Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA » Charles Eisenstein o budu─çnosti: Genetsko modificiranje i patentiranje sjemena nisu odgovor

Charles Eisenstein o budu─çnosti: Genetsko modificiranje i patentiranje sjemena nisu odgovor

sjeme sloboda Charles EinsteinPISAC, predava─Ź, bloger, esejist Charles Eisenstein jedan je od najzanimljivijih autora za koje smo ─Źuli u posljednje vrijeme. Mo┼żda iz razloga jer se mnogo stvari o kojima je pisao u svojim knjigama ÔÇťSveta ekonomijaÔÇŁ i ÔÇťUspon ─Źovje─ŹanstvaÔÇŁ posljednjih godina ozbiljno po─Źelo obistinjivati.

Pisac David Korten ga je opisao kao ÔÇťrijeku osobu koja uspje┼íno kombinira filozofske i duhovne dubine s prakti─Źnim uvidima u kulturalno i institucionalno podrijetlo potencijalno ubojite disfunkcije dana┼ínjeg dru┼ítva ÔÇô ali i njezina rje┼íenjaÔÇŁ.

Ubojita disfunkcija dana┼ínjeg dru┼ítva o─Źitava se na svakom koraku i sferi ┼żivota obi─Źnog ─Źovjeka, od pohlepe modernog kapitalizma do pogubnosti, rasprostranjenosti i prihva─çenosti GMO hrane. Knjigu ÔÇťSveta ekonomijaÔÇŁ mo┼żete besplatno skinuti na internetu jer ju je autor, vjeran svojoj filozofiji, postavio dostupnom po principu ÔÇťplatite koliko ┼żeliteÔÇŁ.

Charles Eisenstein diplomirao je na Yaleu filozofiju i matematiku, nakon ┼żivota u jugoisto─Źnoj Aziji posvetio se prou─Źavanju i pisanju o najva┼żnijim temama dana┼ínjice ÔÇô civilizaciji, op─çoj osvije┼ítenosti, novcu i evoluciji ljudske kulture. Na ameri─Źkom Penn koled┼żu predavao je o znanosti, tehnologiji i dru┼ítvu, a zatim i na Goddardu.

Nama je pa┼żnju privukao njegov ─Źlanak objavljen u internetskom izdanju britanskog The Guardiana u kojemu pi┼íe o genetskom modificiranju i patentiranju sjemena te obja┼ínjava za┼íto to nije odgovor.

Eisenstein je ─Źlanak zapo─Źeo s citatom Lewisa Mumforda koji je patent opisao kao ÔÇťsredstvo koje dozvoljava jednom ─Źovjeku da prisvoji financijska dobra samo zato ┼íto je bio posljednja karika u kompliciranom socijalnom procesu ÔÇô proizvodnji izumaÔÇŁ. Nadalje obja┼ínjava ┼íto to zna─Źi: ÔÇťDo izuma se ne dolazi ex nihilo ÔÇô iz ni─Źega, ve─ç iz ukupnosti izuma i znanja koja su do┼íla prije njegaÔÇŁ.

Nije to─Źno da GMO uzgoj pove─çava prinos po hektaru

Veliki agrokorporacije kroz geneti─Źki in┼żenjering dolaze do novih ┼żivotnih formi, a onda ih patentiraju. Fizi─Źarka Vandana Shiva u kampanji za slobodu sjemenja Seed Savers Exchange ovo naziva suvremenim porobljavanjem i poziva poljoprivrednike i potro┼ía─Źe da se bore protiv ovakve privatizacije.

Charles-Eisenstein-Genetsko-modificiranje-i-patentiranje-sjemenaDok ─çe mnogi zagovornici GMO uzgoja viknuti da nam je potreban ovakav poticaj s obzirom na svjetsku glad, da se trebamo oprostiti od tradicionalnog uzgoja i prigrliti high-tech agrikulturu koja, zbog genetskog in┼żenjeringa, kemijskih herbicida, pesticida i gnojiva pove─çava prinos po hektaru.

Eisenstein obja┼ínjava da ova tvrdnja nije to─Źna. Organske agrikulture, naro─Źito permakulture i tradicionalne zemljoradni─Źke kulture se s vremenom prilago─Ĺavaju jedinstvenim karakteristikama lokalnog tla i klime. Poljoprivrednik i zemlja zajedno evoluiraju kroz generacije. Brojna istra┼żivanja su pokazala dobro izvedene organske agrikulture kroz godine pove─çavaju prinose za dva ili tri puta i to sve konvencionalnim tehnikama. Teza da GMO agrikultura pove─çava prinos po hektaru je ─Źisti mit, tvrdi Eisenstein.


Dalje obja┼ínjava da ono ┼íto GMO kulture ─Źine je da pove─çavaju produktivnost po jedinici rada, ┼íto je dobro ako se ameri─Źki model ekonomskog razvoja primjenjuje na ostatak svijeta. Ako se uzmu osnovni parametri GMO agrikulture (i GMO patentiranih sjemena) koja je u velikoj mjeri potpuno mehanizirana, stav da mo┼że nahraniti svjetsku glad je ispravan. Ipak, tim parametrima do┼íli smo pretpostavki koji su se po─Źele pokazivati kao katastrofi─Źne, pi┼íe Eisenstein.

GMO uzgoj promi─Źe zadu┼żenost i stvara ovisnost o nestabilnim me─Ĺunarodnim cijenama robe

Zapadnja─Źki (GMO) agrikulturni stil suo─Źava se s ogromnom krizom kroz sve ve─çu upotrebu tehnologije. Nesta┼íica vode, salinizacija, erozija i zbivanje tla ukazuju na neodr┼żivost ovog sustava, obja┼ínjava Eisenstein. Svako tehnolo┼íko rje┼íenje rezultira novim, nepredvidivim problemima; primjerice otpor na herbicide i pesticide (superkorovi i supernametnici) zna─Źi da je potrebno jo┼í tehnologije kako bi se o─Źuvao prinos. Zdravstveni rizici GMO-a su vrlo kontroverzna tema. Uzgoj GM sjemena uz koje dolaze posebni pesticidi i herbicidi je dizajniran tako da naru┼íi ruralni radni reciprocitet, promi─Źe zadu┼żenost i stvara ovisnost o nestabilnim me─Ĺunarodnim cijenama robe.

Dana┼ínja kriza tra┼żi povratak ekolo┼íkijim metodama uzgoja, onima iz stare agrikulturne tradicije. U te tradicije spada ne samo agronomsko znanje, nego i socijalne strukture koje dozvoljavaju znanju da evoluira i kru┼żi. Danas imamo sistem intelektualnog vlasni┼ítva koji poti─Źe inovaciju, ali samo jedne vrste ÔÇô one koja dovodi do jo┼í ve─çeg profita.

Koja je alternativa?

Ona stara praksa ─Źuvanja i dijeljenja sjemena koja dozvoljava biljkama, zemlji i kulturi da organski evoluira, ┼íto organizacije poput Seed Savers Exchange imaju za cilj. U posljednjih 20 godina, praksa inovativne permakulture se ra┼íirila poput po┼żara i nije patentirana, u─Źinjena rijetkom i onda prodavana. Umjesto toga su je kopirali, dijelili i prilagodili lokalnim uvjetima ÔÇô sli─Źno kao ┼íto se geni ┼íire kroz vrste i ┼żivotne oblike i tako ┼íire kroz planet, slikovito opisuje Eisenstein.

U ekologiji, svaka vrsta doprinosi dobrobiti cjelokupnog ┼żivota i izvla─Źi korist iz dobrobiti svih ┼żivotnih oblika. Sad bi se i ─Źovje─Źanstvo moglo priklju─Źiti ovom krugu. Tradicionalna agrikulturna dru┼ítva u kojima poljoprivrednici imaju svoja sjemena i dijele ih me─Ĺusobno puno su bli┼ża ideji ekolo┼íke agrikulture od zapadnja─Źkog modela. Charles Eisenstein zavr┼íava svoj ─Źlanak predla┼żu─çi da umjesto nametanja zapadnja─Źke tehnologije tradicionalnim dru┼ítvima, poku┼íaju zapadnjaci preuzeti tradicionalno i u─Źiti od njih.
 

 
 
(index.hr, youtube.com/priredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10992"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,