Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKSKLUZIVNO: Kreće li elektronska krađa uskoro u Hrvatskoj ? Jesu li RFID kreditne kartice sigurne?

EKSKLUZIVNO: Kreće li elektronska krađa uskoro u Hrvatskoj ? Jesu li RFID kreditne kartice sigurne?

RFID čip aparati elektronikaRadio frekvencijska identifikacija (RFID) je metoda automatske identifikacije, koja je u posljednjih nekoliko godina pronašla široku primjenu na raznim područjima.

Ovdje se radi o beskontaktnoj komunikacijskoj tehnici koja prenosi informacije za identifikaciju osoba, životinja, dobara i roba. Korištenje RFID-a omogućuje nam razne primjene koje s dosadašnjim identifikacijskim sistemima nismo mogli ostvariti.

Jedan RFID sustav sastoji se s jedne strane od jednog nosača podataka (zvan Transponder ili TAG) i s druge strane od jednog pisača/čitača s antenom. RFID radi s slabim elektromagnetskim valovima koji se očitavaju pomoću čitača. Ukoliko se transponder donese u područje dohvata antene onda se mogu očitati ili pohraniti podaci s transpondera bez ikakvog dodira.

Postoje dvije vrste transpondera:

Pasivni transponderi nemaju vlastito napajanje već crpe svoju energiju izravno iz energetskog polja čitača, pa se tako pasivni transponderi potpuno  besplatno održavaju. Veličina dosega područja za čitanje uvelike ovisi o veličini transpondera, njegovoj frekvenciji kao i anteni.

Aktivni transponderi su puno više složeniji u odnosu na pasivne te imaju svoje vlastito napajanje (bateriju ili akomulator) koja omogućuje puno veći doseg čitanja. Tagovi napajani baterijom ili akomulatorom imaju ograničeni životni vijek a uz to su i proizvodni troškovi nekoliko puta veći nego kod pasivnih transpondera.

RFID kreditna kartica Pitajte bilo kojeg od 9.000.000 Amerikanaca koji postaju žrtve krađe identiteta svake godine: dobivanje tužbi za naplata tuđih kreditnih kartica.

Pozabavimo se malo “radio frekvencijska identifikacija” (RFID) kreditnim karticama. Dizajnirana kako bi osigurala dodatni sloj sigurnost protiv krađe identiteta, RFID kartica prenosi informacije kreditne kartice putem radio valova iz čipa ugrađenog u karticu .. (Kartice se također imaju magnetsku traku na stražnjoj strani, tako da možete “provući karticu” na tradicionalan način.)

Ako koristite karticu s RFID čipom, a vaš trgovac ima kompatibilni čitač kartica, ne morate “provući karticu”  prilikom transakcije. Vi samo držite karticu u udaljenosti od jednog do četiri inča od skenera kartice. Ova praksa otvara pitanja o tome koliko je sigurna tehnologija i da li bi trebao zaštititi svoju RFID karticu sa posebnim novčanikom ili navlakom za kartice.

Prednosti RFID kartice

Dostupno kroz tvrtke kreditnih kartica, uključujući Visa, MasterCard i American Express, RFID kartice eliminiraju određene sigurnosne opasnosti koje predstavljaju tradicionalne kartice, ali mogao bi vas mogli napraviti ranjivima za druge. Prema Denis G. Kelly-u, autoru “Priručnika za prevenciju službene krađe identiteta” izjavljuje da su sigurnosne prednosti RFID kartica trostruke: ograničena izloženost kartice, šifriranje podataka i novu provjeru koda.

Sporedna korist: RFID kartice također pomažu ubrzanje procesa naplate. “RFID tehnologija nastoji smanjiti ukupno vrijeme transakcije (od fizičkog provlačenja i kupnje kreditnom karticom) na pola”, kaže Kelly. (Vrlo vrlo bitno! Smanjenje sa 5 sekundi na 1 sekundu, hm … )

Budući da tehnologija ne zahtijeva da kartice fizički izvlačite iz svog novčanika, Kelly dodaje da RFID može eliminirati potrebu za konobarom, maloprodajnim blagajnikom, i svim ostalim prodajnim agentima koji obrađuju vašu karticu.  Jezivi tip koji vreba vas u trgovini? On neće dobiti priliku da vidi vaše podatke na kreditnoj kartici, jer nikada nećete morati izvaditi svoju karticu.

Da li je RFID lakše za ukrasti?

Nova tehnologija uzrokuje da neki brinu da li je sada lakše ukrasti RFID podatke sa kreditne kartice. Budući da vaša RFID kartica omogućava obavljanje transkacije bez vađenja same kartice, kritičari tvrde da kradljivci identiteta mogu ukrasti vaše podatke sa kreditne kartice jednostavno postavljajući RFID skener u blizini.

Jay Foley, izvršni direktor Identity Theft Resource u San Diegu, brzo je priznao da lopovi mogu dobiti vaše kartične informacije na daljinu preko skenera, ali dodaje da oni vjerojatno neće biti u mogućnosti koristiti ga. Za razliku od magnetnih kartica sa trakom, RFID kreditne kartice šifriraju karticu nositelja informacija. Da bi pristupili potrošačkom računu, kradljivci ne samo da moraju skenirati karticu, oni također moraju razbiti enkripciju izdavatelja kartice.
 

 

 
Provjera koda

RFID kartice također stvaraju novi kod za ovjeru za svaku transakciju. Ako lopov zgrabi fizički informacije sa  tradicionalne kreditne kartice, on ili ona može koristiti tu informaciju onoliko puta koliko može, kupujući i kupujući sve dok kartica ne bude prijavljena. Ako je sve što imaju informacija iz vašeg RFID čipa, oni samo mogu napraviti jednu kupnju s tim autentifikacijskim kodom.

“Ako je netko ukrade vašu (RFID) karticu (elektronski),  oni je mogu najviše koristiti do jedne transakcije” objašnjava Foley.

Ali, naravno, šifriranje i provjera koda vam samo pomaže ako su informacije vaše kartice ukradene daljinski od neovlaštenog skenera. Ako lopov fizički ukrade vašu RFID karticu, oni još uvijek mogu koristiti magnetsku traku po čitavom gradu dok vas upozori banka.

Izvješća o RFID hakiranju

Nema sumnje da je ograničavajuće tko obrađuje vašu kreditnu karticu, ali ostaje pitanje pouzdanosti RFID enkripcije kreditne kartice.

Prema Sveučilištu Massachusetts, Amherst, studija objavljena u 2007, istraživači su kupili komercijalne RFID skenere preko interneta i pristupiti osjetljivim informacijama na 20 različitih RFID kartica prve generacije izdanih u 2006.

Godinu dana kasnije, student Univerziteta Virginia uspješno je hakirao RFID enkripciju u punjivim autobusnim i metro karticama izdanim od strane Massachusetts Bay Transportation Authority.

ZET kartica

Najlakši način da se uništi RFID čip, i da budete sigurni da je uništen, je da karticu stavite na 5 sekundi u mikrovalnu pećnicu. Kad to napravimo, čip se doslovno rastopi, onemogućavajući rad čipa, i njegovo čitanje ikada više. Drugi način je uz pomoć sile šarafcigera, šarafa, čavla.

RFID čip
 

 
To danas ne vrijedi ništa, jer nikada nije bio neki veći sigurnosni proboj RFID kartica izvan laboratorija, ali to ne spriječava maloprodavače da prodaju aluminijske novčanike ili rukave za kreditne kartice dizajnirane da onemoguće neželjene radio valove da prodru do vaših kreditnih kartica.

Zaštita RFID kreditne kartice

Prvi korak da se zaštitite od krađe identiteta RFID-a je jednostavna spoznaja da imate RFID omogućenu kreditnu karticu. To možete saznati pozivom svoje tvrtke koja vam je izdala kreditnu karticu, čitajući vaš sporazum o kartici ili provjeravajući svoju karticu na prisutnost RFID čip ili RFID logo-a, koji izgleda kao niz  valova.

Potrošači zabrinuti za sigurnost svoje RFID karticu mogu kupiti RFID novčanik za blokiranje ili štit za kreditne kartice, premda Kelly i Foley-u , oni inzistiraju da takvi proizvodi za zaštitu nisu nužni u ovom trenutku.

“Ako je to prevelika briga za vas”, kaže Kelly, “Vjerojatno bih preporučio da ne koristite RFID kreditne kartice.”
 
 
(occupycorporatism.com, tagnology.com, foxbusiness.com, youtube.com/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=12136"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,