Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » VJEŽBA PROPAGANDE: “Život na Ulicama Moderne Amerike”

VJEŽBA PROPAGANDE: “Život na Ulicama Moderne Amerike”

propagandaU svojoj knjizi iz 1928. godine pod nazivom Propaganda, Edward Bernays, arhitekt modernih javnih odnosa i marketinga, tvrdi da je manipulacija javnog mnijenja potrebna da bi se prevladao kaos i sukob u društvu. To je strategija koja se provodi već stoljećima, ali ponajviše tijekom posljednjih sto godina.

Staljin, Hitler, Mao i Husein su pronašli propagandu koja bi bila iznimno učinkovit mehanizam kontrole nad svojim stanovništvom, kao što imaju suvremene vlade u zapadnom svijetu gdje bi “sloboda tiska” i transparentnost vlade trebala biti ključno načelo otvorenog društva.

To je česta strategija “mekane prodaje”, ponavljajući poruku stotine, čak i tisuće puta, tako da je svijest cijelog naroda može biti pomaknuta da bi se prilagodila na planove onih na pozicijama moći.

Ponekad, međutim, propaganda je tako na vrhu tako da se pitate da li je uopće pravia. Sljedeći video iz zloglasne članice “osovine zla”  Sjeverne Koreje ne ostavlja nikakvu sumnju da je propaganda živa i zdrava u našem modernom svijetu.

Prema sljedećem dokumentarcu, navodno distribuirana milijunima stanovnika Sjeverne Koreje, uvjeti u Sjedinjenim Državama su tako jadan da su Amerikanci prisiljeni jesti divlje ptice i piti snježnu kavu samo da opstanu.

Ovaj smiješno eklatantan primjer državne manipulacije morati vidjeti, ne nužno zbog ironije od strane iz Sjeverne Koreje, gdje su zapadni novinari izvijestili da su stotine tisuća ljudi umiru od gladi, već zato što pokazuje koliko je daleko vođa spremni ići kako bi se osigurala njihova naracija koja je prihvaćena od strane masa, čineći sve alternativna mišljenja sporna ili zavjerenička.

Prije nego što počnemo pokazivati prstom na sjevernokorejski propagandni stroj, međutim, moramo pogledati i našu vlastitu vladu, i manipulacija je redovito proglašena istinom prema narodu.

Jedan od najsramotnijih i poznatih laži počinjena od strane američke vlade, dovela je do jednog desetljeća dugoj rata, uzimajući živote tisuća Amerikanaca, stotine tisuća civila, ostavljajući zemlju u trilijun dolara dugova.

Gledajte, kao bivši državni tajnik Colin Powell pruža opravdanje zašto Amerikanci moraju povesti svoju zemlju u rat, potez koji je kasnije priznat “jedan od mojih najbitnijih promašaja, jedan od najvećeg spektra uništenja.”

Kako je Colin Powell kasnije shvatio, propaganda je bila tako raširena da nije bio ni svjestan toga, nakon što je bio izmanipuliran od strane svojih nadređenih baš kao i američki narod.

Laži i poluistine obiluju, čak u društvu u kojem navodno informacija slobodno teče.

Da ne bude zabune – ako ste vidjeli TV-u, i iste informacije se ponavljaju iznova i iznova, hrane vas nizom potpunog besmisla.
 
To je sve kazalište:
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*
 
Guranje omotnice:

 
Svatko bi trebao dovesti u pitanje legitimnost onoga što nam se govori.

Je li američka ekonomija doista na putu prema oporavku kao što njihovi najbolji i najpametniji govore ? Da li rat na Bliskom istoku stvarno dolazi kraju i da li će se američki vojnici stvarno uskoro vratiti kući? Je li dnevni red za zabranjivanje oružja u Americi stvaran, i da li će to smanjiti nasilje uzrokovano od strane oružja?

Ne vjerujte ništa od toga na jednu sekundu. U današnjem dobu moramo biti vlastiti istražitelji, ako želimo znati pravu istinu, jer naša vlada i njihove propagandne abecedne novinske agencije čine sve što mogu da sakriju ono što se stvarno događa.

Ponekad je moguće promijeniti stavove milijuna, ali nemoguće promijeniti stav jednog čovjeka.
Edward Bernays

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,