Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘Bilo koja vojna akcija u Venezueli bi bila zakonita’: Pompeo najavio opciju invazije nakon neuspjelog puča

‘Bilo koja vojna akcija u Venezueli bi bila zakonita’: Pompeo najavio opciju invazije nakon neuspjelog puča

mike-poopeoDok se Mike Pompeo priprema za susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyem Lavrovim kako bi razgovarao o krizi u Venezueli, američki državni tajnik otvoreno je rekao da predsjednik Donald Trump ima “cijeli niz ovlasti za intervenciju po volji”

Govoreći na ABC-ovom “Tjednu” u nedjelju, Pompeo je razradio često ponavljanu mantru da su “sve opcije na stolu” kada je u pitanju vojna intervencija u Venezueli.

“Predsjednik ima punu paletu ovlasti iz članka 2. i vrlo sam uvjeren da će svaka akcija koju ćemo poduzeli u Venezueli biti zakonita” – izjavio je Pompeo na pitanje bi li predsjednik Trump mogao intervenirati u borbi za vlast bez odobrenja Kongresa.

Članak 2. Ustava SAD-a predsjedniku daje pravo da proglasi rat i bude vrhovni zapovjednik oružanih snaga zemlje.

Pompeo je također upozorio Rusiju da ne podupire svog saveznika iz Latinske Amerike. “Rusi moraju izaći (iz Venezuele)” – rekao je za televiziju ABC. “Svaka zemlja koja se miješa u poslove Venecuele da vrati vlastitu demokraciju mora otići.”

Pompeova smjela izjava dolazi uoči sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim u Finskoj u ponedjeljak.

Očekuje se kako će ta dvojica razgovarati o tekućoj krizi u Venezueli na marginama sastanka Arktičkog vijeća u gradu Rovaniemiju na sjeveru Finske.

Već su telefonski razgovarali u srijedu, a Pompeo je optužio Moskvu da se miješa u poslove Venezuele nastavljajući podupirati predsjednika Nicolasa Madura, a Lavrov optužuje Washington za “destruktivan utjecaj” jer podržavaju čelnika opozicije Juan Guaida.

Pokušaj vojnog udara od strane Juana Guaidoa kojeg sponzorira Washington prošlog je tjedna spriječen, a Maduro je ostao na vlasti u Caracasu.

Usprkos razgovoru predsjednika Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina da se “osjećaju isto” u svezi Venezuele nakon telefonskog poziva u petak, a razgovori o vojnoj akciji se nisu smanjili.

Zbog ruskog osoblja na terenu u Venezueli od ožujka, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton prošlog je tjedna izdao strahovito upozorenje: “Ovo je naša hemisfera – to nije mjesto gdje bi se Rusi trebali miješati.”
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,