Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Uvijek spremni! Bolest novog vremena

Uvijek spremni! Bolest novog vremena

Uvijek-spremni-Bolest-novog-vremenaMobilni telefoni koji zvone i tijekom vikenda, istodobno rjeÅ¡avanje nekoliko razliÄitih zadataka – sve to dovodi do psihiÄkih opterećenja. Ona pak mogu dovesti do gubitka zdravlja i motivacije na radnom mjestu

PsihiÄki problemi, izmorenost, gubitak motivacije – stanja o kojima dugo vremena nitko nije želio otvoreno govoriti. U meÄ‘uvremenu je meÄ‘utim pojam „psihiÄkog opterećenja“ postao sastavnim dijelom medicine rada i zaÅ¡tite na radu. No, dugogodiÅ¡nja istraživanja i njihovi rezultati vezani za ovaj pojam, nedostaju.

„TehniÄki razvoj je jednostavno bio toliko brz da uopće nismo u stanju toÄno reći kakva je situacija bila prije deset godina“, kaže Hiltraud Paridon, psihologinja i voditeljica odjela „PsihiÄka opterećenja i zdravlje“ pri Institutu za rad i zdravlje njemaÄkog osiguranja od nesreća u Drezdenu. Ovaj Institut ove godine organizira Svjetski kongres za sigurnost i zdravlje na radnom mjestu. PsihiÄka opterećenja su pri tome jedna od glavnih tema.

Uzroci

Pojava mobilnih telefona i njihova masovna koriÅ¡tenja dovela su do toga da zaposlenici poslodavcima zapravo stalno stoje na raspolaganju, Äak i vikendima. Time se za mnoge od njih radno i slobodno vrijeme stopilo. IskljuÄiti se kako bi se napunili novom energijom, oÄito postaje sve teže. „Tako nastaje pritisak termina i rada kojim je pogoÄ‘ena polovica zaposlenih.

Njih 60 posto pati od pritiska upravo zato Å¡to istodobno rade nekoliko stvari. RazliÄiti zadaci moraju se istodobno obavljati i istodobno moraju biti zavrÅ¡eni. Stalni prekidi radnog procesa takoÄ‘er negativno utjeÄu na zdravlje. U nekim zanimanjima se pomaknulo i radno vrijeme Å¡to je takoÄ‘er jedan od Äimbenika koji se mogu negativno odraziti na psihu radnika“, kaže Paridon.

Ona dodaje kako su ovim promjenama radnog vremena koje se produžuje na veÄernje sate i vikend posebno pogoÄ‘eno podruÄje trgovine. „To djelomiÄno leži i na tome da su primjerice trgovine duže otvorene, neke Äak i do ponoći. Sve su to opterećenja za zaposlene. Kolika su ta opterećenja i kako ih radnici doživljavaju – o tome zapravo ovisi i njihov utjecaj na psihu zaposlenogâ€, kaže ona.

Posljedice za zdravlje

Hiltraud Paridon objaÅ¡njava da ukoliko su ta opterećenja previsoka da to može imati posljedice za zdravlje pojedine osobe. „Mogu se pojaviti razliÄita oboljenja; primjerice srÄana ali i psihiÄka. Isto tako, može se povećati i broj nesreća na radu kao i gubitak motivacije, te uopće slabljenje reakcija imunoloÅ¡kog sustavaâ€, kaže Peridon.

Prema rezultatima istraživanja Savezne komore psihoterapeuta vezane uz radnu nesposobnost iz 2013. godine, 2012. je oko 75.000 radnika otiÅ¡lo u prijevremenu mirovinu zbog psihiÄkih oboljenja.

„Moraju li radnici na poslu koristiti zaÅ¡titnu odjeću i obuću ili pak maske te koliko jaka smije biti buka kojoj su izloženi – za to sve imamo jasna pravila. No, po pitanju psihiÄkih opterećenja, ovdje ne postoje ograniÄenja. No, proÅ¡le godine uvedene su promjene u zakon zaÅ¡tite na radu koje govore upravo o tome da se i psihiÄka opterećenja moraju uzeti u obzir kada je rijeÄ o opasnostima na radnom mjestu“, kaže Peridon.

Ona dodaje kako je svako poduzeće obavezno obuhvatiti opasnosti na radnim mjestima te uvesti mjere za njihovo suzbijanje. „To se odnosi na sve Å¡to radnicima na bilo koji naÄin Å¡teti; znaÄi to mogu biti razna bioloÅ¡ka sredstva, ona kemijska ili pak mehaniÄki Äimbenici. Tome se sada trebaju dodati i psihiÄka opterećenja no njih je joÅ¡ uvijek teÅ¡ko opisati“, objaÅ¡njava Peridon.

UÄiti jedni od drugih

A budući da je joÅ¡ uvijek teÅ¡ko ustanoviti jasne kriterije za vrednovanje psihiÄkih opterećenja, samim time je teÅ¡ko naći i odgovarajuće preventivne mjere. „U meÄ‘uvremenu postoje razne preporuke kao Å¡to je primjerice slijedeća: ako se psihiÄka opterećenja pojave na do jedne trećine radnih mjesta, tada se ne treba niÅ¡ta poduzimati. Ukoliko se ona pojave izmeÄ‘u jedne i dvije trećine, tada se stvar mora joÅ¡ jednom ispitati.

Ukoliko je rijeÄ o viÅ¡e od dvije trećine radnih mjesta, tada odgovorni moraju posegnuti za odgovarajućim mjerama. No, kako bi uopće mogli toliko uÄiniti, potreban je angažman radnika. Oni moraju dati iskrene i realistiÄne podatke i pokuÅ¡ati sami ocijeniti stupanj svog opterećenja“, kaže Peridon.

Samim time, otvorena i kvalitetna komunikacija je zapravo najvažnija, dodaje ona. „Isto tako u globaliziranom i umreženom svijetu u kojem živimo, bitna je i razmjena s drugima. ZnaÄi moramo znati kako je u drugim zemljama, Å¡to se tamo dogaÄ‘a i Å¡to druge zemlje poduzimaju po pitanju psihiÄkih opterećenja na radnom mjestu. Na Kongresu za sigurnost i zdravlje bit će upravo rijeÄi o tome – o konkretnim mjerama i o tome Å¡to jedni od drugih možemo uÄiti“, zakljuÄuje Peridon.
 

 
 
(dw.de, youtube.com/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18480"] PRETHODNI ÄŒLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,