Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘KULTURNO OBOGAĆIVANJE’: Jumbo plakat dobrodošlice u švedskom gradu izazvao bijes građana

‘KULTURNO OBOGAĆIVANJE’: Jumbo plakat dobrodošlice u švedskom gradu izazvao bijes građana

svedska-reklamaNa velikom reklamnom panou na ulazu u grad Gavle u Švedskoj, muslimanka u hidžabu pozdravlja posjetitelje grada i želi im dobrodošlicu

U komentaru objavljenom na Facebooku, općina Gavle je napisala da je Gavle grad „velike raznolikosti“, prenosi Samnytt.

“Žena na oglasu je jedna od mnogih muslimanskih žena u gradu Gavle koja je odlučila nositi hidžab jer ga želi i zato što se osjeća dobro u njemu” – piše direktor komunikacija Johan Adolfsson.

Adolfsson je među ostalim poznat kao jedan od autora knjige „Slike koje su promijenile svijet“ – vodič o rodnoj svijesti koji poziva na diskriminaciju bijelaca, kršćana i heteroseksualaca.

Roger Hedlund, koji je član parlamenta kao predstavnik stranke Švedskih Demokrata (SD) i član Gradskog vijeća grada Gavle, kritizirao je oglas.

“Zašto reklamirati odjeću koja za mnoge žene znači ograničenje i ugnjetavanje? Koju poruku to šalje?” – kaže on.
Reakcije na reklamu bile su snažne na društvenim medijima.

Još jedna političarka SD-a, Ghazal Saberian, kritizirala je oglas na svom Facebooku: “Zar ne shvaćate da su u ovom trenutku žene zatočene u Iranu i bičevane zbog toga što su skinule svoje velove? Zar ne shvaćate da se žene ubijaju u Saudijskoj Arabiji zbog skidanje hidžaba?”

“Zašto nas bombardiraju slikama žena u najtužnijoj odjeći svih vremena – vela, na našim javnim mjestima?” – napisala je onda piše ona.

Članica Kršćanskih demokrata Soheila Fors podijelila je poruku koju je dobila od muslimanke koja ne nosi veo u gradu Gavleu: “Ja sam muslimanka, ali ne nosim veo. Moja sestra je zatvorena u Iranu jer je skinula veo. I ovdje se općina oglašava preko nositelja vela. Zašto ne koristiti obične muslimane? Zar ne shvaćaju da je oglas i priznanje mržnje i progona protiv svih muslimanskih žena?” – kaže ona.

Mnogi Šveđani smatraju da reklama simbolizirana islamizacija Švedske i da ona, baš kao i islamski pozivi na molitvu iz džamija, ukazuje na to da je taj švedski grad muslimanski.

Osim toga, pokazalo se da je dotična švedska muslimanka Suzan Hindi prethodno radila kao vodič u salafističkoj (ekstremističkoj) džamiji i da ima veze s organizacijom Islamske muslimanske braće.

Ostaje da se vidi koliko dugo će taj oglas još stajati. Općina ga najvjerojatnije neće skinuti. S druge strane, stanovnici Gavlea poznati su po uništavanju javne imovine. Spaljivanje velike božićne koze u gradu je popularna zabava već dugi niz godina. Možda će ova reklama dočekati istu sudbinu!?


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,