Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ZNANOST POTVRDILA: Kurkuma U─Źinkovita kao 14 Lijekova

ZNANOST POTVRDILA: Kurkuma U─Źinkovita kao 14 Lijekova

kurkumaKurkuma je ┼żarko ┼żuti proizvod mljevenja su┼íenog gomolja tropske biljke Curcuma Longa iz obitelji ─Ĺumbira. Nalazimo je u Indiji i Indoneziji gdje predstavlja sveti za─Źin vezan uz kulturu indijskog naroda. Dnevno svaki Indijac konzumira 2 grama kurkume. U posljednje vrijeme zabilje┼żen je znatan porast potro┼ínje kurkume u Japanu kao i na zapadu.

Protuupalno djelovanje kurkume

Dokazano je da kurkuma ima najsna┼żnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu. Kurkumin inhibira (zaustavlja) djelovanje enzima COX-2 (ciklooksigeneza) koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Znamo da upale prate veliki broj bolesti od upalnih stanja ko┼że (psorijaza, dermatitis), upalnih stanja zglobova, autoimunih bolesti (alergije, reumatoidni artritis, psorijaza, kolagenoze…) do o┼íte─çenja sluznica u probavnom traktu gdje prouzrokuju ─Źireve, polipe, a kasnije i karcinome. Djelovanje kurkume je izuzetno zna─Źajno u svijetlu najnovijih rezultata kao dobra zamjena za sinteti─Źka protuupalna sredstva (kortikosteroide) koji uzrokuju te┼íke i trajne nuspojave.

Zapravo glavni sastojak kurkume – kurkumin je osnovni borac u lije─Źenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, tankog crijeva, ┼żeludca, jetre, prostate, dojke i jajnika.

Kurkuma je jedan od najtemeljitije istra┼żenih biljaka koje postoji danas. Njezina ljekovita svojstva i komponente (prvenstveno kurkumin) je bio predmetom vi┼íe od 5.600 recenzija i objavljenih biomedicinskih istra┼żivanja. U stvari, na┼íim petogodi┼ínjim istra┼żiva─Źkim projektom o toj svetoj biljci je otkriveno vi┼íe od 600 mogu─çih preventivnih i terapijskih aplikacija, kao i 175 razli─Źitih korisnih fiziolo┼íkih efekata.

S obzirom veli─Źinu gusto─çe istra┼żivanja koja su provedena na ovom zna─Źajnom za─Źinu, ne ─Źudi da je sve ve─çi broj studija zaklju─Źilo da je kurkuma korisnija u odnosu na razne konvencionalne lijekove, uklju─Źuju─çi:

    • Lipitor / Atorvastatin (lijek za kolesterol): istra┼żivanje iz 2008. godine objavljeno u ─Źasopisu za lijekove R & D otkrilo je da standardizirana priprema kurkuminoida iz kurkume bolji u usporedbi sa lijekom Atorvastatin (trgova─Źki naziv Lipitor) na endotelne disfunkcije, temeljna patologija krvnih ┼żila koja vozi ateroskleroze, u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.
    • Kortikosteroidi (steroidni lijekovi): istra┼żivanje objavljeno 1999. godine u ─Źasopisu Phytotherapy Research pokazalo je da je primarni polifenol u kurkumi, pigment boje ┼íafrana poznat kao kurkumina, u usporedbi sa steroidima ima pozitivni utjecaj na upravljanju kroni─Źne prednji uveitis, upalna bolest oka.
  • Prozac / Fluoksetin & Imipramin (antidepresivi):┬á Studija objavljena 2011. godine u ─Źasopisu Acta Poloniae Pharmaceutica otkrila je da je kurkuma bolja u usporedbi sa oba lijeka u smanjenju depresivnih pona┼íanja kod ┼żivotinja
  • Aspirin (razre─Ĺiva─Ź krvi): In vitro i ex vivo studiji objavljeni 1986. godine u Journal Arzneimittelforschung otkrili su da kurkuma ima anti-trombocitni i prostaciklini modulacijski efekt u odnosu na aspirin, ┼íto zna─Źi da mo┼że imati koristi kod pacijenata sklonih vaskularnoj trombozi i kod anti-artritis terapije.
  • Protuupalni lijekovi: Istra┼żivanje objavljeno 2004. u ─Źasopisu Oncogene otkrilo je da kurkuma (kao i Resveratrol) bila u─Źinkovita kao alternativni lijekovi – Aspirin, Ibuprofen, Sulindak, Fenilbutazone, Naproxen, Indometacinom, Diklofenak, Deksametazon, Celekoksib, i Tamoksifen koje slu┼że za anti-upalne i anti-proliferativne aktivnost protiv stanica tumora.
  • Oksaliplatin (lijekovi za kemoterapiju): Istra┼żivanje objavljeno 2007. u ─Źasopisu International Journal of Cancer pokazalo da se kurkuma uspore─Ĺuje sa Oksaliplatinom kao antiproliferativnim lijekom u kolorektalnim stani─Źnim linijama.
  • Metformin (lijek za dijabetes): Istra┼żivanje objavljeno 2009. u ─Źasopisu Biochemitry i Biophysical je istra┼żilo kako kurkuma mo┼że biti vrijedna u lije─Źenju dijabetesa, odnosno, ─Źinjenica da aktivira AMPK (koja pove─çava unos glukoze) i potiskuje gluconeogeni─Źku ekspresiju gena (koji potiskuje stvaranje glukoze u jetri) kod hepatoma stanica. Zanimljivo, otkrili su da je kurkuma 500 puta do 100.000 puta (u obliku poznatom kao tetrahydrocurcuminoids (THC)) vi┼íe potentnija nego metformin u aktiviranju AMPK i njegove daljnji ciljane acetil-CoA carboksilaze (ACC).

 


Drugi na─Źin na koji kurkuma i njezini sastavni dijelovi otkrivaju svoje izvanrednu ljekovitost je prikazano u istra┼żivanju lijekova na rezistentnim i multi-rezistentnim tumorima.

Na─Ĺeno je u 54 studije da kurkuma mo┼że izazvati smrt stanica raka ili senzibilizirati rezistentne linija stanica raka kod konvencionalnog lije─Źenja.

S obzirom koliko je sna┼żan trag istra┼żivanja kurkume (kurkumina), nakon ┼íto je bio kori┼íten i kao hrana i lijek u ┼íirokom rasponu kultura, ve─ç tisu─çama godina, jaki argument mo┼że biti za kori┼ítenje kurkume kao alternativnog lijeka ili katalizatora u lije─Źenju raka .

Ili, jo┼í bolje, koristite certificiranu organsku (ne-komercijalnu) kurkumu u ni┼żim kulinarskim dozama na dnevnoj bazi, ali nipo┼íto nemojte upotrebljavati herojske doze koje ─çe kasnije u ┼żivotu biti mo┼żda podloga za ozbiljnu bolest.
kurkuma-rak-tumor

Kurkuma – ─Źarobni prah u borbi protiv raka

Kurkuma je za─Źin s ─Źudesnim djelovanjem na zdravlje, ─Źak i kad je rije─Ź o veoma te┼íkim bolestima. Prou─Źite njena svojstva i isprobajte na┼í recept

U engleskom govornom podru─Źju kurkuma je poznata kao “turmeric”, a u na┼íem je nazivu odmah istaknuta najdjelatnija komponenta ove iznimne biljke – kurkumin. Upravo njemu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budu─çi da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjekotina i opeklina. Kurkuma je i predmet suvremenih istra┼żivanja koja redom potvr─Ĺuju njenu u─Źinkovitost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.

Iznimna biljka

Tako je otkriveno da, kombinirana s cvjeta─Źom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih stanica, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dje─Źoj dobi te je prirodni ─Źista─Ź jetre. Mo┼że sprije─Źiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak natalo┼żen u mozgu, spre─Źava metastaziranje mnogih karcinoma, ─Źak i kad je u pitanju karcinom gu┼ítera─Źe te je sna┼żno protuupalno sredstvo jednako u─Źinkovito kao farmaceutski pripravci samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, poma┼że razgradnju masti i odli─Źan je saveznik u mr┼íavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promjena na ko┼żi. Jo┼í od davnina kori┼ítena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ubla┼żavanje bolova i borbu protiv depresije. ┬á

Da je doista rije─Ź o iznimnoj biljci kurkuma pokazuje i osebujnom nijansom ┼żute boje. U kulinarstvu se mo┼że upotrijebiti da “odglumi” ┼żumanjak. No treba pripaziti da se ne pretjera jer umjesto ┼żute mo┼żete dobiti ─Źudnu nijansu zelenkaste koja ne djeluje ni najmanje privla─Źno. Osim toga, kurkuma je neizostavan dio curryja pa se u njenim dobrobitima mo┼że u┼żivati i kroz curry.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,