Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Svi Novi Android i Windows telefoni će imati “Prekidač za Ubijanje Telefona”

Svi Novi Android i Windows telefoni će imati “Prekidač za Ubijanje Telefona”

prekidac-za-ubijanje-telefonNova vlast bi mogla novi izum koristiti u gušenje neslaganja i “pokreta otpora”

Google i Microsoft su se dogovorili da ugrađuju “Prekidač za Ubijanje Telefona” u svim novim Android i Windows telefonima po nalogu New York-škog odvjetnika Eric Schneiderman-a, mjere čiji je cilj borba protiv krađe, no mjera koja će podići uzbunu u svezi privatnost kod liberala koji žele slobodu i veću privatnost.

“Google, sa sjedištem u mjestu Mountain View, Kalifornija, rekao je u izjavi da će dodati” rješenje za zaštitu tvorničkog reseta” na svojoj sljedećoj verziji Android operativnog sustava”, prenosi Bloomberg. “Microsoftov potpredsjednik za američke državne poslove Fred Humphries je rekao, da će tvrtka ponuditi nove mehanizme odvraćanja od krađe kroz ažuriranje softvera telefona, uključujući i one koje proizvodi tvrtka Nokia.”

Novi Apple iPhone ima “Prekidač za Ubijanje Telefona” koji je instaliran od rujna prošle godine, faktor kojeg je odvjetnik Eric Schneiderman hvalio kao instrument u smanjivanju krađa.

Međutim, nova mjera će sigurno izazvati konsternaciju među zagovornicima privatnosti i političkim aktivistima koji daju primjere kako će vlada koristiti moć “Prekidač za Ubijanje Telefona” da bi ugušila neslaganja i prosvjede, poput nedavnog raspada Twittera u Turskoj.

Iako će “Prekidač za Ubijanje Telefona” navodno biti uključen kako bi obeshrabrio krađu, postoji scenarij u kojem bi vlasti mogle korisitit tu tehnologiju da zatvore komunikaciju u osjetljivom području, kako bi se ograničilo fotografiranje i video streaming prijenos, kao što se koristi na demonstracijama ili na mjestu gdje se odvija policijsku brutalnost.

Ranije ove godine, objavljen je Google patent sustav koji će upozoriti policiju, ako se određeni broj fotografija snimi na jednom određenom mjestu od strane smartphone korisnika, i to postavlja pitanja o tome kolika je razima daljinskog pristupa tvrtke kao što je Google, u vašem osobnom uređaju.

Još u 2012, Apple je također podnio patent čime bi se bežično onemogućile kamere na iPhone, prisiljavajući određeni elektronički uređaja na ulazak u “stanje mirovanja” (sleep mode) pri ulasku u osjetljivo područje”.

Prosvjedi, politički skupovi i drugi događaji na kojima vlasti žele spriječiti komunikaciju, dokumentaciju ili video streaming bi mogao biti pretvoren u “mrtve zone” stvaranjem elektroničke “geo-ograde” oko određenih mjesta.

Patent je registriran u očekivanju da se policija ili vlada ovlasti da nametne “zamračenje” na sve komunikacija tijekom određenog vremena, jer mobiteli mogu “ići na živce, frustrirati, pa čak i prijetiti ljudima na osjetljivim mjestima”, kaže Vlada.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,