Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TAJNA BLITZKRIEGA: Hitlerovi Vojnici su Imali Nadljudsku Snagu Zahvaljuju─çi Magi─Źnoj Tableti

TAJNA BLITZKRIEGA: Hitlerovi Vojnici su Imali Nadljudsku Snagu Zahvaljuju─çi Magi─Źnoj Tableti

nacisti-pervitin-rat-hitlerNacisti su propovijedali apstinenciju u ime promicanja nacionalnog zdravlja. No, kada je rije─Ź o borbi za svoj Blitzkrieg, nisu imali gri┼żnje savjesti u ispumpavanju svojih vojnika punih droge i alkohola. Droga je bila izbor, ali mnogi drugi su postali ovisnici i o morfiju i alkohol.

Invazija Njema─Źke tijekom Drugog svjetskog rata ostavila je Europu prestra┼íenu pred vojskom Tre─çeg rajha.

Me─Ĺutim, najnovija istra┼żivanja pokazuju da njema─Źke vojnike nije inspirirala samo Hitlerova zapaljiva retorika, ve─ç je njihova predanost borbi bila djelomi─Źno potpomognuta tabletama pod imenom “Pervitin”.

Ne etiketi lijeka je pisalo da sredstvo slu┼żi podizanju “─Źekanja” i da je treba uzimati kako bi se “o─Źuvala budnost”. Danas nam je ova tvar poznata kao metamfetamin ili kristalni met.

U razdoblju od 1939. do 1945. godine podijeljeno je oko 200 milijuna ovih tableta, koje su vojnici u ┼żargoni zvali “tenkovska ─Źokolada”.

Engleska ┼ítampa je u to vrijeme izvje┼ítavalo kako njema─Źke snage uzimaju “─Źarobne tablete”. Poznato je da je i sam F├╝hrer dobivao intravenozne doze ove supstance.

Realno stanje bilo je mnogo gore – vojnici su patili od u┼żasne ovisnosti o narkoticima. Iako su im tablete dozvoljavale izdr┼żati duge intervale intezivne fizi─Źke aktivnosti, nus-pojave su bile zastra┼íuju─çe. Uklju─Źivale su nesvjesticu, znojenje, depresiju i halucinacije.

Neki od vojnika imali su fatalne sr─Źane probleme, dok su neki izvr┼íavali samoubojstva tjedna psihoti─Źnih epizoda.

O ozbiljnosti posljedica koje je pervitin ostavljao na vojsku svjedo─Źe i poku┼íaji Leonardo Conti, jednog od vode─çih zdravstvenih stru─Źnjaka Reicha, ograni─Źiti uporabu ovog narkotika, koji su ostali jalovi.

Mnogi od Wehrmacht vojnici su bili nadrogirani od Pervitina kad su i┼íli u bitku, pogotovo protiv Poljske i Francuske, te su imali Blitzkrieg brzinu prilikom napada. Njema─Źka vojska je bila opskrbljivana sa milijunima metamfetamin tableta tijekom prve polovice 1940. godine. Droga je bila dio plana kako bi piloti, mornari i pje┼íadija postali sposobni u nadljudskoj izdr┼żljivosti.

Vojni vrh je liberalno izdavao takve stimulanse, ali i alkohol i opijate, dok se vjerovalo da drogiranje i intoksikacija vojnika mo┼że pomo─çi u ostvarivanju pobjede nad Saveznicima. No, nacisti su bili manje marljivi u pra─çenju popratnih efekata kao ┼íto su ovisnost o drogama i padu moralnog standarda.


20 sviblja 1940. godine, 22-godi┼ínji┬á vojnik nacisti─Źke vojske je pisao svojoj obitelji: ” Mo┼żda mi mo┼żete mo┼żda poslati jo┼í Pervitina, tako da mogu napraviti malu zalihu, kad mi bude zaista potrebno?” I pismo koje je poslano iz Bromberga 19. srpnja:”Ako je ikako mogu─çe, molim vas da mi po┼íaljete ne┼íto tableta Pervitin”. ─îovjek koji je pisao ta pisma je postao poznati pisac kasnije u ┼żivotu. On je bio Heinrich Boell, i on je 1972. godine bio prvi njemac koji je osvojio Nobelovu nagradu za Knji┼żevnost u poslijeratnom periodu.

Nakon ┼íto je po prvi put na tr┼żi┼ítu predstavljena tableta-droga Pervitin u 1938., ona je u sebi krila drogu metamfetamin drogu koja je razvijena od strane berlinske farmaceutske kompanije Temmler, ubrzo nakon predstavljanja, postala je jako popularna me─Ĺu njema─Źkom populacijom. Prema izvje┼ítaju Klinische WochenschriftnI, navodno ─Źudo od droge je privuklo pa┼żnju vojnog doktora Otto Ranke-a na berlinkoj akademiji vojne medicine.

Efekti amfetamina su sli─Źni onima kada se adrenalin proizvodi u tijelu, signaliziraju─çi vi┼íe stanje u tijelu. Kod ve─çine ljudi ova droga pove─çava samopouzdanje, koncentraciju i volju da se poduzimaju rizici, dok u isto vrijeme, smanjuje se osje─çaj na bol, glad i ┼że─Ĺ, kao i reduciranje vremena potrebnog za odmor i spavanje. U rujnu 1939. godine, Ranke je proveo testiranje ove droge na 90 studenata, i zaklju─Źio da Pervitin mo┼że pomo─çi Wehrmacht-u da pobijedi u ratu.

Pervitin je prvi put testiran na vojnim voza─Źima koji su sudjelovali na invaziji Poljske. Nakon toga, prema kriminalisti Wolf Kemper-u, se Pervitin “beskrupulozno distribuirao prema borbenim jedinicama na prvim linijama fronte”.

Tijekom kratkog perioda izme─Ĺu travnja i lipnja 1940. godine, podijeljeno je oko 35 miliona tableta Pervitin i Izofan (isophan – lagano modificirana verzija koju je proizvodila farmaceutska industrija Knoll) i transportirano Nacisti─Źkoj vojsci i zrakoplovstvu. Neke od tih tableta, sadr┼żavaju─çi svaka oko 3 miligrama aktivne supstance, su poslane u medicinske odjele Wehrmacht-a pod kodnim imenom OBM, i tada direktno distribuirane njema─Źkim snagama.

Nacisti─Źko vodstvo je bilo sve vi┼íe popustljivo prema onima koji su postali ovisnici o drogama nego o alkoholu, kao rezultate ratnih djelovanja, mo┼żda zato jer je Wehrmacht bio zabrinut da bi mogao biti tu┼żen za ┼ítetu koja je nanesena drogama.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs, spiegel.de, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,