Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » NAKON 18 GODINA, 100 TISUĆA MRTVIH I 6 BILIJUNA DOLARA TROŠKOVA … AMERIČKI SENATORI PROGLASILI ‘POBJEDU’ U AFGANISTANU!

NAKON 18 GODINA, 100 TISUĆA MRTVIH I 6 BILIJUNA DOLARA TROŠKOVA … AMERIČKI SENATORI PROGLASILI ‘POBJEDU’ U AFGANISTANU!

amerika-afganistanSenatori Rand Paul i Tom Udall su predstavili Zakon o okončanju beskonačno skupog sukoba u Afganistanu, proglašavajući ‘pobjedu’ u najdužem ratu u povijesti SAD-a nakon 18 godina, troška oko 6 bilijnuna dolara i preko 100.000 mrtvih

“Važno je znati kada treba proglasiti pobjedu i napustiti rat”, kazao je Paul u videozapisu koji je najavio zakon o Američkim snagama koje idu doma nakon plemenite službe (AFGHANS), dodajući: “Mislim da je vrijeme za odlazak već odavno prošlo.„

“Uskoro će pripadnici se američkih službi početi razmještati u Afganistan kako bi se borili u ratu koji je započeo prije njihova rođenja” – navodi senator Udall u priopćenju objavljenom uz zakon, ističući da je al-Kaida – navedena meta invazije još od 2001. godine – praktično još tu prisutna gotovo dva desetljeća kasnije, a Osama bin Laden je već dugo mrtav.

Možda podsjećajući na predsjednikovu odluku o povlačenju o povlačenju iz Sirije, zakon AFGHANS bi trebao biti usvojen vrlo brzo, postavljajući jednogodišnji rok za potpuno povlačenje SAD-a iz Afganistana s planovima za predaju zemlje afganistanskoj vladi koja će biti sastavljena u roku od 45 dana nakon usvajanja zakona.

Odobrenje za uporabu vojnih snaga iz 2001. godine – dokument koji je malo proširen sa svakom zemljom koju SAD napada pod okriljem “rata protiv terorizma” – ukinut će se na kraju povlačenja.

Nacrt zakona će izdvojiti 7 milijardi dolara za bonuse ratnim veteranima – što zvuči puno dok se ne usporedi sa 51 milijardom dolara godišnjih troškova rata u Afganistanu.

Paul je naveo neke od smiješnijih projekata “izgradnje nacije” koje je SAD financirala nakon što im je postalo dosasdno boriti se protiv talibana, uključujući i izgradnju luksuznog hotela u Kabulu i benzinskih postaja u zemlji u kojoj se gotovo nitko ne vozi na benzin, a projekt elektrifikacije zemlje je pod kontrolom talibana.

Zašto ujak Sam mora platiti sve to? Popis troškova koji je objavljen nevjerojatno vrijeđa američke porezne obveznike.

Zakon AFGHANS također proglašava pobjedu u Afganistanu – nešto što su i američki generali slobodno priznal, a što se smatralo nemoguće na područjima koja kontroliraju talibani, a za koje se čini da i predsjednik Donald Trump priznaje da je izgubljen slučaj, sudeći prema izvješćima prema kojima njegova administracija razmatra prepoloviti broj vojnika u sljedećih nekoliko mjeseci, pa čak se i potpuno povući u razdoblju tri do pet godina.

Veterani su još pesimističniji u pogledu mogućnosti pobjede, a nedavna anketa je pokazala kako gotovo tri četvrtine vjeruju da je rat u Afganistanu katastrofa za SAD.

 

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,