Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » EKONOMSKE BROJKE: Ako ─îekate “Gospodarski Kolaps” Pogledajte Samo ┼áto Se Doga─Ĺa sa Europom

EKONOMSKE BROJKE: Ako ─îekate “Gospodarski Kolaps” Pogledajte Samo ┼áto Se Doga─Ĺa sa Europom

ekonomska-kriza-europaAko nestrpljivo i┼í─Źekujete dolazak “ekonomskog kolapsa”, samo otvorite o─Źi i pogledajte na ono ┼íto se doga─Ĺa u Europi. Cijeli kontinent je upravo sada jedan divovski gospodarski nered, a nezaposlenost srlja u rekorde.

Nezaposlenost i siroma┼ítvo postavljaju rekordne razine, prodaja automobila postavlja rekordno niske razine, i tu je jo┼í more lo┼íih kredita. Tijekom proteklih nekoliko godina, najvi┼íe pozornosti je bilo usmjereno ka ekonomskim borbama Gr─Źke, ┼ápanjolske i Portugala, i bez sumnje stvari i dalje postaju ÔÇőÔÇőjo┼í gore u tim zemljama. No, u 2014. i 2015., Italija i Francuska ─çe se po─Źeti pojavljivati u sredi┼ítu pozornosti ┼íto se ti ─Źe raspada ekonomije.

Francuska ima peto po veli─Źini gospodarstvo na svijetu, a Italija deveto po veli─Źini gospodarstvo na svijetu, i u ovom trenutku ta gospodarstava se rapidno padaju na komadi─çe. O─Źekujte da Francuska i Italija ispunjavaju velike naslove u novinama tijekom ostatka 2014.

Uvijek sam tvrdio da ─çe sljede─çi veliki val ekonomskog kolapsa po─Źeti u Europi, a to je upravo ono ┼íto se doga─Ĺa. Slijede samo neke od statisti─Źkih podataka koji pokazuju da je “gospodarski kolaps” ono ┼íto se doga─Ĺa u Europi upravo sada ….

# Stopa nezaposlenosti u eurozoni u cjelini još uvijek stagnira na rekordnoj razini svih vremena od 12,1% posto.

# Italija, stopa nezaposlenosti je sko─Źila na potpuno novu rekordu razinu svih vremena od 12,7% posto.

# Stopa nezaposlenosti mladih u Italiji je sko─Źila na 41,6% posto.

# Razina siroma┼ítva u Italiji je sada najvi┼ía ikada zabilje┼żena.

# Mnogi analiti─Źari o─Źekuju velike ekonomske probleme u Italiji tijekom sljede─çih nekoliko godina. Predsjednik Italije otvoreno upozorava na “ra┼íirenu dru┼ítvenu napetost i nemire” u svojoj zemlji u 2014.

# Citigroup projicira da će dug Italije u BDP-u premašiti 140% posto do 2016.

# Citigroup projicira da ─çe dug Gr─Źke BDP-u prema┼íiti 200% posto do 2016.

# Citigroup projicira da ─çe stopa nezaposlenosti u Gr─Źkoj do─çi do 32% posto u 2015.

# Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj još uvijek stagnira na rekordnoj razinu svih vremena od 26,7% posto.

# Stopa nezaposlenosti mladih u ┼ápanjolskoj je sada na 57,7% posto – ─Źak ve─ça nego u Gr─Źkoj.

# Postotak loših kredita u Španjolskoj raste već osam uzastopnih mjeseci, a nedavno je postigao rekordu razinu svih vremena od 13% posto .

# Broj hipotekarnih prijava za kredit u ┼ápanjolskoj je pao za 90% posto, od razine vrhunca stambenog “boom”-a.

# Stopa nezaposlenosti u Francuskoj raste ve─ç 3 godine za redom, a nedavno je sko─Źila na novu najve─çu razinu u zadnjih 16 godina.

# Za 2013, prodaja automobila u Europi je i┼íla tempom najni┼że godi┼ínje razine ikada zabilje┼żene.

# Deutsche Bank, vjerojatno najva┼żnija banka u Njema─Źkoj, najprofitabilnija u Europi (poluga do 60:1), a to je oko 70 trilijuna dolara u vrijednosti izlo┼żenih derivata.

Europa doista do┼żivljava ekonomsku no─çnu moru, a jo┼í ─çe se pogor┼íati.

bumerang_generacija_mladi_europaTe┼íko je u rije─Źi pretvoriti ovakav ekstremni o─Źaj kojeg nezaposleni radnici diljem Europe osje─çaju upravo sada. Kada ne mogu hraniti svoju obitelj, i ne mogu prona─çi posao bez obzira koliko se trudili, to mo┼że biti apsolutno pogubno za svak du┼íu.

Da bi dobili spoznaju o razini o─Źaja u ┼ápanjolskoj, pro─Źitajte sljede─çu anegdotu iz nedavnog novinskog ─Źlanka …

Imate li pote┼íko─ça u shva─çanju nevjerojatnih problema nezaposlenosti ju┼żne Europe?

Ne gledate dalje od jednog du─Źana Ikea namje┼ítaja koji se nalazi na ┼ípanjolskoj mediteranskoj obali.

Planovi za otvaranje novog Megastorea sljede─çeg ljeta u blizini Valencije. U ponedjeljak, Ikea je po─Źela uzimati zamolbe za posao, za novih 400 radnih mjesta u novoj trgovini.

Tvrtka nije bila pripremljena za ono što je slijedilo.

U roku od 48 sati, vi┼íe od 20.000 ljudi se prijavilo za tih 400 radnih mjesta. Volumen prijave je sru┼íio IKEA-in ra─Źunalni poslu┼żitelj u ┼ápanjolskoj.

Kao se globalni ekonomski uvjeti i dalje pogor┼íavaju, stvari ─çe biti jo┼í te┼że za one koji su na donjoj granici gospodarskog hranidbenog lanca. Stope siroma┼ítva ─çe se vinuti, ─Źak i na podru─Źjima gdje se ne bi moglo o─Źekivati ÔÇőÔÇőda se to dogodi. U stvari, jedan novi izvje┼ítaj je otkrio da je siroma┼ítvo ve─ç u stalnom porastu, u Njema─Źkoj, koja je trebala biti najja─Źa ekonomska sila u cijeloj eurozoni …

Nekoliko dana prije bo┼żi─çnih blagdana, Udruga Zajedni─Źki skrbi objavila je izvje┼í─çe o regionalnom razvoju siroma┼ítva u Njema─Źkoj u 2013. pod nazivom “Izme─Ĺu prosperiteta i siroma┼ítvu – test to─Źke sloma”. Izvje┼í─çe pobija slu┼żbenu propagandu da je Njema─Źka jo┼í uvijek uglavnom nazahva─çena krizom, te da je uto─Źi┼íte prosperiteta u Europi.

Prema izvje┼í─çu, siroma┼ítvo u Njema─Źkoj je “doseglo rekordnu razinu”. Cijeli gradovi i regije su umo─Źen u sve dublju ekonomsku i socijalnu krizu. “Socijalne i regionalne centrifugalne sile, kroz mjerenja primanja, dramati─Źno su porasle u Njema─Źkoj od 2006″. Njema─Źka se suo─Źava sa “testom to─Źke sloma”.

Naravno, siroma┼ítvo i dalje eksplodirava s ove strane Atlantika, tako─Ĺer. U Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama, stopa siroma┼ítva je na 15% posto ili najvi┼íe ve─ç tri godine za redom. To je prvi put da se to dogodilo od 1960.

A to je tek po─Źetak. Ekstremna nesmotrenost europskih banaka, kao ┼íto su Deutsche Bank i ameri─Źkih banaka, kao ┼íto su JP Morgan Chase, Citibank i Goldman Sachs na kraju ─çe izazvati financijsku katastrofu daleko goru nego ┼íto smo do┼żivjeli 2008. godine.

Kad stigne prava kriza, protok kredita ─çe se zamrznuti dramati─Źno i gospodarska aktivnost ─çe se samljeti do zastoja. Nezaposlenost, siroma┼ítvo i sve na┼íi sada┼ínje gospodarski problemi ─çe postati mnogo, mnogo gori.

Pa iako mislite da su problemi upravo sada veliki, istina je da je to ni┼íta u odnosu na ono ┼íto dolazi. Nadam se da se pripremate za nadolaze─çu oluju dok jo┼í mo┼żete. ┼Żivjela nezaposlenost, ne o─Źajavajte!
 
 
(preveo: mag.Alfred Bošković/uredio: nsp)
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=16421"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,