Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » EKSKLUZIVNO: Kanabis postaje priznata metoda liječenja raka

EKSKLUZIVNO: Kanabis postaje priznata metoda liječenja raka

kapsula-marihuana-rak lijekKanabidiol, sastojak konoplje koji nije psihoaktivan, medicinski dokazano sprječava nastanak brojnih bolesti, uključujući rast stanica raka. Nedavna istraživanja su također pokazala da učinkovito djeluje kao antipsihotik u liječenju šizofrenije, iako neka istraživanja nedosljedno ukazuju da je upravo kanabidiol uzrok šizofrenije. Nema sumnje da kanabis polagano postaje priznata metoda liječenja, te raste pritisak na vlade koja korištenje te biljke stavlja izvan zakona. Kanabis ublažava boli kad lijekovi ne pomažu a koristi su nebrojene.   

Brojni stručnjaci smatraju da je sirovi kanabis važan prehrambeni sastojak. Obzirom da sprJečava nastanak upala te djeluje kao antioksidans, neki ga svrstavaju u jednu od najvažnijih biljaka na Zemlji. Najveća korist biljke se ne ostvaruje pušenjem, nego korištenjem u prehrani u svom sirovom i prirodnom obliku.

Kanabinoidi sprječavaju nastanak raka, smanjuju srčane udare za 66% te dijabetese tipa 1 za 58%. Dr. William Courtney, stručnjak za kanabis, prepuručuje ispijanje koktela koji se sastoji od 120 – 240g sirovog brašna i soka konoplje, 5mg kanabidiola (CBD) po svakom kilogramu tjelesne težine, salatu od konopljinih sjemenki i 50 mg THC-a u 5 dnevnih doza.

Prva istraživanja, čiji su rezultati ukazali na ulogu koju marihuana ima u sprječavanju nastanka raka, prezentirana su na konferenciji Američke udruge za istraživanje raka iz 2007. u Los Angelesu, i dokazuju da THC aktivira biološke mehanizme koji zaustavljaju dijeljenje stanica raka ili zaustavljaju razvoj krvnih žila koje hrane tumore. Tada su započela istraživanja o korištenju THC-a u lijekovima poput Erbituxa tvrtke ImClone System, ili Vectibixa tvrtke Amgen.

Kanabis se danas svrstava među droge čije je posjedovanje, davanje ili prodaja ilegalno. “Da se kanabis danas otkrije u amazonskim prašumama, ljudi bi se potrudili da maksimalno iskoriste svojstva te biljke”, tvrdi dr. Donald L. Abrams, ravnatelj hematologije i onkologije Opće bolnice San Francisco i profesor na Sveučilištu California. Dr. Abrams je poznat po svojim istraživanjima o medicinskim primjenama kanabisa. “Nažalost, kanabis sa sobom vuče dugu prošlost proganjanja i stavljanja izvan zakona”, dodao je.  

Zach Klein, apsolvent Odjela za film i televiziju Sveučilišta Tel Aviv, 2009. je snimio dokumentarac ‘Trava s uputnicom’. Tijekom snimanja zaintrigirala su ga znanstvena istraživanja o medicinskoj marihuani, i ovih dana je, dok radi na magisteriju na Sveučilištu Tel Aviv, dobro upućen u političku pozadinu medicinskog kanabisa, te provodi vlastita istraživanja o koristima medicinskog kanabisa.

Koristeći marihuanu s farme Tikkun Olam – inače naziv za židovski koncept izlječenja svijeta -  Klein i njegovi kolege testiraju učinak liječenja na 19 korisnika staračkog doma Hadarim u Izraelu. Rezultati su healthguidebook.net nevjerojatni, tvrdi Klein. Ne samo da im se poboljšalo fizičko zdravlje, uključujući gubitak težine i ublažavanje bolova i drhtanja, nego im se naglo poboljšalo i psihičko zdravlje, uključujući raspoloženje i komunikacijske sposobnosti. 

Smanjivanje uporabe lijekova za kronične tegobe. Izrael je u svijetu vodeći u istraživanjima medicinskog kanabisa, tvrdi Klein. THC, aktivni sastojak marihuane, prvi su otkrili profesori Raphael Mechoulam i Yechiel Gaoni. Profesor Mechoulam je također zaslužan za otkriće endokanabinoidnog sustava, koji u ljudskom tijelu oponaša učinke kanabisa i utječe na apetit, osjet bola, raspoloženje i pamćenje.

Marihuana također utječe na upalu enzima acetilholinesteraze, neurološkog aspekta Alzheimerove bolesti, što dovodi do ubrzanja sinaptičke aktivnosti u mozgu i ubija završetke živčanih stanica u mozgu. Upala je glavni uzrok smanjenja funkcionalnosti mozga kod Alzheimerove bolesti. Kanabis se veže na CB1 receptore u mozgu i sprečava upalu, kao što ulje sprječava pregrijavanje motora automobila. Kad je endokanabinoidni sustav aktivan, veže se za krajeve živčanih stanica u mozgu i pruža zaštitu od ‘pregrijavanja’ uzrokovanog upalom, te sprječava smanjenu moždanu aktivnost koja uzrokuje gubitak pamćenja i opću dezorijentiranost.

U staračkom domu Hadarim, 19 pacijenata starih između 69 i 101 godine koristilo je medicinski kanabis u obliku praha, ulja, para ili dima tri puta dnevno u razdoblju od jedne godine kako bi utjecali na bolove, smanjenje apetita, grčeve u mišićima i drhtanje. Istraživači i djelatnici staračkog doma nadgledali su sudionike ispitivanja kako bi otkrili znakove napretka, ali i opće poboljšanje kvalitete života, poput popravka raspoloženja ili lakoće kojom obavljaju svoje dnevne aktivnosti. Tijekom istraživanja 17 pacijenata je doseglo idealnu tjelesnu težinu, po potrebi gubeći ili dobijajući kilograme. Znatno su smanjeni grčevi u mišićima, ukočenost, drhtanje i bolovi. Gotovo svi pacijenti su počeli duže spavati i zabilježeno je smanjenje učestalosti noćnih mora, te vizija uzrokovanih PTSP-om. Opažen je znatan pad u korištenju lijekova, poput antipsihotika, za Parkinsonovu bolest, za raspoloženje, te ublažavanje bolova, primjećuje Klein, te dodaje da ti lijekovi inače imaju zabilježene opasne nuspojave. 

Istraživanje veze uporabe kanabisa i gutanja

Ove godine Klein započinje novo istraživanje na Medicinskom institutu Reuth u Izraelu s dr. Jean-Jacques Vatinom i dr. Aviah Gvionom, tijekom kojeg se nadaju da će ustanoviti vezu između korištenja medicinskog kanabisa i lakšeg gutanja. Jedan od važnijih problema za kronično bolesne pacijente jest uzimanje hrane, kaže Klein. Disfagija, odnosno otežano gutanje, može dovesti do smanjene prehrane, čak i smrti. Vjeruje da će kanabis, koji dokazano stimulira područja mozga vezana za refleks gutanja, imati pozitivan učinak.

Sve u svemu, Klein vjeruje kako su koristi korištenja kanabisa gotovo čudesne, i već dugo podupire zahtjeve za dekriminalizaciju marihuane. Od kada je njegov dokumentarac prvi put prikazan 2009. godine, broj dozvola za korištenje medicinskog kanabisa u Izraela je porastao sa 400 na 11 000. Cilj njegovog istraživanja je poboljšanje kvalitete života, zaključuje Klein, naročito za one koji nemaju nijednu drugu opciju na raspolaganju.
 
 
(politika.hr/uredio:nsp)
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,