Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Televizija u Službi “Programiranja” Čovjeka !?

Televizija u Službi “Programiranja” Čovjeka !?

tv-jede-mozakJeste li ikada gledali film ili neku seriju na televiziji i primijetili da ste odjednom postali uronjeni u likove i njihove priče? Jeste li ikada željeli učiniti ono što ste vidjeli na televiziji ili na filmu? Možda ste poželjeli da vaš život, vaša veza ili posao budu kao iz filma?

Nemojte krivo shvatiti, ali to je prilično uobičajena stvar koja se dogodi kad gledamo ove oblike zabave, dizajnirane posebno za nas, no jeste li ikada došli do spoznaje da bi to mogao biti vrlo moćan način oblikovanja javnog mnijenja i stvaranja idealne socijalne psihologije?

Sigurno se pitate što se misli pod pojmom „idealna socijalna psihologija“. Razmislite o tome na sljedeći način: ako kontrolirate velik broj ljudi i želite biti sigurni da će učiniti određene stvari, koliko je vjerojatno da ćete koristiti ove oblike zabave kako biste programirali mase da misle onako kako vi to želite?

Nevjerojatno je u kojoj mjeri TV programi mogu utjecati na na psihu gledatelja, odvlačiti našu pažnju, programirati podsvijest i uvesti nas u potpuno drugačiji svijet. Čak su i reality TV emisije sve samo ne stvarnost.

Postoji doslovno bezbroj područja o kojima možemo pisati, ali ovdje ćemo se dotaknuti određene tematike – opsesije serijama o policiji, FBI-u i CSI-u. U Sjevernoj Americi recimo gledanost ovakvih serija u znatnom je porastu – do 10 milijuna po svakoj epizodi. Takve serije iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, redovito nižu svoje uspjehe. Ali zašto? Čemu ta opsesija svim tim serijama i konstantna glorifikacija policije i FBI-a? Ako malo bolje pogledate unatrag, odgovor je vrlo jednostavan. 

Diljem svijeta, razne akcije provodi država, vojna policija i tajne agencije. Zahvaljujući internetu, jednom od najjačih medija današnjice, do informacija je vrlo lako doći. Rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je povjerenje u policiju, vladu i vojsku u zadnje vrijeme drastično palo. Stoga, postoji li bolji način popravljanja njihovog imidža od toga da se prikazuju kao heroji u vašim omiljenim televizijskim emisijama?

Ako ste ikada pogledali neku od tih serija, znate o čemu je riječ. Uvijek se radi o nekim nemogućim slučajevima, koji nas drže u neizvjesnosti do samoga kraja, neovisno o tome radi li se o otmici djeteta ili ubojstvu, a na kraju gotovo svake epizode je glavni junak (policijski) službenik ili osoba koja se veliča zbog dobro obavljenog posla i odlučnosti. Naravno, takvo što vrlo vjerojatno postoji, ali nikad nismo vidjeli drugu stranu policijskog posla, koja je puno češća.

Možda neće zvučati lijepo, ali danas policijske dužnosti nemaju gotovo nikakve veze s očuvanjem mira. One su postale sinonim za nešto gdje je svatko potencijalna prijetnja i neprijatelj ili predstavlja problem te uvijek nešto treba učiniti da se zaustavi ljude, da ih se uspori ili zadrži. Zapravo, svatko tko pokuša reći nešto suprotno mišljenju vlade i državnih institucija, vjerojatno će biti pretučen ili pritvoren. U televizijskim serijama, međutim, to nikada nije slučaj. Tamo „negativce“ privode „dobri policajci“ i takve se priče konstantno prikazuju i prezentiraju kao stvarnost. 

Ne želim pretpostavljati da policija i FBI ne rade ništa pozitivno, jer ipak postoje neke koristi od tih institucija. Samo pokušavamo ukazati na očigledan trend tzv. programiranja čovječanstva i kontrola uma, kako bi se popravila tamna slika tih raznih državnih institucija.

Sljedeći put, kada budete gledali neku od tih serija i emisija, promotrite i uočite vrste emocija koje namjerno ubacuju u takve serije. Pogledajte kako time uspijevaju napraviti dobar posao, tj. kako oblikuju javno mnijenje, pa čak idu tako daleko da ljude plaše pravom snagom policije. Sve to čine na vrlo suptilan način, tako da nitko ne može shvatiti što se zapravo događa.

Naravno, ovo nisu jedine vrste serija koje nas programiraju. Možete gledati komedije, drame i reality TV emisije i efekt koji one imaju na vas biti će u potpunosti isti. Govore nam kako se treba ponašati u odnosima, kakav prijatelj trebamo biti, koga mrziti, koga osuđivati, kako imati veće povjerenje u vladu. Ako bolje pogledate, možete vidjeti da većina tih serija sadrži i „teroristički“ faktor. Sve navedeno dovodi do potrebe osvještavanja gledatelja i širenju istine o kontroli uma.

Sljedeći put, kada budete gledali neku seriju, obratite pozornost na to koliko često i koliko intenzivno nastoje zadržati gledatelja uz tv ekran. Nakon nekog vremena, sigurno ćete primijetiti da je gotovo cijela serija nepromišljena distrakcija usmjerena prema vama, koja vam govori kakvi trebate biti i kako trebate reagirati.

Vrlo malo programa vas potiče da stvari gledate na neki novi, otvoreniji i prošireniji način razmišljanja, gdje nas ne pokreću negativni osjećaji poput straha, presuda, emocija i bijesa. Ukoliko želite dodatni izazov, pokušajte na tjedan dana u potpunosti izbaciti TV iz svog života. Pogledajte što se događa oko vas, možda se ugodno iznenadite.
 
(politika.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,