Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Masoni » Masoni u Hrvatskoj

Masoni u Hrvatskoj

MasoniMasoni, tako─Ĺer nazivani i “slobodni zidari” (engl. free masonry, francuski franc-ma├žonnerie) je misti─Źni, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli ┼íestar i kutnik.

Osnovna organizacijska struktura slobodnog zidarstva je lo┼ża. Unutar neke zemlje lo┼że su organizirane u velike lo┼że, s tim da neke zemlje, poput Velike Britanije, imaju vi┼íe takvih lo┼ża.

Članstvo je hijerarhijski poredano kroz tri stupnja (šegrti, djetići, majstori) po tzv. Ivanovoj opservanciji. Prema škotskoj opservanciji postoje trideset i tri stupnja.

Povijest

Prve masonske lo┼że nastale su u Engleskoj. Uo─Źi Ivandana 24. lipnja 1717. godine, ─Źetiri londonske lo┼że stvorile su veliku lo┼żu za London i Westminster, koja je ┼íest godina kasnije postala Velika lo┼ża Engleske. Masonerija je u Engleskoj bila oru┼żje kojim se slu┼żila britanska politika, a u 19. stolje─çu sve vi┼íe ima utjecaja na druge dr┼żave preko odre─Ĺenih lo┼ża. ─îlanovi nekih lo┼ża bili su, me─Ĺu ostalima, engleski kraljevi i poznati politi─Źari Edvard VII., David Lloyd George, Winston Churchill i dr.
Inicijacija u masonski pokret u 18. stolje─çu

Francuski mislioci Voltaire, Denis Diderot, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo i drugi kao ─Źlanovi lo┼ża unose revolucionarne, bur┼żoaske ideje protiv feudalnog poretka. Njema─Źke lo┼że, za razliku od ostalih, u svoj program uvode kr┼í─çanski nauk. Okupljaju mnoge filozofe, pisce i glazbenike, npr. Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottlieb Fichte, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

Kritika Slobodnog zidarstva

Neki kr┼í─çanski krugovi smatraju da je “Slobodno zidarstvo” u biti obo┼żavanje Sotone kao vrhovnog arhitekta Svemira. Albert Pike jedan od ve─çih mislilaca u masoneriji otvoreno je zastupao takav stav. Papa Klement XII. u enciklici “In eminenti” (28. travnja 1738.), tako─Ĺer je osoudio Slobodno zidarstvo kao sotonizam. I neki drugi imali su sli─Źan stav kao npr. Anatolij Berestov koji zaklju─Źuje da je masonstvo stvarni sotonizam, a masonska lo┼ża sotonska crkva

Masoni i Mormoni

Iako neki misle da osim sli─Źnosti u imenu nemaju nekog drugog zajedni┼ítva ─Źinjenica je da je osniva─Ź Mormona Joseph Smith od 1842. do 1844. bio mason. Sve restrikcije za ─Źlanstvo masonima u Mormonskoj crkvi ukinuo je tada┼ínji prorok Spencer W. Kimball 1984. godine.

Slobodno zidarstvo u Hrvatskoj

Masoni se u Hrvatskoj pojavljuju u drugoj polovini 18. stolje─ça, kada ga uvode ─Źasnici koji su sudjelovali u Sedmogodi┼ínjem ratu (1756.-1763.). Prva hrvatska lo┼ża osnovana je na teritoriju Vojne krajine, u Glini 1759. godine pod nazivom Ratno prijateljstvo. Sljede─çih godina osnivane su lo┼że i u drugim gradovima, tako 1772. u Vara┼żdinu i 1773. u Zagrebu.


Godine 1777. utemeljena je u dvorcu Brezovici kraj Zagreba, Hrvatska velika lo┼ża na ─Źelu s prvim velikim me┼ítrom grofom Ivanom Dra┼íkovi─çem.

Za vrijeme Francuske revolucije, masoni su bili izlo┼żeni progonima pa se bilje┼żi pad njihove aktivnosti da bi se u doba Napoleonovih ratova, masonske lo┼że po─Źele osnivati u ju┼żnohrvatskim gradovima. Nakon 1918. godine sredi┼ínja lo┼ża nove dr┼żave, Kraljevine SHS (Jugoslavije) bila je Velika lo┼ża Jugoslavije.

U ljeto 1940. godine zabranjen je rad slobodnih zidara u Kraljevini Jugoslaviji. Po njenom slomu, ni nova vlast NDH nije dozvoljavala njihov rad, ┼ítovi┼íe mnogi su istaknuti masoni bili deportirani u logore. Obnova slobodnozidarske djelatnosti zapo─Źinje 1990-ih s raspadom SFRJ.

Danas u Hrvatskoj djeluju tri lo┼że – Grof Ivan Dra┼íkovi─ç, Tri svjetla i Hrvatska vila. Velika lo┼ża Hrvatske osnovana je 1997. godine. Od 2003. godine hrvatski masoni koji prakticiraju ┼íkotski obred organizirani su u Vrhovno vije─çe Starog i prihva─çenog slobodnozidarskog ┼íkotskog reda za Hrvatsku.

U pro┼ílosti bilo je vi┼íe istaknutih Hrvata koji su bili ─Źlanovi masonskih lo┼ża, primjerice poput grofa Janka Dra┼íkovi─ça. Neki tvrde da je i biskup Maksimilijan Vrhovac tako─Ĺer bio slobodni zidar. Navodno je ostao vjeran slobodnom zidarstvu do kraja ┼żivota
 

Templari i masoni, dio 1

 
Templari i masoni, dio 2

 
 
(uredio:nsp)

Filed under: Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,