeme nedavnog posjeta Hrvatskoj direktorica ┼ávedske nacionalne hidrometeorolo┼íke slu┼żbe u jednom je trenutku na┼íeg sastanka bila doslovce zasuta pozivima medija iz ┼ávedske zbog tih tragova. Gotovo je nemogu─çe bilo objasniti kako je rije─Ź o vrlo ograni─Źenoj pojavi pretvorbe nevidljive vodene pare u vidljive ledene kristali─çe na jezgricama sublimacije koje ispu┼ítaju mlaznice zrakoplova u nestabilnim atmosferskim uvjetima.


┬áKad je atmosfera stabilna, tragovi su vrlo kratki i kratkotrajni ili posve izostaju pa ih tada s tla ne vidimo ÔÇô ┼íto je dobra podloga za manipulaciju strahom u javnosti kad se ti tragovi pojave.

Povremeno se pojavljuju i uznemiruju─ça upozorenja na neke opasne pojave vezane uz ekstremna stanja atmosfere, primjerice veliki ┼íumski po┼żari u Rusiji pod djelovanjem toplinskih valova ili razaraju─ça tornada u SAD-u, pa ─Źak i velike poplave u na┼íem podru─Źju ÔÇô i to kao ÔÇ×evidentniÔÇť dokazi meteorolo┼íkog rata koje vode zapadna, isto─Źna ili neka druga vojna sredi┼íta mo─çi koja ciljano manipuliraju uvjetima u atmosferi. U taj scenarij se uklapa i opskurni projekt HARP (engl. High Altitude Research Project) i projekt High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP)

Rije─Ź je o evidentnim manipulacijama, no ne atmosfere, nego javnosti. Ono ┼íto je evidentno ÔÇô takva manipulacija nije dio znanosti kojom se bavi fizika atmosfere, ve─ç je zloupotreba psihologije mase. Uznemiruju─çe informacije o stvaranju opasnih vremenskih pojava i stanja od opskurnih sredi┼íta mo─çi nisu dio meteorolo┼íkog ve─ç psiholo┼íkog rata s u─Źincima uznemirenosti javnosti, stvaranja osje─çaja nesigurnosti i ranjivosti. Vrlo je neeti─Źno i dru┼ítveno ┼ítetno od bilo kojeg medija da svoju vidljivost temelji na meteorolo┼íkim uznemiruju─çim senzacijama kao posljedicama umjetnog djelovanja na vrijeme ─Źak do razine meteorolo┼íkog rata.

Bojite li se govoriti istinu o tome?

Naravno da se ne bojim. Valja se bojati u─Źinaka kvazi znanosti i manipulacije informacijama. Govoriti znanstvene ─Źinjenice danas i nije hrabrost ve─ç moralna obveza svih koji imaju priliku i privilegiju pru┼żati informacije ÔÇ×iz prve rukeÔÇť.

┼áto jo┼í mo┼żete re─çi o promjeni klime i koje su posljedice?

Klima je u stalnoj promjeni. Na te promjene utje─Źu slo┼żeni prirodni procesi, ali i ─Źovjek. Svjetska meteorolo┼íka organizacija prva je upozorila na rizike vezane za ljudsku aktivnost i klimu. Tako je ve─ç daleke 1976. godine izdala upozorenja na akumulaciju ugljikova dioksida u atmosferi i njegovim mogu─çim u─Źincima na klimu Zemlje. Upozorenje je pridonijelo usmjeravanju op─çe pozornosti na globalno zagrijavanje i promjenu klime ÔÇô kao najve─çu prijetnju odr┼żivom razvoju i sudbini ljudske vrste.

U─Źinci ove promjene ogledaju se u evidentnom porastu temperature atmosfere i oceana, smanjivanju ledenih kapa i ledenjaka, rastu razine mora. Tako─Ĺer je evidentno da su ekstremni vremenski i klimatski doga─Ĺaji sve su ─Źe┼í─çi i sve intenzivniji. Valja znati da se 13 od ukupno 14 ikad zabilje┼żenih najtoplijih godina dogodilo u 21. stolje─çu i da su zadnja tri desetlje─ça bila toplija od prethodnih, pri ─Źemu je najtoplije desetlje─çe ikad zabilje┼żeno bilo desetlje─çe od 2001 do 2010.

Klimatske promjene nesumnjivo su jedne su od najve─çih izazova s kojima se svijet, pa i Hrvatska, suo─Źava danas, a oni ─çe u budu─çnosti biti jo┼í izra┼żeniji. Mnogi od dana┼ínjih mladih ┼żivjet ─çe u drugoj polovici ovog stolje─ça i suo─Źit ─çe se sa sve izra┼żenijim posljedicama globalne promjene klime. Sude─çi po Izvje┼í─çu II.

Radne grupe IPCC-a, koja se sastala krajem o┼żujka ove godine u Jokohami, klimatske promjene donose vi┼íe rizika nego prilika. Ova je Radna grupa odredila i mjere za globalnu akciju koje se temelje na klju─Źnim rizicima i preporukama prilagodbe. Primjerice, za Europu klju─Źni su rizici vezani uz u─Źinke poplava, toplinskih valova i ┼íumskih po┼żara koji u mjerama adaptacije imperativno nala┼żu ja─Źanje i implementaciju naprednih sustava upozorenja na nepogode i katastrofe.

Odga─Ĺanje uklju─Źivanja u proces prilagodbe i utjecaja na uzroke, jednako kao i zanemarivanje ili nijekanje klimatskih promjena, ograni─Źava mogu─çnosti izbora, otvara rizike usporavanja i neizvjesnosti razvitka i ima dugoro─Źan negativan u─Źinak na odr┼żivi razvoj.
 
(vecernji/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , ,