Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » GREENPEACE: Robotske PÄele će biti bolje od Pravih PÄela

GREENPEACE: Robotske PÄele će biti bolje od Pravih PÄela

greenpeace-monsanto-pÄeleVidite, već godinama se suoÄavamo sa ozbiljnim problemom. NaÅ¡e pÄele izumiru Å¡irom svijeta. A znanstvenici se slažu da ako one nestanu, ni nama se ne piÅ¡e dobro. Tako je i Einstein rekao da će ljudi nestati Äetiri godine poslije izumiranja pÄela.

Ali umjesto da pokuÅ¡amo smanjiti zagaÄ‘enje, oÄistiti prirodu i pustiti pÄelice da žive i rade svoj posao opraÅ¡ivanja mi imamo drugu ideju.

Uskoro nam stižu robotske pÄele. Kao ove se slike gore. Znanstvenici sa Harvarda se spremaju za apokalipsu pa bi trebalo da milioni ovih dronova uskoro poletjeti u svoju misiju.

ROBOTSKA PÄŒELA

Ona bruji i zuji poput prave pÄele, ali zapravo je maleni robot. Dvanaest je godina trajalo razvijanje “umjetne pÄele”, a sada je ona konaÄno nauÄila letjeti, barem nakratko, s ciljem da će jednoga dana zamjeniti pravu pÄelu, na putu uniÅ¡tenja i manipulacije prirode.

PÄela-robot je sićuÅ¡na, tek neÅ¡to veća od kovanice jednog centa i jedva 80 miligrama teÅ¡ka – baÅ¡ kao i prava pÄela, ona iz prirode, koja je uzor ovom robotu. IstraživaÄi s ameriÄkog sveuÄiliÅ¡ta Harvard gotovo su dvanaest godina radili na ovom kukcu-robotu, prije nego Å¡to je po prvi put nakratko poletio.

“Morali smo sami razviti sve komponente”, objaÅ¡njava inženjer Robert J. Wood naporan “put u zrak” umjetne pÄele. “Tako sićuÅ¡ne dijelove nikad prije nisu radili.”

TehnoloÅ¡ki zahtjevna kopija sve se viÅ¡e približava svom uzoru iz prirode: dva keramiÄka krila ostvare 120 pomicanja u sekundi – baÅ¡ kao i kod pravih pÄela. Samo Å¡to se pÄela-robot sastoji od sitnih plastiÄnih zglobova i tijela od ugljiÄnih vlakana.

RoboPÄela joÅ¡ uvijek nije savrÅ¡ena

MeÄ‘utim, ovaj visokotehnoloÅ¡ki projekt istraživaÄa nije samo test izvedivosti. Ta bi životinjica jednom trebala imati i praktiÄnu svrhu i poletjeti na ozbiljne zadatke: na primjer za spaÅ¡avanje, nadzor okoliÅ¡a ili za opraÅ¡ivanje u poljoprivredi.

Cilj je istraživaÄa za takve potrebe razviti umjetnog kukca koji može potpuno samostalno letjeti. Od toga pÄela-robot nije daleko: osam vanjskih kamera promatra malog robota u letu i svaki pokret Å¡alju na raÄunalo koje na kraju preuzima upravljanje.

Do sada se pÄela-robot nije uspjela dugo zadržati u zraku: već nakon 15 minuta poÄinje padati. Wood to objaÅ¡njava time da je zamor materijala velik, a takoÄ‘er postoje i problemi s opskrbom energijom. Iako se to na snimci jedva vidi, mini-pÄela se joÅ¡ uvijek energijom napaja putem tankog kabla. Relativno mala baterija s kojom bi pÄela mogla letjeti, joÅ¡ ne postoji. U dvije godine znanstvenici žele u nekoliko poteza rijeÅ¡iti najveće probleme mini-robota. Tada će pÄela-robot, nadaju se, moći slobodno zujati zrakom.

Ne, ovo nije tabloid – ovo je stvarnost.

Prema nekoliko video materijala, koji su objavljeni u nastavku, robotski insekti su napravili svoj prvi kontrolirani let.

Prema tvorcima RoboPÄele:

Demonstracija prvi kontroliranog leta robota kukaca je kulminacija viÅ¡e od desetljeća rada. . . VeliÄine od jedva pola spajalice, težina manje od desetine grama, robot je inspiriran biologijom muhe, s anatomijom submilimetarskih razmjera i dva slojevita-tanka krila koja se miÄu gotovo neprimjetno, 120 puta u sekundi.

Osim nedavnog prijedloga proizvoÄ‘aÄa insekticida da smo trebali “saditi viÅ¡e cvijeća” kako bi se pomoglo zaustaviti pad populacije pÄela, Harvardska Å kola of inženjerstva i primijenjenih znanosti je radila zajedno s osobljem iz Odjela za organizmiÄko i evolucijsku biologiju sveuÄiliÅ¡tu Northeastern Odjela za biologiju i razvoj robota pÄela.

Ovi insektoidni automati će biti sposobni za mnoÅ¡tvo zadataka: samostalno opraÅ¡ivanje, potraga i spaÅ¡avanje, opasna istraživanja, vojni nadzor, kartiranje klima i praćenje prometa – da spomenemo samo nekoliko zadataka novih robota insekata.
 

 
Greenpeace je objavio uznemirujuće novi video spot i objavu u javnost koji postulira na ono kako će svijet potencijalno izgledati kada ti roboti pÄele dobiti autonomiju i poÄnu potpuno naseljavati prirodni svijet.

Greenpeace je nazvao ovaj video kao upozoravajuću nauÄnu fantastiku – NewBees (Nove PÄele). To je nevjerojatno realan pogled na umjetnu budućnosti koja se trenutno planira, kao Å¡to ćete proÄitati u dokumentiraniom dokazu ispod ovog videa.

greenpeace-monsanto-zahvalaVideo takoÄ‘er ukljuÄuje umirujuću glazbu i naraciju s hipnotiÄkim vizualizacijama koje Äesto prate najnovije hi-tech kreacije korporativnog-industrijskog kompleksa. Bez obzira na ono Å¡to bi mogli razmiÅ¡ljati o razliÄitim politiÄkim pozicijama Greenpeacea, oni su odradili izuzetno dobar posao koji obuhvaća sve aspekte tih potencijalnih neprirodnih korporativnih kreacija.

Gore navedeni scenarij je izvuÄen iz vrlo realnog Harvardskog “Projekta Mikro ZraÄna Vozila” inspiriran biologijom pÄela i kukaca, te ponaÅ¡anjem u koÅ¡nici. Dok su istraživaÄi usredotoÄeni na razvoj pojedinih autonomnih robota, oni takoÄ‘er planiraju studirati koordinaciju velikog broja robota kako bi ostvarili brže zadatke i uÄinkovitije zadatke.

Roboti su stvoreni kroz nevjerojatne mikro-inženjerske procese posebno dizajnirane za masovnu proizvodnju. Svaka “PÄelica” je dizajnirana s vlastitim elektronskim živÄanim sustavom i izvorom energije, i ima moć odreÄ‘ivati i ciljati zadatke s mikroskopskim UV senzorom.

Takvi mikro-inženjerske napredne maÅ¡ine sve viÅ¡e sliÄe razvoju vojnih minijaturnih dronova (trutova). ZajedniÄko znanje i istraživanje na tim tehnologijama je rezultiralo masivnim povećanjem procesorske snage i vremena leta, kao i potencijal za potpuno autonomnim rojevima radilica.

Pogledajte ovaj video, od prije više od dvije godine, kako mala skupina robota zajedno rade na sastavljanju strukture tornja.
 

 
U usporedbi s trenutnim pÄelinjim mikro dronovima koje možete vidjeti u videu ispod, ti nevjerojatni kvadro-rotor letaÄi su gotovo ÄudoviÅ¡ne veliÄine. To samo pokazuje kako je primjena ove tehnologije u porastu, dok veliÄina kućiÅ¡ta postaje gotovo mikroskopska.
 

 
I ovdje je najnoviji video u kojem vidimo Robot PÄelu u svojem letu:
 

 
Ali Å¡to se tiÄe pomaganja u opraÅ¡ivanje naÅ¡ih distopijskih GMO polja, liÅ¡enih radnika, liÅ¡enih života, koje su moguće prednosti ovoga?

Pa, kao će prodaja porasti kroz punu “mehanizaciju prirode”, poljoprivrednici se viÅ¡e neće morati osloniti na pÄele i njihovo opraÅ¡ivanje usjeva. Patentirani radnik dronovi mogu se kupiti ili unajmiti i kupiti za polje svakog proljeća. OpraÅ¡ivanje će biti brzo i uÄinkovito, nema brige oko propasti kolonija pÄela ili od sterilnih usjeva.

I evo joÅ¡ jedna misao. . . RoboPÄele bi mogle biti programirane posebno za odreÄ‘eni urod. Zamislite da ne morate brinuti o svojim malim opraÅ¡ivaÄima da će biti izgubljeni u tuÄ‘em podruÄju kod susjeda. Jednostavno ih programirate da reagiraju samo na odreÄ‘ene genetske markere koji će se nalaziti samo u vaÅ¡em podruÄju. Naravno, to bi zahtijevalo da vaÅ¡i usjevi imaju patentirani genetski marker koji će biti programiran. . . oh da.

Patentirane pÄele opraÅ¡uju samo odobrene patentirane usjeve. Ako to ne zvuÄi poput lekcije biologije iz Orwellovog Instituta, onda ne znamo na Å¡to drugo zvuÄi. I dodajemo par biljeÅ¡ki Å¡to programeti joÅ¡ imaju na umu:

Sljedeća faza projekta RoboPÄele će ukljuÄivati “raÄunski uÄinkovit mozak” montiran na robot koji će inspirirati put muÅ¡ice i kako ju nosi vjetar.

“Muhe izvode neke od najupeÄatljivijih zapanjujućih akrobacija u zraku, koristeći samo maleni mozak”, kazao je Sawyer Fuller, Älan istraživaÄkog tima Harvard, prema Daily Mail-u. “Njihove sposobnosti premaÅ¡uju ono Å¡to možemo uÄiniti danas s naÅ¡im robotima muhama, pa smo željeli razumijeti njihovu biologiju bolje i to primijeniti na naÅ¡em radu.”

Prema rijeÄima profesora Robert Wood-a, voditelj projekta, razvoj napravljen u okviru projekta RoboBee (RoboPÄele) može se koristiti i na drugim podruÄjima, isto tako.

To se već događa danas, gdje god je visoka tehnologija prisutna, tako i vojna. Dolje je video ratnog zrakoplovstva koji ilustrira višenamjenski aspekt onoga što se predlaže: ne samo za nadzor, ne samo autonomni rojevi kukaca, već i ubojstva. Video je uklonjen s YouTubea jednom, pa vas molimo da nas upozorite ako ovaj video ne radi.

Prvo da zakljuÄimo kako se organizacija Greenpeace razotkrila napokon ovom akcijom, te suradnjom sa kompanijama poput Monsanta i Syngente koji ne žele dobro ÄovjeÄanstvu. Na kraju možemo zakljuÄiti samo jedno – ovaj svijet može slobodno da nestane u vatri i pepelu, poÅ¡to nismo zaslužili bolje!
 

 
 
(preveo: mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,