Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, VIJESTI IZ SVIJETA » GOLDMAN SACHS UPRAVLJA NJEMA─îKOM, A NE ANGELA MERKEL

GOLDMAN SACHS UPRAVLJA NJEMA─îKOM, A NE ANGELA MERKEL

goldman-sachs-njema─Źka-merkelNjema─Źki mediji su podnijeli dokaze da takozvani diktat Berlina posrnulim gospodarstvima EU ne potje─Źe iz vladinog kabineta, nego je rezultat lobiranja vode─çih svjetskih bankara.

Tko vlada Europom? Naizgled hipoteti─Źko pitanje, bez pravog odgovora, dobilo je minulih dana na aktualnosti. Financijsko-politi─Źki stru─Źnjaci, ali i mediji poput talijanske “Stampe”, njema─Źkog “Zeita” i britanskog “Guardiana”, isti─Źu da je prekomjerni, strogo gledano nedozvoljeni utjecaj financijskih lobija na politiku europskih dr┼żava – glavna tema rasprava o gospodarskoj budu─çnosti kontinenta.

Rasprave su potaknuli naizgled nepovezani povodi. U Italiji se uo─Źi izbora i poslije njih nametnulo pitanje – mo┼że li nova talijanska vlada ispuniti obe─çanja o “otupljenje o┼ítrice” op─çe ┼ítednje koju je prethodna vlada zavela po preporuci me─Ĺunarodnog financijskog lobija? Dvije tisu─çe kilometara dalje od Rima, u Berlinu je izbila afera nakon otkri─ça ekonomskog dnevnika “Handelsblatt” da “sufleri” ameri─Źke investicijske banke Goldman Sachs zapravo “kroje” financijsku politiku Njema─Źke, umjesto da to ─Źini vlada i nadle┼żna ministarstva.

“Prema podacima iz kalendara posjeta ministarstvu vanjskih poslova i vladi u Berlinu, proizlazi da je pedesetak termina posve─çeno Christoph Brandt-u, jednom od klju─Źnih igra─Źa u centrali Goldman Sachs-a, svjetskog lidera u investicijskom bankarstvu”, izvijestio je “Handelsblatt” i dodao da je to dvostruko vi┼íe od broja susreta vlade s liderima vode─çih njema─Źkih banaka.

U razdoblju od 2009. do 2012. godine Brand je 48 puta zakucao na vrata kabineta i nadle┼żnih ministarstava u Berlinu, u prosjeku jednom mjese─Źno, saznala je “Politika” u Berlinu.

Minhenski dnevnik “S├╝ddeutsche Zeitung” dolio je ulje na vatru podatkom da je do posjeta dolazilo uo─Źi klju─Źnih pregovora njema─Źke vlade s prezadu┼żenim gospodarstvima EU i uo─Źi ministarskih sastanaka i summita ┼íefova dr┼żava i vlada EU.

lloyd-blankfein-goldman-sachsEchart von Kleiden, dr┼żavni tajnik u kabinetu njema─Źke kancelarke Angele Merkel, potvrdio je u razgovoru s predstavnicima medija da je uz spomenutih 48 posjeta imao 25 ÔÇőÔÇődodatnih sastanaka sa predstavnicima Goldmana Sachsa.


“Razgovori su se odnosili na du┼żni─Źku krizu nekih ─Źlanica EU i na rje┼íenja problema”, priznao je Von Kleiden, neizravno potvr─Ĺuju─çi da podudarnost vremena posjeta bankara i predstoje─çih doga─Ĺaja na europskoj razini nije bila slu─Źajna. Ipak, odbio je prihvatiti formulaciju novinara, po kojoj su ameri─Źki bankari bili sufleri, dakle ┼íapta─Źi vlade u Berlinu.

“Njema─Źka vlada sve odluke donosi samostalno. Ipak, sasvim je logi─Źno da je ona (vlada) u jeku ekonomske krize bila upu─çena na stru─Źne savjete vode─çih bankara svijeta, ne samo na stru─Źnjake Goldmana Sachsa “, zaklju─Źio je on.

Uzimaju─çi pod lupu karijere nekolicine vode─çih svjetskih politi─Źara i bankara koji su klju─Źni akteri u odlu─Źivanju o mjerama za suzbijanje gospodarske krize – od ┼íefa Europske sredi┼ínje banke Mario Draghi-a, donedavnog premijera talijanske tehnokratske vlade Marija Monti-a – dolazi se do zaklju─Źka da su vode─çi ekonomisti Starog kontinenta, mahom, pro┼íli kroz “┼íkolu” Goldmana Sachsa. Komentatori i analiti─Źari nerijetko isti─Źu da interese Goldman Sachsa na kontinentu zastupa Berlin, ali da “bi─Ź za neposlu┼íne” dr┼żi Europska sredi┼ínja banka (ECB).

U komentaru be─Źkog dnevnika “Standard”, objavljenog pod naslovom “Rim ne─çe mo─çi vladati bez Frankfurta”, istaknuto je da su naga─Ĺanja o sastavu i te─Źaju budu─çe vlade, ipak, izli┼ína. “Pogre┼íno je mi┼íljenje da bi Italija mogla promijeniti dosada┼ínji te─Źaj ekonomske politike, kao ┼íto su optu┼żbe talijanskih politi─Źara neosnovane, da se Rim povija pod diktatom Berlina … Te─Źaj talijanske politike odre─Ĺuje – Frankfurt, odnosno Europska sredi┼ínja banka.”

Kolovoza 2011. godine su odlaze─çi ┼íef ECB Jean-Claude Trichet i njegov nasljednik Mario Draghi saop┼ítili u pismu tada┼ínjem ┼íefu talijanske vlade Silvio Berlusconi-u da Rim mora odmah poduzeti odlu─Źne i odva┼żne korake, ne bi li do 2013. godine sanirao uzroke prijete─çe ekonomske krize. Berlusconi je odbio suradnju i morao napustiti mjesto premijera …

U ovom trenutku – dok se u Rimu lome koplja oko sastava i te─Źaja budu─çe vlade – ECB je izdala priop─çenje da je vlasnik 102,8 milijardi eura talijanskih dr┼żavnih obveznica i da se ne─çe ustru─Źavati da ih iskoristi kao instrument koji bi pomogao novoj vladi u Rimu da uvidi ┼íta je neophodno za gospodarski oporavak Italije”, zaklju─Źuje “Standard”.
 
 
izvor: vestinet.rs/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13059"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: NOVAC, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,