Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ANTI-GMO: Rusija uvodi najstrože kazne za neoznačavanje GMO hrane, a Ukrajina će biti ulaz GMO hrane u EU

ANTI-GMO: Rusija uvodi najstrože kazne za neoznačavanje GMO hrane, a Ukrajina će biti ulaz GMO hrane u EU

GMO-hrana-rusijaRuska vlada ne kupuje i nasjeda na američko genetski modificirano sjeme tako lako. Naime, ruska vlada ima tvrdo stajalište protiv patentiranog sjemena, s obzirom da se u nekom sjemenu čak nalaze bakterije za proizvodnju insekticida

Kada ova vrsta laboratorijske manipulirne hrane pronađe svoj put na rusko tržište, mora se ocjeniti za svaku sitnicu i označiti na odgovarajući način. Rusi su se odlučili na ovaj potez zbog bahatog napada američke GMO hrane na europsko i azijsko tržite.

Aktualni ruski zakoni nalažu da hrana s najmanje 0,9% posto GMO sastojaka po težini mora biti označena u skladu s tim, upozoravaju potrošače o transgenskom materijalu.

Nema ništa loše u ispitivanju prehrambenih proizvoda koji dolaze iz laboratorija, koji nikada nisu dokazani da su sigurni za zdravlje, dugoročno na ljudsku populaciju. Ruska sumnja u svezi neprovjerenih transgenskih materijala je mudra, te je u planu smanjenje unosa genetski modificiranih sastojaka uopće.

Prema ruskoj vladi, udio GMO-a u ruskoj prehrambenoj industriji je znatno pao u posljednjih desetak godina od 12% posto na samo 0,01 % posto. Navodno, cijela zemlja ima samo 57 registriranih GMO-prehrambenih proizvoda na raspolaganju.

Novi ruski zakon će propisati označavanje za sve GMO proizvode i propisati rigorozne novčane kazne

Danas, je na snazi novi zakon, izrađen od strane ruske državne agencije za prava potrošača “Rospotrebnadzor”, koji traži mandat označavanje bilo kojeg prehrambenog proizvoda koji sadrži bilo koji iznos genetski modificiranih sastojaka.

Prema novom zakonu, oni koji ne uspiju pravilno označiti GMO proizvode koje prodaju će biti kažnjeni novčanom kaznom između $ 555 i $ 4150. Nepropisno označena hrane dioničko će tada biti oduzeta i vjerojatno odbačena (uništena) od strane vlade.

Rusko vodstvo u biti radi nešto plemenito za svoje ljude – dajući im do znanje koji prehrambeni proizvodi sadrže laboratorijski mijenjane sastojke. S ovim znanjem, ruski narod ima slobodu i znanje za donošenje odluka.

Ostale zemlje, poput SAD-a i Hrvatske, te čitavog Balkana, ostaju u mraku, te ne dovode u pitanje valjanost transgenih materijala u hrani. Srećom, to će se možda uskoro promjeniti kako Amerikanci i dalje traže nove zakone označavanja GMO hrane.

Rusko vodstvo pokazuje kako su sigurnosni standardi protiv GMO hrane vrlo osjetljivi

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je govorio u 2014 o stvaranju istraživačke baze za genetski modificirane organizme koja bi pružala zdravstvene dokaze sa stručnim informacijama.

Trenutno, Rusija ne može nametati trgovinska ograničenja na uvoz GMO prehrambenih proizvoda zbog novih pravila koje je postavio WTO-u 2012. Kao članica WTO-a, Rusija ne može ograničiti uvoz GMO dok ne dokaže da hrana ima opasnog utjecaja na ljudsko zdravlje.

Ne bi li trebalo biti obrnuto? Ne bi li se transgenično sjeme i GMO hrana morala prvo dokazati da je sigurna za ljudsko zdravlje? Standard sigurnosti je okrenuta naglavačke.

Zato, ruski zakonodavci žele promijeniti međunarodne zakone sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda, koji propisuje normu za dopušteni sadržaj transgenih materijala u prehrambenim proizvodima. Rusija želi vratiti tu normu na nulu za proizvedene proizvode u Rusiji dok se genetski materijal dokaže kao siguran na prvom mjestu.

Zakonodavci iz Ministarstva poljoprivrede nastavljaju isticati svoju zabrinutost s obzirom da imaju vrlo malo dokaza o sigurnosti GMO hrane na ljudsko zdravlje. Ove godine, predložen je zakon da svi GMO proizvodi moraju biti zabranjeni dok etiketiranje i deklaracija niej pravilno provedena.

Premijer Medvedev kaže da zemlja ne doživljavaju GMO proizvode kao “apsolutno zlo” ili nekakvu zavjeru, ali je ponovio da Vlada ne podržava transgeni materijal u njihovoj prehrambenoj industriji sve dok se ne dokaže da nije štetna za ljude.

 

Frederik Muso: MMF-ov kredit Ukrajini uvodi GMO na mala vrata u EU

Kredit Međunarodnog monetarnog fonda opredijeljen Ukrajini u iznosu od 17 milijardi dolara mogao bi, kroz aktivnosti korporacije Monsanto, uvesti genetski modificiranu hranu u Evropu, uprkos zabrani EU, ocjenjuje direktor Oakland instituta Frederik Muso

Ukrajinsku poljoprivredu bi mogla koštati želja za bližom suradnjom sa Zapadom. Uz kredit od 17 milijardi dolara kod Međunarodnog monetarnog fonda, dogovor bi mogao ukjučivati i GMO usjeve na jednoj od najplodnijih zemalja na kontinentu, upozorava direktor Oakland instituta Frederik Muso.

Vrlo mali broj ljudi je, ne samo u Ukrajini, već i šire svjestan da bi, u zamjenu za gotovinu, Ukrajina mogla postati test poligon za GMO usjeve u Europi, odnosno ono što je Europska unija pokušala spriječiti. Francuski sugovornik u razgovoru za Russia Today izrazio je zabrinutost zbog onoga što bi moglo uslijediti.

RT: Kada ovh 17 milijardi dolara MMF odobri i kada Ukrajina ukine zabranu GMO usjeva, da li to znači da je pitanje trenutka kada će ukrajinski poljoprivrednici početi uzgajati genetski modificirane usjeve?

Muso: To je vrlo vjerovatno, jer postoji veliki pritisak iz biotehnološke industrije, poput onoga koji dolazi iz kompanije Monsanto, koja traži da ovo bude odobreno u Ukrajini. Takođe i dio Sporazuma o pridruživanju EU sadrži poseban članak koji poziva na širenje bio-tehnologije i GMO u Ukrajini.

RT: Ako je to bio jedan od preduslova kredita vrijednog više milijardi dolara, da li smatrate da je fer reći da Monsanto ima znatan uticaj na MMF i Svjetsku banku, pa čak i da im diktira uvjete?

Muso: Vidjeli smo 2013. da je Monsanto uložio 140 miliona dolara u nove usjeve u Ukrajini. To je nesumnjivo kruh za cijelu Europu, kao i ključni cilj za kompaniju kao što je Monsanto, koja ocjenjuje da je ovo ogromno tržište ima veliki potencijal za proizvodnju. EU se oduprla dopuštanju GMO, međutim, ukoliko ovo uspije u Ukrajini, biće to domino efekat za cijelu Europu.

RT: Da li je u pitanju slučajnost ili unaprijed planirana akcija još u prosincu 2013. kada je u Ukrajini ukinuta zabrana GMO, samo nekoliko tjedana prije nego što je MMF trebalo da odobri kredit toj zemlji?

Muso: To ne može biti slučajnost, jer smo vidjeli jaku mobilizaciju industrije i poljoprivredne aktivnosti u lobiranju vlade i EU oko promjene zakonodavnog okvira u ovom području. Također smo vidjeli i da ova investicija dolazi uoči bilo kakvog usvajanja propisa o GMO.

RT: Predsjednik Američko-ukrajinskog poslovnog savjeta rekao je da je neophodno izvući ukrajinsku vladu iz poljoprivredne djelatnosti i napraviti preorijentaciju ka privatnom sektoru. Možemo li reći da se Amerika usredotočila na nepregledna polja koja mogu biti zlatni rudnik poljoprivrede?

Muso: Postoje kompanije koje posluju sa usjevima, kao što su Monsanto i biznisi sa pesticidima, ali tu je takođe i ukrajinsko zemljište koje je do sada bilo pod kontrolom ukrajinske vlade i nije dostupno za prodaju. Tu će doći do velikog pritiska da se zemlja privatizira i pretvori u vrijednu imovinu koju mogu kupovati strane korporacije.

Ono što smo vidjeli tijekom posljednjih nekoliko godina je da čak i kada se zemlja ne može kupovati, ona se može iznajmljivati u velikoj mjeri. Već su 1,6 miliona hektara preuzele strane osobe, a vrlo je vjerovatno, ukoliko se nastavi sa programom reformi, da će se pojaviti više kompanija, više interesa, zbog čega će se nastojati da se poslovanje veže za što više ukrajinske zemlje.

RT: Postoji značajno anti-GMO raspoloženje širom svijeta. Ukoliko se to uzme u obzir, koliko bi korisno bilo za Ukrajinu da se oslanja na uzgoj GMO usjeva korporacija sa sjedištem u SAD?

Muso: To dolazi kao dio sporazuma sa EU, a znamo da su europski građani i poljoprivrednici protiv GMO. Ali i dalje postoji dogovor EU sa Ukrajinom, osmišljen da proširi upotrebu GMO. Ovo izgleda kao nešto što su lobisti korporacija i državni službenici isposlovali kod Europske komisije. Vidjeli smo širom svijeta da to nije korisno za poljoprivrednike, kao ni za građane. To je samo u interesu korporacija koje preuzimaju kontrolu nad usjevima farmera širom svijeta. Hrana koja se ovako proizvodi ne postaje ni bolja, ni jeftinija.

RT: Koliko smatrate da je potencijalno štetno uzgajanje GMO usjeva na bogatom, plodnom ukrajinskom zemljištu?

Muso: Vidjeli smo u SAD gdje su GMO usjevi kultivirani sada već nekoliko desetljeća. Zabrinuti smo zbog kvalitete zemljišta, jer upotreba GMO dolazi sa visokim nivoom korištenja gnojiva i to uništava veliki broj organskih materijala u zemljištu. Postoji veoma visok rizik od kontaminacije i za one poljoprivrednike koji se odluče da ne koriste GMO, a jasne primjere toga vidjeli smo u Sjevernoj, a pogotovo i u Južnoj Americi.
 
 
(preveo i uredio: mag. spec. Alfred Bošković / uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18520"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,