Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » FAÅ IZAM I NACIZAM SVE JAÄŒI: Deset teza o krajnjoj desnici u Europi

FAÅ IZAM I NACIZAM SVE JAÄŒI: Deset teza o krajnjoj desnici u Europi

desnica-ekstrem-EuropaDeset teza o krajnjoj desnici u Europi

I. Europski izbori potvrdili su tendenciju koja se već godinama uoÄava diljem kontinenta: spektakularni uspon ekstremne desnice. RijeÄ je o pojavi nezapamćenoj joÅ¡ od 1930-ih.

U mnogim zemljama ovaj pokret je dobio izmeÄ‘u 10% i 20% posto glasova; danas je u tri zemlje (Francuskoj, Britaniji, Danskoj) već dostigao 25% do 30% posto. Å toviÅ¡e, utjecaj krajnje desnice je veći od njenog biraÄkog tijela: njene ideje kontaminiraju i “klasiÄnu” desnicu, pa Äak i dio socijalno neoliberalne ljevice.

Francuski sluÄaj je najozbiljniji, jer je uspjeh Nacionalnog fronta nadmaÅ¡io Äak i najpesimistiÄnija predviÄ‘anja. Kako je nedavno napisano u uvodniku na sajtu Mediapart, “pet minuta je do dvanaest”.

II. Krajnja desnica je vrlo raznolika i kreće se od otvoreno nacistiÄkih stranaka poput “Zlatne zore” u GrÄkoj do buržoaskih sila koje su savrÅ¡eno integrirane u institucionalnu politiÄku igru, poput UDC u Å vicarskoj.

ZajedniÄki su im Å¡ovinistiÄki nacionalizam, ksenofobija, rasizam, mržnja prema imigrantima – naroÄito “neevropljanima” – i Romima (najstarijem narodu ovog kontinenta), islamofobija i antikomunizam.

Tome se u mnogim sluÄajevima mogu dodati antisemitizam, homofobija, mizoginija, autoritarnost, preziranje demokracije i eurofobija. Å to se tiÄe drugih pitanja – na primjer, stavova za ili protiv neoliberalizma i sekularizma – ovaj pokret je podijeljen.

III. Bilo bi pogreÅ¡no vjerovati da su faÅ¡izam i antifaÅ¡izam pojave koje pripadaju proÅ¡losti. Naravno, danas nemamo masovne faÅ¡istiÄke stranke koje se mogu usporediti s NSDAP u NjemaÄkoj 1930-ih, ali ni tada se faÅ¡izam nije ograniÄavao samo na ovaj model: Å¡panjolski frankizam i portugalski salazarizam veoma su se razlikovali od talijanskog i njemaÄkog modela.

Veliki dio danaÅ¡nje Europske krajnje desnice djeluje u izravno faÅ¡istiÄkom i / ili neo-nacistiÄkom okviru: to vrijedi za grÄku “Zlatnu zoru”, maÄ‘arski Jobbik i ukrajinske stranke Svoboda i Desna sektor; ali i neÅ¡to drugaÄije, za francuski Nacionalni front, austrijski FPO, i belgijski Vlaams Belang, Äiji su osnivaÄi održavali bliske veze s povijesnim faÅ¡izmom i snagama koje su kolaborirali s Trećim rajhom.

U drugim zemljama poput Nizozemske, Å vicarske, Britanije i Danske – krajnje desniÄarske stranke nemaju faÅ¡istiÄko porijeklo, ali s faÅ¡izmom dijele rasizam, ksenofobiju i islamofobiju. Jedan od argumenata kojim se Äesto dokazuje da se krajnja desnica promijenila i da viÅ¡e nema mnogo veze s faÅ¡izmom jeste njeno prihvaćanje parlamentarne demokracije i izbornog puta do vlasti.

Prisjetit se da je izvjesni Adolf Hitler postao kancelar NjemaÄke legalnim glasanjem u Reichstagu, i da je marÅ¡ala Petena za Å¡efa države izabrao francuski parlament. Kad bi Nacionalni front doÅ¡ao na vlast izbornim putem – Å¡to nažalost viÅ¡e nije hipoteza koja se može odbaciti – Å¡to bi ostalo od demokracije u Francuskoj?

IV. Ekonomska kriza koja razdire Europu od 2008. gotovo svugdje (osim u GrÄkoj) viÅ¡e je pomogla krajnjoj desnici nego radikalnoj ljevici.

Ove dvije sile su neusporedive, za razliku od europske situacije tridesetih, kada je u mnogim zemljama antifaÅ¡istiÄka ljevica rasla usporedo s faÅ¡izmom. DanaÅ¡nja krajnja desnica je nesumnjivo profitirala od krize, iako ona ne objaÅ¡njava sve: u Å panjolskoj i Portugalu, dvjema državama najteže pogoÄ‘enim krizom, krajnja desnica je ostala marginalna.

I u GrÄkoj, iako je “Zlatna zora” eksponencijalno rasla, to se odvijalo u sjeni uspona Sirize, koalicije radikalne ljevice. U Å vicarskoj i Austriji, zemljama koje je u velikoj mjeri kriza zaobiÅ¡la, rasistiÄka krajnja desnica Äesto dobiva preko 20% posto glasova. Tako da se treba Äuvati ekonomistiÄkih objaÅ¡njenja koja Äesto daje ljevica.

V. Povijesni Äimbenici su nesporno odigrali neku ulogu: duga antisemitska tradicija rasprostranjena u nekim zemljama; izdržljivost kolaboracionistiÄkih struja iz Drugog svjetskog rata; i kolonijalna kultura koja prožima stavove i ponaÅ¡anje dugo nakon dekolonizacije – ne samo u bivÅ¡im imperijama, nego u skoro svim europskim državama. Svi ovi faktori djeluju u Francuskoj i pomažu da se objasni uspjeh stranke Marin Le Pen.

VI. Koncept “populizma” koji koriste neki politolozi, mediji, pa Äak i dio ljevice, potpuno je neadekvatan za objaÅ¡njavanje ove pojave i služi samo Å¡irenju konfuzije.

Ako se u Latinskoj Americi od 30-ih do 60-tih termin populizam upotrebljavao da definira neÅ¡to sasvim konkretno – vargasizam, peronizam itd. – Njegova europska upotreba od 90-ih do danas sve je manje jasna i precizna. Populizam se definira kao “politiÄka pozicija koja se svrstava uz narod protiv elite”, Å¡to važi za skoro svaku politiÄku stranku ili pokret.

Kada se upotrebljava za stranke krajnje desnice, ovaj pseudokoncept ih – svjesno ili nesvjesno – legitimira, Äini prihvatljivim, ili Äak primamljivim – jer tko joÅ¡ nije za narod protiv elite? – Pažljivo izbjegavajući uznemiravajuće izraze: rasizam, ksenofobija, faÅ¡izam i ekstremna desnica. Neoliberalni ideolozi takoÄ‘er svjesno mistifikatorski koriste “populizam” da spoje krajnju desnicu i radikalnu ljevicu, pa ih oznaÄavaju kao “desniÄarski populizam” i “ljeviÄarski populizam”, budući da su i jedni i drugi protiv neoliberalnih mjera, “Europe” itd.

VII. Ljevica u cjelini, s rijetkim izuzecima, ozbiljno je potcijenila ovu opasnost. Nije vidjela podizanje smeÄ‘eg vala, pa tako nije vidjela ni potrebu da preuzme inicijativu u antifaÅ¡istiÄkoj mobilizaciji. Za odreÄ‘ene struje na ljevici, koje krajnju desnicu tumaÄe kao puki nusprodukt krize i nezaposlenosti, moraju se napasti uzroci, a ne sama faÅ¡istiÄka pojava. Takvo tipiÄno ekonomistiÄko rezoniranje razoružalo je ljevicu pred desniÄarskom rasistiÄkom, ksenofobiÄnom i nacionalistiÄkom ideoloÅ¡kom ofenzivom.

VIII. Nijedna druÅ¡tvena skupina nije imuna na smeÄ‘u kugu. Ideje krajnje desnice, naroÄito rasizam, zagadile su veliki dio ne samo sitne buržoazije i nezaposlenih, nego i radniÄke klase i mladih ljudi. Ovo je naroÄito primjetno u sluÄaju Francuske.

Ove ideje nemaju veze s realnošću imigracije: podrÅ¡ka nacionalnom frontu, na primjer, bila je osobito visoka u nekim ruralnim podruÄjima koje nikad nisu vidjele nijednog imigranta. A Roma imigranata, koji su nedavno bili predmet histeriÄne rasistiÄke kampanje – uz nesebiÄno sudjelovanje tadaÅ¡njeg “socijalistiÄkog” ministra unutarnjih poslova Manuela Valsa – ima manje od dvadeset tisuća u Äitavoj Francuskoj.

IX. Druga “klasiÄna” ljeviÄarska analiza faÅ¡izma jeste da se u suÅ¡tini radi o instrumentu krupnog kapitala za guÅ¡enje revolucije i radniÄkog pokreta. Budući da je radniÄki pokret danas vrlo oslabljen i da revolucionarna prijetnja ne postoji, krupni kapital nema interes da podrži desniÄarske pokrete, pa tako rizik od smeÄ‘e ofanzive nema.

To je joÅ¡ jedno ekonomistiÄko tumaÄenje koja ne uzima u obzir autonomiju nekog politiÄkog fenomena – biraÄi zaista mogu izabrati stranku koja nema potporu krupne buržoazije – i po svemu sudeći zanemaruje Äinjenicu da krupni kapital može prilagoditi na najrazliÄitije politiÄke režime bez mnogo predomiÅ¡ljanja.

X. Ne postoji Äarobna formula za borbu protiv krajnje desnice. Moramo biti inspirirani – uz odgovarajuću kritiÄku distancu – antifaÅ¡istiÄkim tradicijama iz proÅ¡losti, ali moramo i biti kreativni kako bismo reagirali na nove oblike ove pojave.

Moramo znati da kombiniramo lokalne inicijative s dobro organiziranim i strukturiranim unitarnim sociopolitiÄkim i kulturnim pokretima, i na nacionalnoj i na kontinentalnom planu. Ponekad je moguće udružiti se s duhovima “republikanizma”, ali organizirani antifaÅ¡istiÄki pokret može biti uÄinkovit i vjerodostojan samo ako ga predvode snage izvan dominantnog neoliberalnog konsenzusa.

To podrazumijeva borbu koja se ne može ograniÄiti samo na jednu zemlju, već se mora organizirati na razini Europe u cjelini. Borba protiv rasizma, kao i solidarnost s njegovim žrtvama, jedna je od osnovnih komponenti ovog otpora.
 

 
(pescanik, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,