Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RIJEŠEN MISTERIJ: Otkriveno je kako ovčari kontroliraju stado ovaca!

RIJEŠEN MISTERIJ: Otkriveno je kako ovčari kontroliraju stado ovaca!

ovca-kontrola-masaOdnos između pastira i ovčara oduvijek je djelovao malo poput čarolije, no znanstvenici su sada uspjeli rasplesti misterij

Koristeći GPS podatke, istraživači su otkrili matematičku shemu po kojoj ovčarski pas obavlja svoj ​​zadatak, a koja bi mogla poslužiti u razvoju “ovčarskih robota” za kontrolu masa ili čišćenje naftnih mrlja.

Model do kojeg su došli može objasniti kako samo jedan pastir i jedan jedini pas mogu kontrolirati nedisciplinirano stado s više od 100 ovaca.

Istraživači ističu da se pas u osnovi slijedi dva jednostavna pravila:

Prvo pravilo: uči kako drži ovce na okupu.

Drugo pravilo: čim ovce stvore kompaktnu masu, tjera ih naprijed.

“Ono što je najinteresantnije je to koliko su ova pravila jednostavna”, izjavio je za BBC voditelj istraživanja, dr Andrew King s Swanzi Sveučilišta.

“U početku smo imali puno različitih ideja. Počeli smo stado promatrali iz zraka, ali smo potom shvatili da moramo vidjeti ono što pas vidi. A on vidi nešto bijelo i vuneno. Ukoliko se u tome pojave šupljine ili one postanu veće, zadatak psa je da one što prije budu ispunjene “, objasnio je on.

Britanski znanstvenik je rekao da ovčarski pas majstorski koristi “teoriju sebičnog stada” da bi životinje natjerao da se zbiju jedna uz drugu i prisili ih da idu u pravcu kome želi.

“Teorija sebičnog stada znači da između sebe i opasnosti stavite nešto ili nekog. Pojedinci pokušavaju što više umanjiti šanse da im se nešto dogodi, pa se zato kreću prema sredini grupe “, kazao je dr King.

Njegov kolega, dr Danijel Strembom s Uppsala Sveučilišta u Švedskoj, koristio je GPS podatke kako bi razvio računalne simulacije. To im je omogućilo da razviju matematički “ovčarski” model, algoritam koji im pomaže da riješe problem kako jedan čimbenik može kontrolirati veliki broj neposlušnih činilaca.

Znanstvenici se nadaju da će se ovaj princip moći primjeniti i u mnogim drugim kontekstima. No vjerujemo da se on primjenjuje odavno u marketingu, prodaju, kontroli društva prema Novom svjetskom poretku.

“Možda će matematičari i inženjeri ili robotičari iskoristiti ove rezultate u druge svrhe. Na primjer, u slanju dronova za prikupljanje informacija i njihovo skupno povlačenje “, naveo je dr King.
 

 
(vestinet.rs, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,