Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » VELIKI BRAT: Facebook odustao od prepoznavanja lica u Europi uslijed prijetnji tužbama

VELIKI BRAT: Facebook odustao od prepoznavanja lica u Europi uslijed prijetnji tužbama

eu_pritisak_facebook_prepoznavanje licaNjemački povjerenik za privatnost prijetio je Facebook-u tužbom više od godinu dana. Prva bitka je dobivena, ali Facebook sigurno neće ostati na tome s obzirom na vrijednost njegove baze podataka obavještajnim službama.

Pod prijetnjama regulatora, Facebook se složio isključiti svoje programe za prepoznavanje lica svojih korisnika u Europskoj uniji, irski povjerenik za zaštitu podataka najavio je u priopćenju u petak 21. rujna.

“Ova postavka u Facebook-u je već isključena za nove korisnike koji dolaze iz EU, a predlošco za postojeće korisnike će biti izbrisani od strane Facebook operative do 15. listopada”, rekao je povjerenik Billy Hawkes u priopćenju.

Prepoznavanje lica omogućuje Facebook-u predlaganje oznaka s imenima (populatno tagiranje slike) korisnicima za fotografije prenesene na stranicu. Na taj način bi software na FB prepoznao sva lica na slici, te ih postavio kao

Nakon 22 pritužbi od strane austrijske skupine protiv Facebook-a u kolovozu 2011, povjerenik za privatnost je proveo sveobuhvatnu reviziju o tome da li je društveno umrežavanje web stranice u skladu s irskim i pravom i zakonom EU, to je objavljeno u prosincu 2011.

U petak 21. rujna, Hawkes je objavio izvješće o napretku koje je proučavalo kako dobro Facebook uvodi preporuke od strane njegovog ureda.

Budući da Facebook Europa ima sjedište u Dublinu, tvrtka je pod jurisdikcijom irskog zakona. Bravo !!!

zakon Irska FacebookNakon što je Facebook predstavio prepoznavanje lica u Europi u 2011, regulatori privatnosti podataka u Europi, posebno u Njemačkoj, vidjeli su povrede propisa EU.

Johannes Caspar, povjerenik za zaštitu podataka u njemačkoj saveznoj državi Hamburgu, zaprijetio je tužbom za nepoštivanje propisa nekoliko puta, ukoliko Facebook ne isključi funkciju i pobriše postojeće podatke.

Ključni zahtjev od strane regulatora na europskoj razini o funkciji prepoznavanja lica je da je Facebook morao osigurati da korisnik  ima “odobrenje na koje se može osloniti”, navodi se u irskom izvješću.

Za rad svoje funkcije prepoznavanja lica, Facebook prikuplja biometrijske profile korisnika, izvedene iz oko 300 milijuna fotografija dnevno koje su učitane od strane korisnika.

Biometrijski podaci, koje Facebook jednostavno naziva “foto sažetak informacija” je podatke o biološkim značajkama, kao što su udaljenost između očiju koje se mogu koristiti za identifikaciju pojedinaca.

Kad software prepozna Facebook – prijatelja na novoj fotografiji, on sugerira ime osobe korisniku koji je stavio sliku na Facebook. Facebook kaže da je tehnologija je dizajnirana da bude lakše za korisnike prilikom dijeljenja fotografija jedni s drugima.

Prema propisima Europske unije o zaštiti privatnosti, korisnici moraju imati pravo na aktivnu opciju, ali kad je Facebook uveo funkciju prepoznavanja lica korisnicima nije rečeno da su njihovi biometrijski podaci prikupljaju.

Informirani, aktivni pristanak je zakonska obveza, jer prepoznavanje lica predstavlja “golem potencijal zloupotrebe”, navodi Caspar u priopćenju u kolovozu.

“Osim toga, korisnici moraju biti informirani o rizicima prakse u unaprijed”, Caspar, rekao je u petak u priopćenju.

Profesionalna IT magazin CIO je objavio, već u 2011. godini, da Facebook dijeli privatne podatke s trećim stranama poput CIA-e, te postoji bojazan da takva masivna količina biometrijskih podataka može biti korištena od strane državnih vlasti u identificiranju građana.

Facebook je 2009. godine kupio Face.com, tvrtku koja se specijalizirala u prepoznavanje lica, kako bi se izgradila ovu funkciju u Facebook društvenim mrežama.

Facebook još uvijek nije objavio kada će i kako ponovno uvesti funkciju prepoznavanja lica da bi dobio priznanje u EU. “Nadamo se da ćemo uskoro moći ponuditi ovaj veliki alat dostupanim našim europskim korisnicima”, rekla je tvrtka prema njemačkom listu Das Handelsblatt.

U roku od četiri tjedna, Facebook mora poboljšati područje transparentnosti, kontrole postavki, i zadržavanje osobnih podataka, među ostalima.

Eto među ostalima odgovor korisnicima u Hrvatskoj koji su se pitali zašto Facebook stalno nešto mijenja na svojim stranicama. Pa zato jer pokušavaju se prilagoditi zakonima u provedbi svojih špijunskih aktivnosti, ali u tome će uspjeti samo uz vašu pomoć i pristanak. Zato, dobro pazite šta odobravate !
 

 

 
izvor;  theepochtimes.com, infowars.com, youtube.com
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10798"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,