Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » GREENPEACE: Robotske Pčele će biti bolje od Pravih Pčela

GREENPEACE: Robotske Pčele će biti bolje od Pravih Pčela

greenpeace-monsanto-pčeleVidite, već godinama se suočavamo sa ozbiljnim problemom. Naše pčele izumiru širom svijeta. A znanstvenici se slažu da ako one nestanu, ni nama se ne piše dobro. Tako je i Einstein rekao da će ljudi nestati četiri godine poslije izumiranja pčela.

Ali umjesto da pokušamo smanjiti zagađenje, očistiti prirodu i pustiti pčelice da žive i rade svoj posao oprašivanja mi imamo drugu ideju.

Uskoro nam stižu robotske pčele. Kao ove se slike gore. Znanstvenici sa Harvarda se spremaju za apokalipsu pa bi trebalo da milioni ovih dronova uskoro poletjeti u svoju misiju.

ROBOTSKA PČELA

Ona bruji i zuji poput prave pčele, ali zapravo je maleni robot. Dvanaest je godina trajalo razvijanje “umjetne pčele”, a sada je ona konačno naučila letjeti, barem nakratko, s ciljem da će jednoga dana zamjeniti pravu pčelu, na putu uništenja i manipulacije prirode.

Pčela-robot je sićušna, tek nešto veća od kovanice jednog centa i jedva 80 miligrama teška – baš kao i prava pčela, ona iz prirode, koja je uzor ovom robotu. Istraživači s američkog sveučilišta Harvard gotovo su dvanaest godina radili na ovom kukcu-robotu, prije nego što je po prvi put nakratko poletio.

“Morali smo sami razviti sve komponente”, objašnjava inženjer Robert J. Wood naporan “put u zrak” umjetne pčele. “Tako sićušne dijelove nikad prije nisu radili.”

Tehnološki zahtjevna kopija sve se više približava svom uzoru iz prirode: dva keramička krila ostvare 120 pomicanja u sekundi – baš kao i kod pravih pčela. Samo što se pčela-robot sastoji od sitnih plastičnih zglobova i tijela od ugljičnih vlakana.

RoboPčela još uvijek nije savršena

Međutim, ovaj visokotehnološki projekt istraživača nije samo test izvedivosti. Ta bi životinjica jednom trebala imati i praktičnu svrhu i poletjeti na ozbiljne zadatke: na primjer za spašavanje, nadzor okoliša ili za oprašivanje u poljoprivredi.

Cilj je istraživača za takve potrebe razviti umjetnog kukca koji može potpuno samostalno letjeti. Od toga pčela-robot nije daleko: osam vanjskih kamera promatra malog robota u letu i svaki pokret šalju na računalo koje na kraju preuzima upravljanje.

Do sada se pčela-robot nije uspjela dugo zadržati u zraku: već nakon 15 minuta počinje padati. Wood to objašnjava time da je zamor materijala velik, a također postoje i problemi s opskrbom energijom. Iako se to na snimci jedva vidi, mini-pčela se još uvijek energijom napaja putem tankog kabla. Relativno mala baterija s kojom bi pčela mogla letjeti, još ne postoji. U dvije godine znanstvenici žele u nekoliko poteza riješiti najveće probleme mini-robota. Tada će pčela-robot, nadaju se, moći slobodno zujati zrakom.

Ne, ovo nije tabloid – ovo je stvarnost.

Prema nekoliko video materijala, koji su objavljeni u nastavku, robotski insekti su napravili svoj prvi kontrolirani let.

Prema tvorcima RoboPčele:

Demonstracija prvi kontroliranog leta robota kukaca je kulminacija više od desetljeća rada. . . Veličine od jedva pola spajalice, težina manje od desetine grama, robot je inspiriran biologijom muhe, s anatomijom submilimetarskih razmjera i dva slojevita-tanka krila koja se miču gotovo neprimjetno, 120 puta u sekundi.

Osim nedavnog prijedloga proizvođača insekticida da smo trebali “saditi više cvijeća” kako bi se pomoglo zaustaviti pad populacije pčela, Harvardska Škola of inženjerstva i primijenjenih znanosti je radila zajedno s osobljem iz Odjela za organizmičko i evolucijsku biologiju sveučilištu Northeastern Odjela za biologiju i razvoj robota pčela.

Ovi insektoidni automati će biti sposobni za mnoštvo zadataka: samostalno oprašivanje, potraga i spašavanje, opasna istraživanja, vojni nadzor, kartiranje klima i praćenje prometa – da spomenemo samo nekoliko zadataka novih robota insekata.
 

 
Greenpeace je objavio uznemirujuće novi video spot i objavu u javnost koji postulira na ono kako će svijet potencijalno izgledati kada ti roboti pčele dobiti autonomiju i počnu potpuno naseljavati prirodni svijet.

Greenpeace je nazvao ovaj video kao upozoravajuću naučnu fantastiku – NewBees (Nove Pčele). To je nevjerojatno realan pogled na umjetnu budućnosti koja se trenutno planira, kao što ćete pročitati u dokumentiraniom dokazu ispod ovog videa.

greenpeace-monsanto-zahvalaVideo također uključuje umirujuću glazbu i naraciju s hipnotičkim vizualizacijama koje često prate najnovije hi-tech kreacije korporativnog-industrijskog kompleksa. Bez obzira na ono što bi mogli razmišljati o različitim političkim pozicijama Greenpeacea, oni su odradili izuzetno dobar posao koji obuhvaća sve aspekte tih potencijalnih neprirodnih korporativnih kreacija.


Gore navedeni scenarij je izvučen iz vrlo realnog Harvardskog “Projekta Mikro Zračna Vozila” inspiriran biologijom pčela i kukaca, te ponašanjem u košnici. Dok su istraživači usredotočeni na razvoj pojedinih autonomnih robota, oni također planiraju studirati koordinaciju velikog broja robota kako bi ostvarili brže zadatke i učinkovitije zadatke.

Roboti su stvoreni kroz nevjerojatne mikro-inženjerske procese posebno dizajnirane za masovnu proizvodnju. Svaka “Pčelica” je dizajnirana s vlastitim elektronskim živčanim sustavom i izvorom energije, i ima moć određivati i ciljati zadatke s mikroskopskim UV senzorom.

Takvi mikro-inženjerske napredne mašine sve više sliče razvoju vojnih minijaturnih dronova (trutova). Zajedničko znanje i istraživanje na tim tehnologijama je rezultiralo masivnim povećanjem procesorske snage i vremena leta, kao i potencijal za potpuno autonomnim rojevima radilica.

Pogledajte ovaj video, od prije više od dvije godine, kako mala skupina robota zajedno rade na sastavljanju strukture tornja.
 

 
U usporedbi s trenutnim pčelinjim mikro dronovima koje možete vidjeti u videu ispod, ti nevjerojatni kvadro-rotor letači su gotovo čudovišne veličine. To samo pokazuje kako je primjena ove tehnologije u porastu, dok veličina kućišta postaje gotovo mikroskopska.
 

 
I ovdje je najnoviji video u kojem vidimo Robot Pčelu u svojem letu:
 

 
Ali što se tiče pomaganja u oprašivanje naših distopijskih GMO polja, lišenih radnika, lišenih života, koje su moguće prednosti ovoga?

Pa, kao će prodaja porasti kroz punu “mehanizaciju prirode”, poljoprivrednici se više neće morati osloniti na pčele i njihovo oprašivanje usjeva. Patentirani radnik dronovi mogu se kupiti ili unajmiti i kupiti za polje svakog proljeća. Oprašivanje će biti brzo i učinkovito, nema brige oko propasti kolonija pčela ili od sterilnih usjeva.

I evo još jedna misao. . . RoboPčele bi mogle biti programirane posebno za određeni urod. Zamislite da ne morate brinuti o svojim malim oprašivačima da će biti izgubljeni u tuđem području kod susjeda. Jednostavno ih programirate da reagiraju samo na određene genetske markere koji će se nalaziti samo u vašem području. Naravno, to bi zahtijevalo da vaši usjevi imaju patentirani genetski marker koji će biti programiran. . . oh da.

Patentirane pčele oprašuju samo odobrene patentirane usjeve. Ako to ne zvuči poput lekcije biologije iz Orwellovog Instituta, onda ne znamo na što drugo zvuči. I dodajemo par bilješki što programeti još imaju na umu:

Sljedeća faza projekta RoboPčele će uključivati “računski učinkovit mozak” montiran na robot koji će inspirirati put mušice i kako ju nosi vjetar.

“Muhe izvode neke od najupečatljivijih zapanjujućih akrobacija u zraku, koristeći samo maleni mozak”, kazao je Sawyer Fuller, član istraživačkog tima Harvard, prema Daily Mail-u. “Njihove sposobnosti premašuju ono što možemo učiniti danas s našim robotima muhama, pa smo željeli razumijeti njihovu biologiju bolje i to primijeniti na našem radu.”

Prema riječima profesora Robert Wood-a, voditelj projekta, razvoj napravljen u okviru projekta RoboBee (RoboPčele) može se koristiti i na drugim područjima, isto tako.

To se već događa danas, gdje god je visoka tehnologija prisutna, tako i vojna. Dolje je video ratnog zrakoplovstva koji ilustrira višenamjenski aspekt onoga što se predlaže: ne samo za nadzor, ne samo autonomni rojevi kukaca, već i ubojstva. Video je uklonjen s YouTubea jednom, pa vas molimo da nas upozorite ako ovaj video ne radi.

Prvo da zaključimo kako se organizacija Greenpeace razotkrila napokon ovom akcijom, te suradnjom sa kompanijama poput Monsanta i Syngente koji ne žele dobro čovječanstvu. Na kraju možemo zaključiti samo jedno – ovaj svijet može slobodno da nestane u vatri i pepelu, pošto nismo zaslužili bolje!
 

 
 
(preveo: mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,