Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IRAN: Pripremili smo mornaricu koja će štititi naše naftne tankere od ‘prijetnji’ kada nastupe američke sankcije u međunarodnim vodama

IRAN: Pripremili smo mornaricu koja će štititi naše naftne tankere od ‘prijetnji’ kada nastupe američke sankcije u međunarodnim vodama

iran-mornaricaAmerika je poručila da iranski tankeri više nisu dobrodošli u međunarodnim vodama

Slijedeći američka upozorenja kojima se operaterima luke zabranjuje pristanak iranskim tankerima, iranska vlada je to odbacila ponovivši da je iranska mornarica spremna zaštititi brodove od prijetnji

Iranska vojska je “spremna danas kao i u prošlosti” kako bi se zaštitila od “bilo kakvih prijetnji” i kako bi se osigurao siguran prolaz iranskih tankera za naftu, rekao je zamjenik zapovjednika redovnih oružanih snaga Rear Admiral Mahmoud Mousavi u ponedjeljak, za iransku novinsku agenciju ISNA.

Naglasio je da bi bilo kakve “zapreke” iranskog prava na korištenje međunarodnih plovnih putova bile jasno neprihvatljive.

Komentari su došli tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države jednostrano ponovno nametnule sankcije na Teheransku naftnu, brodarsku i bankarsku industriju.

Iako nije jasno hoće li se ostali narodi pridržavati diktata Washingtona, američki dužnosnici su navijestili su iranski brodovi više neće biti dobrodošli u međunarodnim vodama.

“Od Sueskog kanala do Malaškog tjesnaca i u svim točkama između, iranski tankeri su plutajuća odgovornost” – izjavio je u srijedu Brian Hook, američki posebni predstavnik za Iran i viši savjetnik za politiku državnog tajnika.

“Iranski tankeri predstavljaju rizik za luke koje im dozvoljavaju da pristanu i kanale koji im omogućuju da prođu”.

Hook je počeo upozoravati da nacije koje ignoriraju ograničenja na iransku komercijalnu flotu, u SAD-u mogu snositi svoje vlastite sankcije.

Teheran je u više navrata zaprijetio zatvaranjem Hormuškog tjesnaca i zaustavljanjem izvoza nafte iz perzijskog zaljeva ako bude blokiran njihov vlastiti izvoz nafte. U posljednjih nekoliko mjeseci iranski revolucionarni časnik održao je pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu kako bi proveo povećanje pripravnosti za “suočavanje s mogućim prijetnjama”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je u kolovozu kako će zatvaranje Hormuškog tjesnaca biti ozbiljna “pogreška”, ukazujući kako je Teheran samo “blefirao”.

Sjedinjene Američke Države su 5. studenog ponovno stavile na snagu sve sankcije koje su prethodno ukinute u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015., iz kojeg se Washington u svibnju unilateralno povukao.

Državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako će sankcije ostati sve dok Tehran ne bude u skladu sa popisom od 12 zahtjeva. Ultimatum poziva Teheran da zaustavi razvoj svih nuklearnih i balističkih raketa, kao i okončanje navodne “potpore terorizmu”. Washington također kaže da se Iran mora potpuno povući iz Sirije prije nego što se sankcije mogu ukinuti.

Rekli bi da su ovo zahtjevi koji su realniji i koje bi prije mogla ispuniti Amerika nego Iran.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,