Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TAJNA BLITZKRIEGA: Hitlerovi Vojnici su Imali Nadljudsku Snagu Zahvaljujući Magičnoj Tableti

TAJNA BLITZKRIEGA: Hitlerovi Vojnici su Imali Nadljudsku Snagu Zahvaljujući Magičnoj Tableti

nacisti-pervitin-rat-hitlerNacisti su propovijedali apstinenciju u ime promicanja nacionalnog zdravlja. No, kada je riječ o borbi za svoj Blitzkrieg, nisu imali grižnje savjesti u ispumpavanju svojih vojnika punih droge i alkohola. Droga je bila izbor, ali mnogi drugi su postali ovisnici i o morfiju i alkohol.

Invazija Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata ostavila je Europu prestrašenu pred vojskom Trećeg rajha.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da njemačke vojnike nije inspirirala samo Hitlerova zapaljiva retorika, već je njihova predanost borbi bila djelomično potpomognuta tabletama pod imenom “Pervitin”.

Ne etiketi lijeka je pisalo da sredstvo služi podizanju “čekanja” i da je treba uzimati kako bi se “očuvala budnost”. Danas nam je ova tvar poznata kao metamfetamin ili kristalni met.

U razdoblju od 1939. do 1945. godine podijeljeno je oko 200 milijuna ovih tableta, koje su vojnici u žargoni zvali “tenkovska čokolada”.

Engleska štampa je u to vrijeme izvještavalo kako njemačke snage uzimaju “čarobne tablete”. Poznato je da je i sam Führer dobivao intravenozne doze ove supstance.

Realno stanje bilo je mnogo gore – vojnici su patili od užasne ovisnosti o narkoticima. Iako su im tablete dozvoljavale izdržati duge intervale intezivne fizičke aktivnosti, nus-pojave su bile zastrašujuće. Uključivale su nesvjesticu, znojenje, depresiju i halucinacije.

Neki od vojnika imali su fatalne srčane probleme, dok su neki izvršavali samoubojstva tjedna psihotičnih epizoda.

O ozbiljnosti posljedica koje je pervitin ostavljao na vojsku svjedoče i pokušaji Leonardo Conti, jednog od vodećih zdravstvenih stručnjaka Reicha, ograničiti uporabu ovog narkotika, koji su ostali jalovi.

Mnogi od Wehrmacht vojnici su bili nadrogirani od Pervitina kad su išli u bitku, pogotovo protiv Poljske i Francuske, te su imali Blitzkrieg brzinu prilikom napada. Njemačka vojska je bila opskrbljivana sa milijunima metamfetamin tableta tijekom prve polovice 1940. godine. Droga je bila dio plana kako bi piloti, mornari i pješadija postali sposobni u nadljudskoj izdržljivosti.

Vojni vrh je liberalno izdavao takve stimulanse, ali i alkohol i opijate, dok se vjerovalo da drogiranje i intoksikacija vojnika može pomoći u ostvarivanju pobjede nad Saveznicima. No, nacisti su bili manje marljivi u praćenju popratnih efekata kao što su ovisnost o drogama i padu moralnog standarda.

20 sviblja 1940. godine, 22-godišnji  vojnik nacističke vojske je pisao svojoj obitelji: ” Možda mi možete možda poslati još Pervitina, tako da mogu napraviti malu zalihu, kad mi bude zaista potrebno?” I pismo koje je poslano iz Bromberga 19. srpnja:”Ako je ikako moguće, molim vas da mi pošaljete nešto tableta Pervitin”. Čovjek koji je pisao ta pisma je postao poznati pisac kasnije u životu. On je bio Heinrich Boell, i on je 1972. godine bio prvi njemac koji je osvojio Nobelovu nagradu za Književnost u poslijeratnom periodu.

Nakon što je po prvi put na tržištu predstavljena tableta-droga Pervitin u 1938., ona je u sebi krila drogu metamfetamin drogu koja je razvijena od strane berlinske farmaceutske kompanije Temmler, ubrzo nakon predstavljanja, postala je jako popularna među njemačkom populacijom. Prema izvještaju Klinische WochenschriftnI, navodno čudo od droge je privuklo pažnju vojnog doktora Otto Ranke-a na berlinkoj akademiji vojne medicine.

Efekti amfetamina su slični onima kada se adrenalin proizvodi u tijelu, signalizirajući više stanje u tijelu. Kod većine ljudi ova droga povećava samopouzdanje, koncentraciju i volju da se poduzimaju rizici, dok u isto vrijeme, smanjuje se osjećaj na bol, glad i žeđ, kao i reduciranje vremena potrebnog za odmor i spavanje. U rujnu 1939. godine, Ranke je proveo testiranje ove droge na 90 studenata, i zaključio da Pervitin može pomoći Wehrmacht-u da pobijedi u ratu.

Pervitin je prvi put testiran na vojnim vozačima koji su sudjelovali na invaziji Poljske. Nakon toga, prema kriminalisti Wolf Kemper-u, se Pervitin “beskrupulozno distribuirao prema borbenim jedinicama na prvim linijama fronte”.

Tijekom kratkog perioda između travnja i lipnja 1940. godine, podijeljeno je oko 35 miliona tableta Pervitin i Izofan (isophan – lagano modificirana verzija koju je proizvodila farmaceutska industrija Knoll) i transportirano Nacističkoj vojsci i zrakoplovstvu. Neke od tih tableta, sadržavajući svaka oko 3 miligrama aktivne supstance, su poslane u medicinske odjele Wehrmacht-a pod kodnim imenom OBM, i tada direktno distribuirane njemačkim snagama.

Nacističko vodstvo je bilo sve više popustljivo prema onima koji su postali ovisnici o drogama nego o alkoholu, kao rezultate ratnih djelovanja, možda zato jer je Wehrmacht bio zabrinut da bi mogao biti tužen za štetu koja je nanesena drogama.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs, spiegel.de, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,