Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Švedska televizija objavila reportažu o propasti Hrvatske: ‘Ovdje više nema života’

Švedska televizija objavila reportažu o propasti Hrvatske: ‘Ovdje više nema života’

slavonija-stv“Nedostaje mi puno. Voljela bih da su tu, ali kad ovdje nema života, naravno da idu tamo gdje je bolje”

Švedska državna televizija (SVT) objavila je prije nekoliko dana reportažu iz Iloka u kojoj se dramatično iseljavanje iz Hrvatske u posljednjih nekoliko godina stavlja u kontekst s problemom imigracije koji muči mnoge zemlje Europske unije, pa i samu Švedsku.

Reporter SVT-a razgovarao je s nekoliko starijih Iločana, a posebno je istaknuo činjenicu da Hrvatsku, za razliku od emigracije iz sredine 20. stoljeća, danas napuštaju mlade obitelji.

“Hrvatska je prije šest godina postala članica Europske unije i u međuvremenu je iskusila masovno iseljavanje u druge europske zemlje. Procjenjuje se da je Hrvatsku u tom razdoblju napustilo oko 500.000 ljudi.

Naš dopisnik Samir Abu Eid posjetio je jedan od gradova koji su najteže pogođeni iseljavanjem”, započinje SVT-ov prilog o hrvatskoj emigraciji.

“Mali grad Ilok u sjeveroistočnoj Hrvatskoj daleko je od prekrasne hrvatske obale. Ovdašnje su ulice prazne, mnoge su kuće napuštene i zatvorene”, govori se u prilogu. Kći Nade Bašić s obitelji se prije tri godine preselila u Njemačku.

“Nedostaje mi puno. Voljela bih da su tu, ali kad ovdje nema života, naravno da idu tamo gdje je bolje”, rekla je Nada novinaru SVT-a.

“Zabrinutost zbog iseljavanja”

Nakon što je Hrvatska prije šest godina primljena u Europsku uniju, većina stanovnika Iloka preselila se u druge europske zemlje. Ondje gdje ima više poslova i plaće su značajno veće. Gotovo pola milijuna Hrvata, procjenjuje se, napustilo je svoju domovinu, izvještava STV. Uoči izbora za Europski parlament jedno od važnijih pitanja su migracije i u mnogim zemljama postoji zabrinutost zbog imigracije. Međutim, u Hrvatskoj ponajprije vlada zabrinutost zbog iseljavanja.

“Svaki čovjek se osjeća tužno. Prvo, nema ljudi, čak ni u šetnji po ulicama”, kaže Nada Bašić, a njen sugrađanin, umirovljenik Daniel Sic dodaje: “Nema industrije, nema života, nema posla. Susjedi koji su živjeli ispred i iza moje kuće otišli su u Slovačku i Njemačku.”

“Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina mnogi su mladi muškarci tražili posao u inozemstvu. Sada, pak, odlaze cijele obitelji, što znači da su se škole ispraznile, a lokalne tvrtke teško pronalaze radnu snagu. U Iloku je ostalo gotovo isključivo starije stanovništvo.

Najgore mi je što sam sama. Muž mi je umro, djeca se razišla. Možete si misliti kako je to biti sam kao u šumi”, kaže umirovljenica Danica Opačak.

“Ne znam, ali mislim da se moji neće vratiti. Stanje je ovdje takvo da nema izgleda”, zaključila je jednominutni prilog na SVT-u Nada Bašić.

“Večeras me bilo sram što sam Hrvat”

Peter Petrović, Hrvat koji živi u Švedskoj, objavio je na svom Facebooku prilog tamošnje televizije.

U statusu je napisao kako ga je, nakon što je pogledao reportažu, bilo “sram što je Hrvat”.

“Napomenuli su da je ovo daleko od one lijepe obale koju turisti posjećuju. Dok Europa ima problema s doseljavanjem, Hrvatska ima problema s odseljavanjem”, dodao je.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,