Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, SVIJET U RATU, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » Roboti prestigli ljude: Četveronožni robot “Cheetah” američke vojske trčao brže od Bolta

Roboti prestigli ljude: Četveronožni robot “Cheetah” američke vojske trčao brže od Bolta

Cheetah-robot DARPARobot Cheetah (Gepard) za čije je financiranje zaslužna američka vojska je oborio brzinski rekord na tlu, krećući se na pokretnoj traci.

Najnovija verzija Pentagonovog robota Cheetah (Gepard) uspjela je trčati brže od čovjeka.
Prilikom nedavnog testiranja poboljšanog prototipa, Cheetah je postigao brzinu od 45,54 kilometara na sat bez gubitka stabilnosti. Najbrži čovjek na svijetu, Usain Bolt, postigao je najveću brzinu od 44,71 kilometar na sat 2009. godine prilikom postavljanja svjetskog rekorda.
 

 
Najnoviji prototip još uvijek se napaja iz vanjskog izvora uz pomoć visećih kablova, no Boston Dynamics, tvrtka koja za Pentagon radi na razvoju naprednih robota, vjeruje da će testirati terensku verziju robota početkom 2013. godine.

To što smo postigli 45 km/h na pokretnoj traci bio je izazov i veliko postignuće, na čemu čestitam našem timu stručnjaka za robotiku, rekao je Dr. Alfred Rizzi, tehnički voditelj projekta Cheetah.

Test obilježava ranu prekretnicu u američkoj vojsci u potrazi za stvaranjem više mobilnih robota sposobnih ići tamo gdje također ljudski vojnici mogu. DARPA je financirala Cheetah robot kojg je izradio Boston Dynamics uz robote Flamingo ili Velociraptor, inspirirane MIT dizajnom.

Boston Dynamics je također stvorio četveronožnog, robota bez glave “LS3 robotsku mazgu” dizajniranu za tegljenje 200 kilograma opreme za vojnike na putovanju od 20 milja, i to sve bez punjenja. Postoji još i veća verzija “BigDog” robota koji stekao slavu na internetu u video matrijalima koji pokazuju njegovu sposobnost da ostane na svojim nogama unatoč udaraca od strane ljudskih mučitelja.
 
BIGDOG

 
FLAMINGO robot

 
LS3 Robotska mazga

 
(jutanji.hr,huffingtonpost.com/uredio:NSP)

Filed under: Novi Svjetski Poredak, SVIJET U RATU, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , ,