Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE » GEORGE ORWELL NA FILMU I TELEVIZIJI: Otac pojmova Hladni Rat i Big Brother

GEORGE ORWELL NA FILMU I TELEVIZIJI: Otac pojmova Hladni Rat i Big Brother

orwell george novi svjetski poredak veliki bratSmatran jednim od najvažnijih britanskih pisaca 20. stoljeća, George Orwell najpoznatiji je po svoje dvije kultne knjige, Tisuću devetsto osamdeset četvrta i Životinjska farma, koje su ujedno prodane u više primjeraka od bilo koje druge dvije knjige nekog autora u prošlom stoljeću.

Upravo su ta dva naslova najčešće završavala na filmskim platnima pa postoji nekoliko ekranizacija svakog romana, naravno, s različitim umjetničkim dosezima.

George Orwell, pravim imenom Eric Arthur Blair, pisao je poeziju, fikciju, književne kritike i bavio se novinarstvom, a svojim je kritičkim i socijalno angažiranim romanima postao jedan od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. Najpoznatiji je po distopijskom romanu Tisuću devetsto osamdeset četvrta (1949.), koji je ovoga vikenda obilježio obljetnicu objavljivanja, te alegorijskom romanu Životinjska farma (1945.). Prvi je doživio tri ekranizacije, a drugi dvije, dok je pored njih na ekranima završio još samo jedan Orwellov roman, Neka cvate Aspidistra. K tome, čovjek je poznat i kao tvorac neologizama poput Big Brother ili hladni rat, a s obzirom na slojevitost njegovih romana, njihova ekranizacija nikada nije bila lagan posao. Ipak, nekima je uspjelo prilično dobro dočarati “orvelovsku” (još jedan pojam za koji je zaslužan) atmosferu.

5. Životinjska farma (1999.)

Nekoliko godina nakon uspjeha izvrsnoga Praščića Babea producenti su procijenili da je pravi trenutak za igranu verziju Orwellova romana smještenog u životinjski milje (naravno, uz pomoć obilatog korištenja računala i specijalnih efekata). Radilo se o televizijskom projektu koji kombinira glumce (Pete Postlethwaite), životinje, stvorenja iz radionice Jima Hensona (kojima su glas posudili Kelsey Grammer, Patrick Stewart, Ian Holm…) i specijalne efekte kako bi što bolje dočarali zbivanja na farmi. Nažalost, kreativna ekipa na ovoj verziji Životinjske farme nije bila na razini one koja je zaslužna za Babea, pa je i rezultat prilično lošiji. Redatelju Johnu Stephensonu (dotad je radio u Hensonovoj radionici, ali i na spomenutom Praščiću Babeu) to je bio debitantski rad, što se i vidi iz priloženog.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

4. Životinjska farma (1954.)

Od dvije animirane ekranizacije ove Orwellove alegorije komunizma, poznatija je ona s polovice prošloga stoljeća koju redateljski zajednički potpisuju supružnici Joy Batchelor i John Halas. Riječ je prvom prikazanom britanskom crtiću, a zanimljiv je podatak da je u njegovu financiranju sudjelovala i američka CIA u sklopu svoje “kulturne ofenzive” tijekom hladnoga rata. Na kraju je projekt završio u rukama bračno-poslovnog para koji je dotad zanat pekao na propagandnim filmovima britanske vlade tijekom Drugog svjetskog rata. Oni su ujedno i zaslužni za izmijenjeni kraj crtića u odnosu na roman, ali unatoč svemu neosporno je da Životinjska farma ima šarma.


 

3. Neka cvate Aspidistra / A Merry War (1997.)

Britanska romantična komedija Neka cvate Aspidistra, snimljena prema istoimenom Orwellovom romanu, nije film kakav biste očekivali s obzirom na piščevu reputaciju. No radi se o sjajnom, inteligentnom i duhovitom filmu s tipično britanskom atmosferom koji govori o marketinškom stručnjaku koji napušta posao kako bi se posvetio pisanju poezije, što će ga dovesti u nezavidnu financijsku situaciju. Glavne uloge tumače Richard E. Grant i Helena Bonham Carter, a režiju potpisuje iskusni televizijski profesionalac Robert Bierman.


 

2. Orwell Rolls in His Grave (2003.)

Dokumentarni film scenarista i redatelja Roberta Kanea Pappasa bavi se stanjem medija u suvremenoj Americi, pokazujući kako Orwellova naizgled bujna mašta ima poprilično dodira sa stvarnom situacijom. Medijske kuće i moguli s vlastitim interesima, pristrano izvještavanje i kreiranje javnoga mišljenja, prešućivanje informacija i još brdo toga s čime se susrećemo i u Hrvatskoj prikazano je u dokumentarcu Orwell Rolls in His Grave, uz sudjelovanje poznatih aktivista Michael Moorea, Tim Robbinsa i Dennisa Kucinicha koji pomažu raskrinkati stvarnu pozadinu izbora za američkog predsjednika i sličnih važnih događanja.


 

1. 1984 (1984.) & 1984 (1954.)

Najpoznatije Orwellovo djelo doživjelo je tri adaptacije (prvu još 1954.), a svakako je najdojmljivija ona u režiji Michaela Radforda što se pamti i kao film u kojemu je Richard Burton ostvario svoju posljednju ulogu (preminuo je dva mjeseca prije premijere filma). Prava na ekranizaciju koju godinu ranije producentima je prodala piščeva udovica uvjetujući snimanje filma bez korištenja specijalnih efekata, što se na kraju pokazalo odličnom smjernicom. Redatelj Radford i njegov direktor fotografije Roger Deakins (inače stalni suradnik braće Coen) htjeli su otići i korak dalje te snimiti crno-bijeli film, ali producenti nisu bili oduševljeni tom idejom pa se genijalni Deakins morao koristiti trikovima kako bi postigao željenu sumornu atmosferu. Inače, za ulogu koju je na kraju odigrao Burton figurirali su, između ostalih, Anthony Hopkins i Sean Connery. U svakom slučaju, riječ je o uspjelom prenošenju ovog literarnog klasika u filmski medij pa ne čudi što se upravo 1984 smatra najboljim filmom nastalim prema nekom Orwellovu djelu. Knjigu možete skinuti OVDJE –> 1984 – George Orwell (knjiga pdf)

 

cijeli film pogledajta na www.nowvideo.sx/video/jy2eykp6y3dzv (copy-paste)
 

 
(online.hr, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,