Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ŠPIJUN U VAŠEM DOMU: Microsoft se obvezao predati svu svoju tehnologiju ‘etički časnoj američkoj vojsci’

ŠPIJUN U VAŠEM DOMU: Microsoft se obvezao predati svu svoju tehnologiju ‘etički časnoj američkoj vojsci’

vojska-uredKako se velike tehnološke kompanije u SAD-u suočavaju sa povećanim kritikama svojih zaposlenika zbog ugovora sa Pentagonom, čelnik Microsoft Corporationa odlučio je podržati američku vojsku i pružiti im punu potporu

Microsoft će “pružiti američkoj vojsci pristup najboljim tehnologijama … sve tehnologije koje stvaramo. Točka.” – rekao je Brad Smith, predsjednik tehnološkog diva Microsoft, na Reaganovom nacionalnom forumu obrane, održanom u predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan u Kaliforniji.

Smith je također nastojao objasniti svoju odluku, rekavši kako njegova tvrtka zapravo želi “da Silicijska dolina sazna koliko je etički čista i časna tradicija vojske.”

On je tvrdio da vojska ne bi trebala ostati bez globalnog tehnološkog napretka u području umjetne inteligencije, što je “od važnosti za svakoga, a ne samo za mlade ljude koji žive na zapadnoj obali u Silicijskoj dolini”.

Međutim, još uvijek nije mogao potpuno ignorirati etičku zabrinutost koju su izrazili Microsoftovi zaposlenici usred sve većeg opiranja suradnje tehnološkog diva sa Pentagonom.

„Postoji neka tjeskoba” među „nekim” zaposlenicima, Smith je priznao, dodajući da će se Microsoft „angažirati u rješavanju etičkih pitanja koja stvara nova tehnologija.” Međutim, on nije rekao ni riječ o potencijalnoj promjeni Microsoftove politiku nakon zabrinutosti djelatnika.

Zapravo, Microsoftovo osoblje nije samo izražavalo “zabrinutosti” zbog stava njihovih nadređenih prema Pentagonu, već su se zapravo otvoreno bunili protiv natječaja tehnološkog giganta za američki vojni projekt nazvan JEDI.

“Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)” je projekt koji će ponuditi računalne usluge računalne službe američkoj vojsci.

Prema javno dostupnim informacijama, JEDI ima za cilj zadržati računalne sustave vojske ažuriranima premještajući ih na jedan veliki “cloud”.

U otvorenom pismu od strane neodređenog broja zaposlenika tvrtke Microsoft koje je objavljeno na web stranici njihovog bloga u listopadu, radnici su rekli da su se pridružili Microsoftu “zbog očekivanja da tehnologija koju gradimo neće uzrokovati štetu ili ljudsku patnju”.

Oni su također optužili rukovoditelje za izdaju tvrtke zbog umjetne inteligencije za koju se govori da će biti “fer, pouzdana i sigurna, privatna, uključiva, transparentna i odgovorna” u potrazi za “kratkoročnim profitom”.

Još jedna velika tehnološka tvrtka – Google, također je odustala od ponude za sudjelovanje u programu JEDI, nakon što je tvrtka svjedočila masovnom nezadovoljstvu svojih zaposlenika nad drugim zajedničkim projektom – Projektom Maven.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,