Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RIJE┼áEN MISTERIJ: Otkriveno je kako ov─Źari kontroliraju stado ovaca!

RIJE┼áEN MISTERIJ: Otkriveno je kako ov─Źari kontroliraju stado ovaca!

ovca-kontrola-masaOdnos izme─Ĺu pastira i ov─Źara oduvijek je djelovao malo poput ─Źarolije, no znanstvenici su sada uspjeli rasplesti misterij

Koriste─çi GPS podatke, istra┼żiva─Źi su otkrili matemati─Źku shemu po kojoj ov─Źarski pas obavlja svoj ÔÇőÔÇőzadatak, a koja bi mogla poslu┼żiti u razvoju “ov─Źarskih robota” za kontrolu masa ili ─Źi┼í─çenje naftnih mrlja.

Model do kojeg su do┼íli mo┼że objasniti kako samo jedan pastir i jedan jedini pas mogu kontrolirati nedisciplinirano stado s vi┼íe od 100 ovaca.

Istra┼żiva─Źi isti─Źu da se pas u osnovi slijedi dva jednostavna pravila:

Prvo pravilo: u─Źi kako dr┼żi ovce na okupu.

Drugo pravilo: ─Źim ovce stvore kompaktnu masu, tjera ih naprijed.

“Ono ┼íto je najinteresantnije je to koliko su ova pravila jednostavna”, izjavio je za BBC voditelj istra┼żivanja, dr Andrew King s Swanzi Sveu─Źili┼íta.

“U po─Źetku smo imali puno razli─Źitih ideja. Po─Źeli smo stado promatrali iz zraka, ali smo potom shvatili da moramo vidjeti ono ┼íto pas vidi. A on vidi ne┼íto bijelo i vuneno. Ukoliko se u tome pojave ┼íupljine ili one postanu ve─çe, zadatak psa je da one ┼íto prije budu ispunjene “, objasnio je on.


Britanski znanstvenik je rekao da ov─Źarski pas majstorski koristi “teoriju sebi─Źnog stada” da bi ┼żivotinje natjerao da se zbiju jedna uz drugu i prisili ih da idu u pravcu kome ┼żeli.

“Teorija sebi─Źnog stada zna─Źi da izme─Ĺu sebe i opasnosti stavite ne┼íto ili nekog. Pojedinci poku┼íavaju ┼íto vi┼íe umanjiti ┼íanse da im se ne┼íto dogodi, pa se zato kre─çu prema sredini grupe “, kazao je dr King.

Njegov kolega, dr Danijel Strembom s Uppsala Sveu─Źili┼íta u ┼ávedskoj, koristio je GPS podatke kako bi razvio ra─Źunalne simulacije. To im je omogu─çilo da razviju matemati─Źki “ov─Źarski” model, algoritam koji im poma┼że da rije┼íe problem kako jedan ─Źimbenik mo┼że kontrolirati veliki broj neposlu┼ínih ─Źinilaca.

Znanstvenici se nadaju da će se ovaj princip moći primjeniti i u mnogim drugim kontekstima. No vjerujemo da se on primjenjuje odavno u marketingu, prodaju, kontroli društva prema Novom svjetskom poretku.

“Mo┼żda ─çe matemati─Źari i in┼żenjeri ili roboti─Źari iskoristiti ove rezultate u druge svrhe. Na primjer, u slanju dronova za prikupljanje informacija i njihovo skupno povla─Źenje “, naveo je dr King.
 

 
(vestinet.rs, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,