Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » TRGOVAČKI LANCI prodaju filtriranu vodu iz slavine kao flaširanu izvorsku vodu !

TRGOVAČKI LANCI prodaju filtriranu vodu iz slavine kao flaširanu izvorsku vodu !

voda iz slavineDva velika britanska lanca supermarketa “Tesko” i “Asda” našli su se na udaru optužbi da prodaju običnu vodu iz slavine koju su prethodno filtrirali i flaširali.

Ove PET boce stoje na njihovim policama pored mineralnih voda poput “Evian” i “Perrier”, od kojih su naravno znatno jeftinije, ali na taj način kupce dovode u zabludu, jer na deklaraciji nema objašnjenja da je u pitanju obična voda iz slavine, tvrdi list “Daily mail”. No postavlja se pitanje povrh svega; možemo li vjerovati vodi iz slavine?

Obje kompanije su demantirale tvrdnje koje su se prvi put pojavile u otočnom tjedniku. Oni poriču da obmanjuju potrošače, jer smatraju da su na deklaracija dobro predstavili šta prodaju.

Također vjeruju da vodu ne treba nazivati ​​slavinskom budući da je prethodno prošla proces u kojem je uklonjen klor i dodatno je pročišćena.

“Daily mail” je na sebi svojstven način objavio da vodeći diskontni lanci rade ono što su Del Boy i Rodney pokušali u jednoj od čuvenih epizoda “Mućke” – da postanu milijunaši tako što će flaširati vodu iz slavine i prodavati je kao “vodu sa peckhamskog izvora” .

Del Boy flaširana voda RodneySupermarket “Tesko” prodaje vodu u dvolitrenim bocama za 17 penija ili u šest flašica po pola litre za funtu. Na obje varijante piše “samo voda, bez dodataka”. Ista voda koja je naknadno gazirana košta 17 penija za dvije litre. Litra vode iz vodovoda košta trećinu penija, što znači da se nakon obrade i flaširanja prodaje 25 puta skuplje.

Slična je cijena i “Asdinog” proizvoda “negazirana voda po povoljnoj cijeni”.

Tvrtka zadužena za pitku vodu u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu tvrdi da je voda koja izlazi iz slavina jeftina, zdrava i sigurna i da nema apsolutno nijednog razloga da se filtrira. Prema posljednjim analizama nadležnog inspektorata 99,96 posto uzoraka je ispunilo sve standarde ispravnosti. Da li ćemo vjerovati državnim službama ovisi samo o našem neznanju.

Joe Taner-u iz ove kompanije ideja da supermarket prodaje filtriranu vodu “miriše” na Del Boy-a. Upitan da razjasni porijeklo svoje vode, “Tesko” je preko glasnogovornice najprije odgovorio neodređeno.

„Na temelju razgovora s dobavljačem, moj dojam je da potječe s jednog izvora u Francuskoj”, rekla je predstavnica ove tvrtke odbacila mogućnost da je u pitanju filtrirana voda iz slavine.

TESCO ASDA flaširana voda iz slavine

ASDA 17 penny - flaširana voda iz slavine pokraj ostalih, poznatijih, mineralnih voda

“Apsolutno ne. Porijeklom je iz Francuske, a flašira se u Britaniji. Ne preteže da je bilo što drugo. Svakako nije flaširana voda iz slavine “, rekla je ona.


Kasnije su potvrdili da je u pitanju filtrirana voda iz slavine, ali da budući da je filtrirana nije u redu da se opisuje kao slavinska.

I “Asda” je priznala da prodaje vodu iz vodovoda. Pravdali su se da je takva voda jeftinija nego da potrošači kupuju skupe uređaje za filtriranje i to sami rade kod kuće, no opet se vraćamo na vodovodnu vodu iz slavine za koju državna služba kaže da je zdravstveno ispravna. Ali državna služba s druge strane vam nebi rekla ni da je voda zatrovana, i zdravstveno neispravna kroz neki duži vremenski period.

“Daily mail” podsjeća na slučaj Coca-Cole koja je 2004. upala u slične nevolje kada se ispostavilo da je navodno vrhunska voda “DASANI” “filtrirana” vodovodna voda iz Kenta.

Ovaj slučaj je bio dobar povod da udruženja koja se zalažu za zaštitu okoliša i održivi razvoj još jednom apeliraju na potrošače da koriste vodu iz vodovoda. U Hrvatskoj se vodi iz vodovoda naravno ne može vjerovati, a još manje službama za zdravlje građana. Nedavni primjeri Vrbani 3, trovanje arsenom iz vode u Slavoniji, pokazuju da je voda iz slavine najbolji medij kroz koji industrija bolesti sebi može napraviti nove klijente.

“Prvo je Del Boy prodavao “peckhamsku vodu”, potom Coca Cola “Dasani” vodu, a sada isto radi “Tesko”. Ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem da bi kupili osnovne namirnice. Posljednje što im treba jest da ih neko pelješi prodajući im vodu koja nije deklarirana kako treba. Nadam se da će se vratiti pouzdanoj vodi iz slavine i tako uštedjeti novac i energiju, a izbjeći gomilanje plastičnog otpada “, rekla je Janet Longfield iz udruženja Sustain.

U Hrvatskoj je flaširana voda postala “posao stoljeća” prije otprilike 10 godina. Navodno flaširanu vodu kupuje 30% Hrvata! U medijima nas bombardiraju napisima kako Hrvatska ima najbolju vodu u Europi, i da nam je vodovodna voda slična medu i mlijeku. Razvikana pretvrda voda sa katkad okusom klora, kakva teče iz slavine baš i nije idealno čista i najbolja voda.(Klor se inače koristio kao bojni otrov)

Čovjek se može zapitati da li može vjerovati Vladi i Javnom Zdravstvu u svezi zdravstvene ispravnosti vode. Vjerovati Vladi?! (smijeh). Jedna od boljih vijesti je da se u Hrvatskoj voda još ne fluoridira, ali i to nas čeka jer zapad stavlja fluor u vodu redovito.
 

CNN: Većina flaširane vode, potječe iz slavine (video)


 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,