Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » PREPPERS » 10 Načina da se Preživi Vrtoglavi Porast Cijena Hrane

10 Načina da se Preživi Vrtoglavi Porast Cijena Hrane

hrana-cijena-poskupljenjeCijene hrane izmiču kontroli. Cijene hrane poput mesa, mliječnih proizvoda, jaja i bilježe sve više razine i više od 50 milijuna Amerikanaca je sada na pomoći javne hrane i pučkih kuhinja, a obiteljski proračuni su se razvukli kao nikad prije samo da bi preživjeli.

Ipak, službene statistike kažu da Amerikanci samo troše oko 11% svog dohotka nakon poreza na hranu. Ne znam za vas, ali hrana je mojoj obitelj najveći mjesečni trošak bez obzira koji postotak od mjesečnih prihoda ona zauzima. U Hrvatskoj vrijedi isto pravilo. Hrana, stan, pa onda sve ostalo, troškovi u Hrvatskoj.

Uzroci sve viših cijena su mnogi: inflacija valute, troškovi goriva, loše vrijeme, špekulacije robama, veća potražnja, itd.

Osvrt na to radimo samo za ilustraciju, te da će se ovaj trend vrlo vjerojatno nastaviti. Dakle, takvo pametno upravljanje je presudno u većoj mjeri za troškove kućanstva.

Može se činiti neobično da vidite hranu kao investiciju ili špajzu (skladište hrane u kući) kao štedni račun, ali tako bi i trebali danas raditi. Čudno ali, zdravlje i kvalitetni aspekt hrane zapravo se poboljšava kada mislite o hrani kao “novcu u banci”. Ovaj koncept je dokazan u donjem popisu.

Kao što smo ranije spomenuli, hrana je našim obiteljima najveći mjesečni trošak, i svakim danom je sve viši. No, uspjeli smo smanjiti naše račune za hranu značajno, a istovremeno i izgraditi velike rezerve hrane i postati zdraviji pomoću tehnika opisanih ovdje.

Evo deset načina kako preživjeti vrtoglavi porast cijena hrane:

Uzgajajte svoju hranu: Jeftino i lako je uzgajati neko povrće ili imati nekoliko kokoši. Jednostavno, više ćete sami proizvoditi, manje ćete morati kupovati. A kvaliteta će biti daleko superiornija prema svemu onome što možete pronaći u trgovinama. Pretjerane cijene zdravog organskog povrća, tjeraju nas da pokrenemo i zasadimo nešto svoje.

Planirajte svoje obroke: Ovo je možda najvažnija stavka na ovom popisu. Koliko puta ste poludjeli pokušavajući shvatiti što imate za večeru i nakon toga ste pokleknuli i naručili pizzu? Praktična brza hrana je postala štaka za zaposlene ljude, ali planiranje obroka unaprijed zapravo čini život praktičnijim. Jer planirate upravo ono što kupujete i što radite i kada, i tako možete uštedjeti vrijeme i novac.

Gotova jela: Gotova jela i grickalice su još jedan način da se uvede pogodnost za zaposlene ljude i uštedi novac. Na primjer, udvostručite svoj recept količine kuhanja s namjerom da ih podijelite na više obroka. Ili skuhajte još nekoliko dodatnih pileća prsa nego što je potrebno i koristite ih tijekom tjedna za ostale obroke. Kada napravite pizzu, napravite dovoljno tijesta za nekoliko pizza i zamrznite ih. Gotova hrana za nekoliko dana ili cijeli tjedan znači manje posla i više uštede.

Kuhati od nule: Kuhanje ispočetka je odličan način uštede novca na hranu, i to neće potrajati mnogo više, te nam neće zadati naročit fizički napor da napravimo tortu od nule, nego da to radimo iz kutije u kojoj imamo već nezdravu smjesu. Skuhajte velike količine zapečenog graha koji dugo traje, i nije toliko teško. Učiti kuhati od nule je lako kao Googlati. I, na kraju, to je puno zdravije nego obrađena hrana, zapakirana, smrznuta ili fast food.

Ekstremno kupovanje preko kupona: Ako moja žena ne uštedi više od 50% na cijeli naš račun iz trgovine, smatra ona da je to neuspjeh. Mi smo ekstremni kupci koji kupuju preko kupona, što znači da pomno sakupljamo kupone i temeljito proučavamo proizvode u trgovini prije donošenja našeg popisa za kupovinu. Kupujemo omiljenu hranu u rinfuzi (rasutom stanju), kada je na sniženju, tako da ne samo uštedimo puno novaca, mi također uvijek imamo višak te hrane u zalihama. Uz to što cijene hrane uvijek idu gore, višak u zalihama (kupljen po pola cijene) je bolji od novca u banci.

Lov i ribolov: Meso divljači tendira biti puno zdravije od koncentracijskog logora u kojima su smještena goveda ili kokoši, a pritom da le lov gotovo besplatan. Ali on nije za svakoga, ali ako ste mesojed, sezona lova i ribolova pruža način da popunite svoj zamrzivač s kvalitetnim mesom za vrlo malo novca.

Kupujte na veliko: Ako niste profesionalni shopper kao moja supruga i nemate vremena za rezanje kupona, sljedeći najbolja stvar je da napravite mjesečni izlet u trgovine-skladišta. Konzervirana roba i konzerve su obično jeftinije u velikim pakiranjima nego što su u običnim supermarketima. Mudro planirajte Vaše putovanje. Druga velika mogućnost je kupnja pravog zrna iz mlina. Možete kupiti rasuto pšenično brašno, organsku rižu, ne-GMO kukuruz, najbolje u vrećama od 30-50 kilograma.

Gospodarite svojom smočnicom (špajzom): Primjećujete li kako neki od ovih savjeta dovode druge savjete? Upravljanje zalihama u špajzi (banka hrane) od presudne je važnosti da maksimizirate svoj proračun. Morate imati metodu rotacije koji drži hranu u smočnici svježom i upozorava vas kada neke proizvode trebati obnavljati. Upravljanje svojom smočnicom će vam pomoći u planiranju obroka, kuhanja iz nule, identifikacije kupnje i kupovine u rinfuzi. Oni svi se međusobno pojačavaju.

Naučite konzervirati i čuvati hranu: Proizvodnja i očuvanje vlastitog umaka od rajčica će uštedjeti stotine dolara godišnje. Isto vrijedi i za kisele krastavce, kiseli kupus, marmelade, pire od jabuka, suho meso, sušenog voća i povrća, itd. Ako ih ne možete ih sami uzgajati, kupite sirovu hranu u rinfuzi, a zatim ih konzervirajte, i to je još uvijek jeftinije od tvorničkih konzervirane hrane. Mnogi voćnjaci nude jeftine vlastite mogućnosti u sezoni. Natrpati i sačuvati.

Pohranite hranu za hitne slučajeve: Posljednje, ali ne i najmanje važno, svatko bi trebao imati zalihe uskladištive hrane. Srećom, danas postoje neke puno zdrave hrane za hitne slučajeve koja može trajati 20 godina. Način na koji cijene hrane idu gore može biti jedan od najboljih investicija koju obitelj može napraviti. Ne samo da je to izvrsna mjerljiva investicija, pohrana hrane također je odmah upotrebljivo osiguranje protiv katastrofa. U najmanju ruku, svako kućanstvo bi trebalo imati hitne zalihe hrane za 3 dana.

Hrana bi trebala zauzimati veći dio našeg financijskog plana. Vaš veliki mjesečni trošak na hranu se očekuje da će još više rasti, bez djelovanja s vaše strane. Pomoću tehnike navedenih iznad, vaše zdravlje i bankovni račun će profitirati.

hrana-cijenaKako je u Hrvatskoj?

Najviše je u posljednjih osam godina poskupio maslac – čak 150 posto. Cijena 250 grama 2006. u prosjeku je bila između 5,50 i 8 kuna. Sadašnja cijena od oko 15 kuna nije najviša ovogodišnja. Početkom godine maslac je u većini dućana stajao oko 18 kuna, a sada je cijena, vjerojatno zbog Uskrsa, pala.

Sve je značajnije poskupjelo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Sad su se cijene ipak počele regulirati i spuštati. No zasad je to vrlo diskretno i polagano. Kad nas lupi veliki uvoz mlijeka i pojavi se konkurencija, vjerojatno će i cijene mliječnih proizvoda pasti.

No s obzirom na monopolsko tržište u kojem robno-trgovinsku granu vodi Agrokor i Konzum, teško da ćemo naći jeftiniju hranu nego što nudi spomenuti. Konzum mijenja cijene i povećava cijene hrane po svojoj volji, bez obzira ne tržišno kretanje hrane u EU u koju smo nedavno ušli.
 
 
(preveo: mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: PREPPERS · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,