Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SIGURNOST HRANE: Stvarni datumi isteka roka trajnosti hrane koju kupujete u trgovinama !

SIGURNOST HRANE: Stvarni datumi isteka roka trajnosti hrane koju kupujete u trgovinama !

deklaracija-rok-trajanjaSmjernice za reguliranje isteka roka trajnosti hrane su malobrojne i proizvoljne, te su također dobrovoljne. One potiču još iz 1970-tih godina kada su počele pružati daleko više informacija potrošačima.

Dekaracije koje su jedino zakonski obavezne, a na kojima piše do kada je proizvod najbolje koristiti su za majčino mlijeko i dječju hrana, ostali zakoni vezani uz mliječne proizvode se razlikuju od države do države.

Postoji vrijeme prije, tijekom i poslije nego hrana postane otpad nakon boravka na policama trgovina. Sada, više nego ikada, kada bacamo hranu za koju nismo sigurni, osjećate se kao da bacate u smeće vreće novca – a većina toga je potpuno nepotrebno. Ali nitko ne želi čitati još jedan članak koji prigovara o tome. Dakle …

Sada kada znamo da nam deklaracije o vremenu isteka proizvoda ne govore ništa – što dalje? Što možemo jesti s povjerenjem?

Prvo, moramo definirati neke pojmove vezane uz datume ispisane na prehrambenim proizvodima:

Datum isteka (Rok uporabe) – to je procijenjeni datum iza kojeg se očekuje da će se proizvod pokvariti i od potrošača se očekuje se će nastaviti konzumirati proizvod s oprezom. Ipak, iznenađujuće velika količina proizvoda se može konzumirati nakon ovog daruma.

Najbolje prodati do – to je oznaka za prodavača, a ne za vas. Riječ je o vrhuncu kvalitete, kao npr. okusom. To je podatak za pohranu, no mnogo hrane se zbog ovog baca – što je izazvalo revoluciju “ronjenja po kontejnerima”. Zar ne bi bilo lijepo da se ta hrana složi da se normalno uzme, tako da ljudi ne morate tjerati u kontejner za smeće kako bi dobili ovu savršeno dobru hranu?

Upotrijebiti do – opet, to se odnosi na kvalitetu, a ne sigurnost.

Datum pakiranja ili Proizvodnje – Ovo je samo datum proizvodnje proizvođača – koji se često nalazi na konzerviranoj hrani ili pivi u limenci.

Zajamčena svježina – ovo je uglavnom način na koji vas pekari obaviještavaju koliko dugo možete uživati ​​u dobro pečenim proizvodima prije nego što eventualno postanu ustajale, bljutave, bez okusa. To ne znači da su namirnice štetne, no one bi mogle biti ustajale. Namirnice iz domaće proizvodnja imaju drugačiji rok trajanja i svojstva.

konzum-trajnost-datumJogurt i delikatesno meso može trajati tjedan do 10 dana više od datuma “Najbolje prodati do”. Salama, dva do tri tjedna. Većinu svježeg mesa, pogotovo peradi i morskih plodova, treba skuhati i pojesti u roku nekoliko dana. Jaja, možete konzumirati nevjerojatnih pet tjedana nakon isteka “Datum isteka (krajnji rok uporabe)”. Kada ste u nedoumici, nježno stavite jaja u veliku zdjelu s hladnom vodom, napunjenu do vrha. Ako jaja plutaju, bacite ih. Ako “stoje” to samo znači da nisu svježa, ali su još uvijek u redu za jelo.

Zapakirana hrana može trajati dugo vremena nakon isteka, ali nakon nekoliko mjeseci možda ćete primijetiti ustajalost i voštanu okus koji bi mogao biti od užeglog ulja. Pakirana i konzervirana hrana općenito može trajati godinu dana ili više nakon Datum isteka (krajnji rok uporabe).

Preppersi, slobodno se požalite na konzumaciju konzervirane hrane iza roka, jer znamo da oni slijede dobre smjernice za pohranu hrane i prakse rotacije (rotiranje konzervirane hrane nakon Datuma isteka trajanja). Konzervirani proizvodi koji imaju u sebi jake kiseline, kao što su rajčice ne traju tako dugo kao nisko-kisela konzerivrana hrana kao što je zeleni grah.

Ključ za najduže čuvanje i skladištenje hrane je hladan, suh i hermetičan prostor – idealno, nikada iznad 21 stupnjeva celzijusa. Konzervirana hrana je isto tako u ovo uključena. Ako vidite ispupčene limenke – ne otvarajte ih! Rijetkost su napuhane i ispupčene konzerve, ali to bi mogao biti botulizam. Kad jednom pojedete takvu konzervu, sjećate je se čitav život.

Ovdje vam nudimo popis nekih proizvoda i “pravi” istek roka trajanja, kod kojih neki traju još godinama, ali opet, to treba uzeti s rezervom. Baciti otvoreni sok nakon tjedan dana u frižideru? Nema šanse! Naravno, ako radite svoj vlastiti sok, u idealnom slučaju, njega treba konzumirati odmah zbog nutrijenata. Prirodni proizvodi od cjelovite – prirodne hrane i pića općenito ne traju tako dugo dok tvornički proizvedena traje više – ali to vi već znate jako dobro! Na primjer, kada sam kupio domaći kruh, znam ga zamrznuti, inače se pojavi plijesan kao pokazatelj sam čekao jedan dan predugo. Lekcija naučena. Sirovi med može trajati zauvijek, kao i pasterizirani med i smeđi šećer – na neodređeno vrijeme.

Sir može imati dugi rok trajanja u frižideru.

Da li je stvarno sjajna ideja da se jede stara hrana? Ovo pitanje je sklono raspravama. Neko voće poput banane može imati dodatne pogodnosti, tijekom starenja. Istočna načela odbijanja konzumacije stare ili trule hrane zbog nedostatka nutrijenata i učinka na tijelesne bio-ritmove (osim za proizvode koji su bolji za konzumaciju tijekom vremena ili fermentirani proizvodi).

datum-isteka-rok-trajanja-konzumAli, vidio sam ljude rođene u Velikoj depresiji (30-tih godina), danas u svojim 80-tim godinama, nakon što su živjeli skroman život, jedući trulo voće, hranu kojoj je istekao rok trajnosti i koji su čuvali hranu za frižider daleko iznad predložene temperature. (Gdje ja mogu dobiti takav imunološki sustav kao što oni imaju!)

Poanta je da je istek roka trajnosti percepcija kroz koju slijedimo svoj nos i trbuh. Ako se nešto smrdi ili ima čudan okus, nemojte riskirati! Zdrav razum i intuicija su dobri prijatelji i srećom mnogo manje je vjerojatno da ćemo se razboljeti u čistom domu nego od hrane iz restorana. Ako mislite da ste se otrovali hranom, odmah uzmite homeopatski Arsenicum albuma 30C i aktivni ugljen.

Ovdje vam nudimo popis nekih proizvoda i “pravo” vrijeme do kada traju namirnice, kod kojih neke traju još godinama, ali opet, to treba uzeti s rezervom:

UPOZORENJE: Vrijeme konzumacije nakon isteka roka trajanja hrane koja se mora čuvati u frižideru, vrijedi samo ako se čuvaju u frižideru

Pivo
Neotvoreno: 4 mjeseca.

Smeđi šećer
Neodređeni rok trajanja, pohranjene u nepropusnoj ambalaži na suhom i hladnom mjestu.

Čokolada
1 godina od datuma proizvodnje

Kava, konzervirana tlo
Neotvoreno:: 2 godine
Otvoreno: jedan mjesec u hladnjaku

Kava, u limenci mljevena
Zrno: 3 tjedna u papirnatoj vrećici, duže u vakuumirnoj ambalaži (nakon tog vremena, boja ili okus se može promjeniti, ali proizvod je još uvijek uglavnom siguran za konzumiranje)

Kava, instant
Neotvoreno: Do 2 godine
Otvoreno: Do ​​1 mjeseca

Gazirana pića (i bezalkoholnih pića u plastičnim bocama)
Neotvoreno:: 3 mjeseca od “Najbolje konzumirati do” datuma.
Otvoreno: Ne kvari se, ali okus se mijenja.

Sušena tjestenina
12 mjeseci

Smrznuta večera
Neotvoreno: 12 do 18 mjeseci

Smrznuto povrće
Neotvoreno: 18 do 24 mjeseci
Otvoreno: 1 mjesec

Med
Neodređeni rok trajanja

Juice – iscjeđeni sok u bocama (jabuke i brusnice)
Neotvoreno: 8 mjeseci od datuma proizvodnje
Otvoreno: 7 – 10 dana

Kečap
Neotvoreno: 1 godina (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Otvoreno ili korišteno: 4-6 mjesec (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Javorov sirup, stvarni ili imitacija
1 godina

Maraschino višnje
Neotvoreno: 3 – 4 godina
Otvoreno: 2 tjedna na sobnoj temperaturi, 6 mjeseci u hladnjaku

Marshmallows
Neotvoreno: 40 tjedna
Otvoreno: 3 mjeseca

Majoneza
Neotvoreno: neodređeno
Otvoreo: 2 do 3 mjeseca od datuma “najbolje konzumirati do” (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Senf
2 godine (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Masline, staklenka (zelena)
Neotvoreno: 3 godine
Otvoreno: 3 mjeseca

Maslinovo ulje
2 godine od datuma proizvodnje (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Kikiriki
Neotvoreno: 1 do 2 godine, osim ako je smrznut ili u hladnjaku
Otvoreno: 1 do 2 tjedna u hermetičnoj posudi

Kikiriki maslac, prirodni
9 mjeseci

Maslac od kikirikija, obrađen
Neotvoreno: 2 godine
Otvoreno: 6 mjeseci, u frižideru nakon 3 mjeseca

Kiseli krastavci
Neotvoreno: 18 mjeseci
Otvoreno: Nema konačnih podataka. Bacite ako je sluzav ili jako mekan.

Proteinske pločice (PowerBars)
Neotvoreno: 10 do 12 mjeseci. Provjerite “Upotrijebiti do” datuma na ambalaži.

Riža, bijela
2 godine od datuma na kutiji ili datuma kupnje

Dressing za salatu, u bocama
Neotvoreno: 12 mjeseci nakon “Upotrijebiti do” datuma na ambalaži.
Otvoreno: 9 mjeseci u hladnjaku

Soda, redovito
Neotvorena: U limenki ili staklenoj boci, 9 mjeseci od “Upotrijebiti do” datuma na ambalaži.
Otvoreno: Ne kvari, ali okus je utjecalo

Umak za odrezak
33 mjeseci (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Tabasco
5 godina, pohranjeni na hladnom i suhom mjestu

Vrećice čaja (Lipton)
Koristite u roku od 2 godine od otvaranja paketa

Tuna, konzervirana
Neotvoreno: 1 godina od datuma kupnje
Otvoreno: 3 – 4 dan, ne pohranjena u limenci

Umak od soje, u bocama
Neotvoreno: 2 godine
Otvoreno: 3 mjeseca (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)

Ocat
42 mjeseci

Vino (crvena, bijela)
Neotvoreno: 3 godine od datuma starosti, 20 do 100 godina za fina vina
Otvoreno: 1 tjedna u hladnjaku i zapušeno

Worcestershire umak
Neotvoreno: 5-10 godina (nakon tog vremena, boja ili okus mogu se promjeniti, ali proizvod je i dalje općenito siguran za konzumiranje)
Otvoreno: 2 godine

Koje ste proizvode primijetili da možete jesti nakon isteka roka trajnosti?
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,