Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, VIJESTI IZ SVIJETA » GOLDMAN SACHS UPRAVLJA NJEMAČKOM, A NE ANGELA MERKEL

GOLDMAN SACHS UPRAVLJA NJEMAČKOM, A NE ANGELA MERKEL

goldman-sachs-njemačka-merkelNjemački mediji su podnijeli dokaze da takozvani diktat Berlina posrnulim gospodarstvima EU ne potječe iz vladinog kabineta, nego je rezultat lobiranja vodećih svjetskih bankara.

Tko vlada Europom? Naizgled hipotetičko pitanje, bez pravog odgovora, dobilo je minulih dana na aktualnosti. Financijsko-politički stručnjaci, ali i mediji poput talijanske “Stampe”, njemačkog “Zeita” i britanskog “Guardiana”, ističu da je prekomjerni, strogo gledano nedozvoljeni utjecaj financijskih lobija na politiku europskih država – glavna tema rasprava o gospodarskoj budućnosti kontinenta.

Rasprave su potaknuli naizgled nepovezani povodi. U Italiji se uoči izbora i poslije njih nametnulo pitanje – može li nova talijanska vlada ispuniti obećanja o “otupljenje oštrice” opće štednje koju je prethodna vlada zavela po preporuci međunarodnog financijskog lobija? Dvije tisuće kilometara dalje od Rima, u Berlinu je izbila afera nakon otkrića ekonomskog dnevnika “Handelsblatt” da “sufleri” američke investicijske banke Goldman Sachs zapravo “kroje” financijsku politiku Njemačke, umjesto da to čini vlada i nadležna ministarstva.

“Prema podacima iz kalendara posjeta ministarstvu vanjskih poslova i vladi u Berlinu, proizlazi da je pedesetak termina posvećeno Christoph Brandt-u, jednom od ključnih igrača u centrali Goldman Sachs-a, svjetskog lidera u investicijskom bankarstvu”, izvijestio je “Handelsblatt” i dodao da je to dvostruko više od broja susreta vlade s liderima vodećih njemačkih banaka.

U razdoblju od 2009. do 2012. godine Brand je 48 puta zakucao na vrata kabineta i nadležnih ministarstava u Berlinu, u prosjeku jednom mjesečno, saznala je “Politika” u Berlinu.

Minhenski dnevnik “Süddeutsche Zeitung” dolio je ulje na vatru podatkom da je do posjeta dolazilo uoči ključnih pregovora njemačke vlade s prezaduženim gospodarstvima EU i uoči ministarskih sastanaka i summita šefova država i vlada EU.

lloyd-blankfein-goldman-sachsEchart von Kleiden, državni tajnik u kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel, potvrdio je u razgovoru s predstavnicima medija da je uz spomenutih 48 posjeta imao 25 ​​dodatnih sastanaka sa predstavnicima Goldmana Sachsa.

“Razgovori su se odnosili na dužničku krizu nekih članica EU i na rješenja problema”, priznao je Von Kleiden, neizravno potvrđujući da podudarnost vremena posjeta bankara i predstojećih događaja na europskoj razini nije bila slučajna. Ipak, odbio je prihvatiti formulaciju novinara, po kojoj su američki bankari bili sufleri, dakle šaptači vlade u Berlinu.

“Njemačka vlada sve odluke donosi samostalno. Ipak, sasvim je logično da je ona (vlada) u jeku ekonomske krize bila upućena na stručne savjete vodećih bankara svijeta, ne samo na stručnjake Goldmana Sachsa “, zaključio je on.

Uzimajući pod lupu karijere nekolicine vodećih svjetskih političara i bankara koji su ključni akteri u odlučivanju o mjerama za suzbijanje gospodarske krize – od šefa Europske središnje banke Mario Draghi-a, donedavnog premijera talijanske tehnokratske vlade Marija Monti-a – dolazi se do zaključka da su vodeći ekonomisti Starog kontinenta, mahom, prošli kroz “školu” Goldmana Sachsa. Komentatori i analitičari nerijetko ističu da interese Goldman Sachsa na kontinentu zastupa Berlin, ali da “bič za neposlušne” drži Europska središnja banka (ECB).

U komentaru bečkog dnevnika “Standard”, objavljenog pod naslovom “Rim neće moći vladati bez Frankfurta”, istaknuto je da su nagađanja o sastavu i tečaju buduće vlade, ipak, izlišna. “Pogrešno je mišljenje da bi Italija mogla promijeniti dosadašnji tečaj ekonomske politike, kao što su optužbe talijanskih političara neosnovane, da se Rim povija pod diktatom Berlina … Tečaj talijanske politike određuje – Frankfurt, odnosno Europska središnja banka.”

Kolovoza 2011. godine su odlazeći šef ECB Jean-Claude Trichet i njegov nasljednik Mario Draghi saopštili u pismu tadašnjem šefu talijanske vlade Silvio Berlusconi-u da Rim mora odmah poduzeti odlučne i odvažne korake, ne bi li do 2013. godine sanirao uzroke prijeteće ekonomske krize. Berlusconi je odbio suradnju i morao napustiti mjesto premijera …

U ovom trenutku – dok se u Rimu lome koplja oko sastava i tečaja buduće vlade – ECB je izdala priopćenje da je vlasnik 102,8 milijardi eura talijanskih državnih obveznica i da se neće ustručavati da ih iskoristi kao instrument koji bi pomogao novoj vladi u Rimu da uvidi šta je neophodno za gospodarski oporavak Italije”, zaključuje “Standard”.
 
 
izvor: vestinet.rs/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13059"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: NOVAC, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,