Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POVJERENICA EUROPSKE UNIJE ŠOKIRALA AMERIKU: EU će stvoriti posebne kanale plaćanja s Iranom usprkos američkim sankcijama

POVJERENICA EUROPSKE UNIJE ŠOKIRALA AMERIKU: EU će stvoriti posebne kanale plaćanja s Iranom usprkos američkim sankcijama

eu-iranVisoka povjerenica Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je kako su složne sve zemlje EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom kojeg je napustio SAD

Organizacija radi na stvaranju posebnih kanala plaćanja za poslovanje s Iranom.

Mogherini je pročitala izjavu nakon sastanka ministara preostalih zemalja potpisnica Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) na marginama Opće skupštine UN-a.

Izjava pet zemalja – Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Kine i Francuske – potvrđuje da je Iran u skladu s sporazumom.

Imajući to na umu, EU radi na stvaranju mogućnosti za nastavak poslovanja s Iranom na legalnoj bazi, u vrijeme kada SAD žele zaustaviti izvoz nafte u Teheranu nametnuvši sankcije, s ciljem da ih u konačnici izvoz dovede do nule i krize.

“Imajući u vidu žurnost i potrebu za opipljivim rezultatima, sudionici su pozdravili praktične prijedloge za održavanje i razvoj platnih kanala, posebice inicijativa za uspostavljanje transporta s posebnom namjenom za olakšavanje plaćanja vezanih uz izvoz iz Irana, uključujući i naftu” – rekla je Mogherini.

Američki izlaz iz iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju napravio je razdor između administracije Donald Trumpa i američkih saveznika u Europi, koji su potvrdili svoju predanost ovom značajnom sporazumu.

Nakon što je jednostrano otpao iz sporazuma, SAD je postupno ponovo stavio na snagu sankcije koje su ukinute temeljem sporazuma, da bi Teheranu ograničili nihov nuklearni program.

Prvi krug sankcija potekao je u kolovozu, nakon čega slijedi drugi i konačni krug u studenom. Uoči roka od 4. studenog, Sjedinjene Države su tjerale svoje saveznike na smanjenje svih ekonomskih poslova s​Iranom, prijetivši europskim tvrtkama sekundarnim sankcijama.

Trumpov loš prisup privukao je oštre kritike iz Bruxellesa kao i Francuske, Njemačke i Velike Britanije. U kolovozu su europske zemlje potpisnice sporazuma izjavile da rade na “očuvanju i održavanju učinkovitih financijskih kanala s Iranom i nastavku iranskog izvoza nafte i plina” unatoč potencijalnim posljedicama.

Prošle je godine zabilježena ogromna razmjena uvreda između iranskog i američkog predsjednika, a Trump je nazvao iransku vladu “korumpiranom diktaturom iza lažne krive demokracije”, a Rouhani je prozvao Trumpovu administraciju kao “novopridošle odmetnike”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,