Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni » TAJNA DRU┼áTVA: Izme─Ĺu fikcije i stvarnosti

TAJNA DRU┼áTVA: Izme─Ĺu fikcije i stvarnosti

tajna-drustva-illuminatiTajna dru┼ítva oduvijek su intrigantna tema i vje─Źna inspiracija brojnim raspravama. Fascinacija onim ┼íto se zbiva iza dobro zatvorenih vrata ovih dru┼ítava, ako zaista postoje, ne jenjava, a pretpostavke gotovo uvijek imaju negativnu konotaciju. Je li to opravdano?

Te┼íko je re─çi s obzirom na to da su informacije koje ┼íira javnost ima o njima ograni─Źene i uglavnom dolaze iz izvora kao ┼íto su filmovi, knjige i sli─Źni mediji koji (velike) rupe u znanju o tajnim dru┼ítvima vje┼íto popunjavaju fikcijom.

No, pone┼íto se ipak i zna. Vjerojatno su svi ─Źuli za Opus Dei, barem iz Dan Brownova bestselera “Da Vincijev kod”. Cilj ovog dru┼ítva je za┼ítititi tajne katoli─Źke Crkve i, navodno, potomke Isus Krista na zemlji. Tako smo barem ─Źitali. ─îinjenice su sljede─çe: Opus Dei osnovan je 1928. godine uz blagoslov samog pape. ┼áto je veoma zanimljivo s obzirom na to da Crkva brani formiranje tajnih dru┼ítava kao i pripadanje istima.

Zlatna zora, ┼íto je skra─çena ina─Źica naziva “Zatvoreni red Zlatne zore”, tajno je dru┼ítvo osnovano krajem 19. stolje─ça, a cilj dru┼ítva je prou─Źavanje okultnog i paranormalnog. ─îlanovi dru┼ítva sebe navodno smatraju “odabranima”, odnosno “magi─Źnima”, a u nekim se izvorima tvrdi da su ─Źlanovi bili i neki iz redova slavnih osoba, poput Brama Stokera, autora “Drakule”.

Dru┼ítvo jo┼í uvijek postoji, a navodno, iako su se odmaknuli od prvobitnih ciljeva, jo┼í uvijek prolaze kroz mnogobrojne i komplicirane inicijacijske testove. Unato─Ź tome, postoje tvrdnje da broj ─Źlanova rapidno raste.

Dru┼ítvo Ordo Templi Orientis, ili skra─çeno O. T. O., me─Ĺunarodnog je karaktera i navodno je formirano na temeljima strukture Slobodnih zidara, a jedan od najpoznatijih ─Źlanova, kako stoji u nekim zapisima, bio je poznati engleski pisac Aleister Crowley, koji je ─Źak bio i vo─Ĺa organizacije. Dru┼ítvo je religioznog karaktera, me─Ĺutim, mnogi izvori tvrde da im je glavni cilj bio ja─Źanje veza izme─Ĺu sebe i sna┼żno povezivanje radi ostvarivanja vlastitih interesa.


tajna-drustva-illuminati-okupljanjeRed Zmaja poznato je tajno dru┼ítvo, barem iz filmova i knjiga. Utemeljeno je s ciljem obrane kr┼í─çanstva i uni┼ítenja svih onih koji mu na ovaj ili onaj na─Źin ┼żele nauditi. ─îlanovi su u po─Źetku bili isklju─Źivo vitezovi i vojnici, uglavnom plave krvi, a utemeljeno je 1408. godine. Utemeljitelj je bio ma─Ĺarski kralj Sigismund koji je kasnije zavladao Europom. ─îlan ovog dru┼ítva bio je, navodno, i Vlad II Drakula, otac poznatijeg grofa Drakule.

Slobodni zidari jo┼í su jedno tajno dru┼ítvo, koje se ve─ç dugo vremena ─Źesto spominje, posebno u raspravama o teorijama zavjera, pa mu pridjev “tajno” ba┼í vi┼íe i ne pristaje. No, povijesni zapisi potvr─Ĺuju postojanje ovog dru┼ítva, i ono je u po─Źetku zaista bilo – tajno. Dru┼ítvo je utemeljeno s ciljem povezivanja i ja─Źanja, tada jo┼í male, grupe zidara iz koje je kasnije nastala Velika masonska lo┼ża. Vjeruje se da su masoni, odnosno slobodni zidari, danas jedna od najja─Źih i najpovezanijih organizacija na svijetu.

I dolazimo do Iluminata koji su vje─Źna tema kontroverzi. No, stru─Źnjaci se ve─çinom sla┼żu u stajali┼ítu da danas na svijetu vi┼íe nema ni jednog ─Źlana ovog dru┼ítva. Kroz povijest je, pak, njihovo postojanje zabilje┼żeno, kao i sna┼żan utjecaj koji su imali na znanost, umjetnost i dru┼ítvo u cjelini. Bavarski Iluminati osnovani su 1776. godine s ciljem razdvajanja dr┼żave od religije. Navodno im je u fokusu bila znanost, zbog ─Źega su bili proganjani od strane crkvenih otaca. Danas, iako se vjeruje da vi┼íe ne postoje, mnogi teoreti─Źari zavjera poku┼íavaju uvjeriti javnost o “povratku” Iluminata pa s njima povezuju i mnoge slavne osobe.

No, dokaza o njihovom postojanju i aktivnostima u dana┼ínjem vremenu nema. Ili se mo┼żda, zaista, toliko dobro skrivaju.

Tajnih, kao i “tajnih”, dru┼ítava ima jo┼í na desetke. Pogledajte 10 najtajnijih dru┼ítava na svijetu:

 

 
(index, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: Illuminati, Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,