Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ZNAKOVI NA HRANI: Hrvatskom zavladala panika zbog Codexa Alimentariusa

ZNAKOVI NA HRANI: Hrvatskom zavladala panika zbog Codexa Alimentariusa

Codex-Alimentarius-HrvatskaOkru┼żnica puna neto─Źnih informacija o Codex Alimentariusu kru┼żi internetom i poziva na paniku zbog navodne globalne zavjere mo─çnih ljudi protiv naroda. Sustav standardiziranja kvalitete i karakteristika prehrambenih proizvoda netko nedovoljno informiran, u pani─Źnom tonu, progla┼íava genocidnim, ┼íto potkrepljuje podatkom o pojavi pakiranja hrenovki u srbijanskim trgovinama sa znakom piramide, a izgleda trokutom.

Autor i njegovi istomi┼íljenici prestravili bi se da znaju da Hrvatska u Codexu Alimentariusu sudjeluje jo┼í od 1994. godine i da su doma─çi prehrambeni standardi uskla─Ĺeni sa zahtjevima te komisije pod okriljem Ujedinjenih naroda

Predo─Źili smo dopis mr. sc. Teji Havranek, stru─Źnjakinji za Codex Alimentarius u Hrvatskom zavodu za norme, koja poja┼ínjava ┼íto predstavlja znak na pakiranju hrenovki u Srbiji. ‘Znak za koji se tvrdi da je znak CAC-a zapravo je znak certifikacijske ku─çe TUV, a znak za koji se tvrdi da je piramida zapravo vi┼íe sli─Źi na trokut. Taj znak zna─Źi da je certifikacijska ku─ça TUV izdala certifikat firmi Matijevi─ç da ona ima uveden HACCP sustav po dokumentu Codexa Alimentariusa.

Skra─çenica HACCP je oznaka za sustav analize opasnosti i kriti─Źnih kontrolnih to─Źaka. Taj se sustav ne mo┼że uvesti bez osnovnih higijenskih mjera’, objasnila je Havranek za tportal.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ka┼żu da je hrvatsko prehrambeno zakonodavstvo ve─ç gotovo u svim podru─Źjima uskla─Ĺeno s europskim propisima. Bitno je, a i primarni cilj za prehrambenu industriju prije ulaska u EU, usuglasiti poslovanje s legislativom unije’, ka┼że Tena ─Éakovi─ç iz HGK.

‘Primjena Codexa Alimentariusa nije obavezna za proizvo─Ĺa─Źe, ve─ç predstavlja samo smjernice koje naj─Źe┼í─çe slu┼że za izradu propisa’, istakla je ─Éakovi─ç.

Codex-Alimentarius-Hrvatska-Srbija

 

Konkretno, jedan od brojnih standarda odnosi se na med. U Hrvatskom p─Źelarskom savezu usporedili su zahtjeve Codexa Alimentariusa s hrvatskim Pravilnikom o medu i vidjeli da su odredbe identi─Źne. ‘Zna se to─Źno ┼íto je med i od ─Źega se sastoji, a Hrvatska je to propisala Pravilnikom o medu, koji je jednak standardu Codexa Alimentariusa’, ka┼że Kranjec.

Dr. sc. Ljiljana Primorac, profesorica s Prehrambeno-tehnolo┼íkog fakulteta u Osijeku, nagla┼íava da Codex Alimentarius nije jedan propis, ve─ç ga ─Źine tisu─çe dokumenata, odnosno normi. Dio ih je op─çih, koji se mogu primijeniti na sve namirnice pa reguliraju ozna─Źavanje, higijenske zahtjeve, ostatke pesticida, veterinarske lijekove, aditive, kontaminante i sli─Źno. Dio se primjenjuje samo na odre─Ĺene namirnice poput mlijeka i mlije─Źnih proizvoda, ┼żitarica i tako dalje.

‘Danas Komisija Codexa Alimentariusa ima 185 dr┼żava ─Źlanica i EU. Codexovi dokumenti su baza sporazuma WTO, referentna to─Źka u me─Ĺunarodnoj trgovini hranom, obaveza za potpisnice sporazuma. Norme Codexa Alimentariusa primjenjivale su se i u biv┼íoj dr┼żavi, koja je od osnutka bila ─Źlanica Codexa. Vezano za trenuta─Źno stanje, na┼íe je zakonodavstvo uskla─Ĺeno sa zakonodavstvom EU-a i komunikacija vezana za usvajanje standarda se odvija preko tijela EU-a’, rekla je profesorica Primorac.

Norme i ostali dokumenti Codexa Alimentariusa, poput zapisnika sa sjednica radnih grupa, javni su. Komisija Codexa Alimentariusa (CAC) ima sjedi┼íte u Rimu, a osnovale su je 1961. godine zajedni─Źki FAO, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a i WHO, Svjetska zdravstvena organizacija, s ciljem da se kroz znanstveno bazirane i op─çe prihva─çene norme olak┼ía me─Ĺunarodna trgovina hranom uz istovremenu za┼ítitu zdravlja i interesa potro┼ía─Źa.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(tportal.hr, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,