Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » FACEBOOK: Kontrola društvenih mreža preko ključnih riječi

FACEBOOK: Kontrola društvenih mreža preko ključnih riječi

facebookZbog kojih će vas ključnih riječi na društvenim mrežama početi pratiti nadležne vlasti?

Odsjek državne sigurnosti (Department of Homeland Security) bio je prisiljen objaviti popis ključnih riječi za praćenje na društvenim mrežama.

Ako razmišljate da tweet-ate o oblacima, svinjetini, vježbi ili čak o Meksiku, razmislite ponovo. Na taj način može privući pozornost američkog Ministarstva državne sigurnosti. U priči koja se pojavila na internetskoj stranici britanskog Daily Mail-a, izvešteno je da je DHS bio prisiljen objaviti popis ključnih riječi i fraze korištene za praćenje raznih društvenih mreža. Popis daje uvid u ono što DHS opisuje kao “znakove terorističkih ili drugih prijetnji SAD-u”

Popis je objavljen od strane informatičkog centra za elektroničku privatnost (Electronic Privacy Information Center) koji je podnio zahtjev pod Zakonom o slobodi informiranja, prije tužbe za objavu izdavanja dokumenata. Dokumenti su bili dio Odsjeka 2011 “analitičara Desktop Binder-a” korišteni od strane radnika u njihovom nacionalnom operativnom centru koji upućuje radnike na otkrivanje “medijskih izvještaja koji se negativno odražavaju na DHS i odgovorne aktivnosti”.

Podaci rasvetljavaju kako su vladini analitičari upućeni u patroliranje interneta u potrazi za domaće i vanjske prijetnje. Članak Daily Mail-a napomenuo je da je informacijski centar za elektronsku privatnost napisao pismo i poslao ga Državnom pododboru za protivterorizam i obavješćivanje, opisujući ga kao “opširnim, nejasnim i dvosmislenim”.

Ono što nisu otkrili je kako agencija zapravo dobiva pristup raznim tražilicama i društvenim mrežama za praćenje navedenih ključnih riječi. Moje mišljenje je da DHS ima “poseban aranžman” s tvrtkama kao što su Google, Facebook, Microsoft, Yahoo i Twitter dobiti sigurnosni direktan API pristup. Ova vrsta pristupa će omogućiti korištenje distribuirane cloud tehnologije za praćenje dnevnih protoka društvenih medija i pretraživanja aktivnosti u nešto bliže stvarnom vremenu.

Volio bih saznati više o tehnologijama koje su korištene za ostvarivanje ove vrste društvenog / web praćenja. Prijave za praćenje trendova i društvene statike su fascinantne kada se primjenjuju u drugim sektorima industrije. S obzirom na opseg monitoringa, siguran sam da ovaj članak sada dolazi na DHS radar, pa vas molimo da slobodno ostavite komentar s bilo kakvim uvidom u ovaj slučaj.

Popis ključnih riječi:

ključne-riječi-fb-3ključne-riječi-fb-2ključne-riječi-fb-1

 
 
(skajvok3r.blogspot.com, forbes.com/uredio:nsp)
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,