Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » HRVATI U EU GLASALI ZA Ć PIJUNIRANJE: Ć to trebate napraviti da postanete meta tajnih sluĆŸbi?

HRVATI U EU GLASALI ZA Ć PIJUNIRANJE: Ć to trebate napraviti da postanete meta tajnih sluĆŸbi?

NSA-prisluĆĄkivanjeTajne sluĆŸbe u SAD-u i Velikoj Britaniji prikupljaju ogromne količine podataka kako bi uĆĄle u trag teroristima. I nisu nepogreĆĄive: neduĆŸni građani mogu im zapasti za oko i onda biti proglaĆĄeni “opasnima”.

Otkrića o američkom programu za uhođenje PRISM-u već tjedan dana uzrokuju komeĆĄanje u javnosti. Američki predsjednik Barack Obama je ĆĄtetu pokuĆĄao popraviti uvjeravanjem građana da u američkoj tajnoj sluĆŸbi NSA-u (Nacionalan sigurnosna agencija) rade “Izuzetni profesionalci, kojima je zadaća čuvati sigurnost američkog naroda”, kako je izjavio u jednom televizijskom intervjuu. Obrada podataka koji preko PRISM-a pristiĆŸu u NSA međutim manje obavljaju djelatnici tajnih sluĆŸbi, već to puno viĆĄe rade računala. I tako na popise sumnjivih osoba stiĆŸu ne samo teroristi nego i neduĆŸni građani.

Da biste zapeli za oko tajnoj sluĆŸbi dovoljan je i susjed koji se bavi sumnjivim aktivnostima, kaĆŸe stručnjak za internet s portala netpolitik.org Markus Beckendhal. “VaĆĄ mobitel se sigurno moĆŸe često locirati u blizini vaĆĄeg susjeda, i tako automatski upadate u mreĆŸu i sami postajete sumnjivi”. Čak i poklapanje određenih profila je sumnjivo. Na primjer: “Ako postoji negdje neki terorist koji je slučajno naručio iste knjige kao vi i ako je posjećivao iste internetske stranice”, objaĆĄnjava Beckedahl.

Viơe se ne prate ključne riječi nego međusobni odnosi i veze

Nakon napada od 11. rujna 2001. posebno su često pogreĆĄno sumnjičeni znanstvenici koji su zbog posla redovito traĆŸili informacije o arapskom svijetu. Od tada se nije samo izuzetno proĆĄirilo djelovanje tajnih sluĆŸbi, nego i njihove istraĆŸne metode. “Ljudi koji uistinu pripremaju neki teroristički napad, neće navoditi nikakva imena, baĆĄ kao ni ciljeve napada ili pojedine organizacije. Zbog toga istraĆŸitelji danas viĆĄe ne prate tako intenzivno sadrĆŸaje, dakle ĆĄto kaĆŸe osoba A osobi B. Oni viĆĄe prate model komunikacije”, kaĆŸe stručnjak za tajne sluĆŸbe Wolfgang Krieger. Njihov su cilj isključivo veze između ljudi, na druĆĄtvenim mreĆŸama, preko bankovnih transfera ili mobitelima.

Dovoljno je da vas GPS otkrije u blizini osumnjičenih i onda i sami upadate u mreĆŸu prisluĆĄkivanja.

U međuvremenu su NSA i britanska tajna sluĆŸba GCHQ navodno uspjele obraditi velike količine podataka koje se mjere u eksabajtima. Jedan eksabajt je ekvivalent za milijardu gigabajta. Budući da pohranjivanje podatka postaje sve jeftinije, stručnjak za internet Markus Beckedahl polazi od toga da će dugoročno biti pohranjene ogromne količine podataka. A s rastom količine pohranjenih podataka raste i opasnost da će za pojedine osobe biti ustanovljene poveznice zbog kojih bi one mogle odgovarati sumnjivom profilu.

Zabrana ulaska u zemlju – SAD nije jedini

“No to primijetite tek kad viĆĄe ne dobijete određenu tarifu za vaĆĄ mobitel, jer vas preko tog ponuđača ne mogu dobro prisluĆĄkivati, ili kad vam na primjer odbiju vizu za put u SAD, jer se nalazite na popisu onih kojima je ulaz u zemlju zabranjen, objaĆĄnjava Beckedahl. Svako malo se zrakoplovima kojima je cilj SAD odbija dozvola za slijetanje zbog toga ĆĄto se jedan od putnika nalazi na popisu “No-fly-list”. Jedan od najpoznatijih takvih primjera je britanski pjevač Cat Stevens koji je prije viĆĄe godina bio preĆĄao na islam i preuzeo ime Yusuf Islam.

Ali i u Europi se događa da putnici na granici imaju neugodna iskustva, a da uopće ne znaju da su na nekom popisu sumnjivih osoba. “Poznajem ljude koji su u Njemačkoj sudjelovali u prosvjedima protiv transporta nuklearnog otpada i koje svaki put kad putuju u Englesku, na granici temeljito pregledavaju”, priča Markus Beckedahl. U ovom konkretnom slučaju razlog je taj ĆĄto prosvjedi za zaĆĄtitu prirode u Velikoj Britaniji imaju gotovo status terorizma pa stoga postoji i međunarodna razmjena informacija o takvim aktivistima.

I Francuzi ĆĄpijuniraju, zar ne?

Nakon Amerikanaca i Britanaca, i Francuzi su dobili svoj skandal sa prisluĆĄkivanjem. Ugledni list Le Monde izvjeĆĄtava kako francuska obavjeĆĄtajna sluĆŸba koristi program za sveobuhvatan nadzor elektronskih komunikacija.

Francuska obavjeĆĄtajna sluĆŸba za inostranstvo DGSE sistematski snima sve podatke o telefonskim razgovorima, upućenim e-mailovima i SMS porukama. Snimaju se i godinama čuvaju čak i podaci o vijestima i porukama na Facebooku i na Twitteru. U Francuskoj se podigla velika praĆĄina zbog izvjeĆĄtaja o tome koji je objavljen u listu Le Monde.

Francuzi zapanjeni izvjeĆĄtajem lista Le Monde Francuzi zapanjeni izvjeĆĄtajem lista Le Monde

Nakon skandala u SAD-u i u Velikoj Britaniji, čini se da se slične aktivnosti odvijaju i u ovoj zemlji. Le Monde tvrdi kako DGSE ima “pregled nad svim komunikacijama u Francuskoj”. Za razliku od slučaja sa britanskim ĆĄpijunskim programom “Tempora”, nagledanje u Francuskoj se odvija bez ikakve pravne kontrole. Iz kabineta premijera Jean-Marca Ayraulta za sada nema nikakve reakcije na izvjeĆĄtaj Le Monda.

Poslanik vladajućih socijalista Jean-Jacques Urvoas, koji je inače u parlamentu zaduĆŸen za pitanja obavjeĆĄtajnih sluĆŸbi, izrazio je sumnju u istinitost izvjeĆĄtaja uglednog lista. On je rekao kako “fantazija i neistine” teĆĄko mogu da se spoje sa istinskim aktivnostima obavjeĆĄtajnih sluĆŸbi. Dodao je kako, prema njegovim saznanjima, tvrdnja kako se “snima sve” ne odgovara stvarnosti. Nema govora o tome da su Francuzi izloĆŸeni masivnom i trajnom nadgledanju koje se nalazi izvan svake kontrole.

Serveri u podrumu centrale DGSE-a

Novinari Le Monda se pozivaju na vlastite izvore u obavjeĆĄtajnoj sluĆŸbi, te na zvanične izvjeĆĄtaje predstavnika u organima vlasti. Oni tvrde da se snimaju svi podaci sa kompjutera u Francuskoj, kao i prenos podataka ka kompjuterima u inostranstvu. Uređaji i komjuteri koji sluĆŸe za snimanje se nalaze u podrumu sjediĆĄta obavjeĆĄtajne sluĆŸbe DGSE u Parizu. Ostali organi vlasti, poput sluĆŸbe za unutraĆĄnju sigurnost DCRI ili carinske kontrole, mogu svaki dan da pogledaju ĆĄta je od snimljenih podataka relevantno za, naprimjer, borbu protiv organizovanog kriminala ili pranja novca.

Inače, otkriće američkog ĆĄpijunskog programa “Prism”, a posebno izvjeĆĄtaji o prusluĆĄkivanju institucija EU i nacionalnih ambasada u VaĆĄingtonu, izazvali su u Francuskoj talas nezadovoljstva građana. Predsjednik Francois Hollande je čak razmatrao odgađanje početka pregovora o slobodnoj trgovini između SAD i EU, ukoliko se ne dobiju garancije iz VaĆĄingtona da će sve akcije prisluĆĄkivanja biti obustavljene.

Europarlament izglasao rezoluciju kojom pozivaju SAD na red zbog ĆĄpijunaĆŸe, klub RuĆŸe TomaĆĄić glasao protiv. Hrvati su za ĆĄpijuniranje u Europi.

‘Kada se neĆĄto tiče Hrvatske, ja imam samo svoje miĆĄljenje i glasujem samostalno, kada se ne spominje Hrvatska dogovor je da glasamo kao klub.’

Glasujući u Europskom parlamentu o pitanju koje posljednjih mjesec dana potresa svijet, američkom prisluĆĄkivanju europskih građana i institucija, RuĆŸa TomaĆĄić je jedina bila protiv rezolucije kojom se proziva Amerikance za nelegalnosti.

U razgovoru za Dnevno.hr pojasnila je takav svoj stav: ‘Kada se neĆĄto tiče Hrvatske, ja imam samo svoje miĆĄljenje i glasujem samostalno, kada se ne spominje Hrvatska dogovor je da glasamo kao klub.’

Podsjetimo, nedavno je Snowden dao dokaze da je američka tajna sluĆŸba NSA dugo vremena prisluĆĄkivala europske drĆŸavljane i institucije, najviĆĄe Njemačku ( u samo jednom danu provjeravano je 60 milijuna njemačkih poziva). Sve europske institucije su ĆŸestoko reagirale, a Europska Komisija čak je prijetila prekidom trgovinskih pregovora sa SAD-om .

Zbog toga, Europski Parlament odnosno nekoliko klubova u njemu, zatraĆŸili su da se izglasa Rezolucija kojom bi se od Amerikanaca traĆŸilo objaĆĄnjenje za ĆĄpijunaĆŸu, ali i potaknulo europske institucije da bolje srede zakone i uredbe koje se tiču obavjeĆĄtajnog nadzora.
 

 
 
(dw.de, dnevno.hr/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=14573"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,