Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘ORVELIJANSKI’ POTEZ: Facebook se udružuje s američkom vladom radi uništavanja ‘lažnih vijesti’ na inozemnim izborima

‘ORVELIJANSKI’ POTEZ: Facebook se udružuje s američkom vladom radi uništavanja ‘lažnih vijesti’ na inozemnim izborima

mark-policijaPitali ste se koja će kompanija postati novi “svjetski policajac”… Odgovor je Facebook!

Facebook se udružio sa dvama američkim vladinim istraživačkim centrima kao dio nove inicijative za provedbu “napora za povećanjem integritet izbora” kroz društvene medije širom svijeta

Nova partnerstva s Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) i Nacionalnim demokratskim institutom (NDI) otkrio je Facebook u telefonskom razgovoru s novinarima prošlog tjedna i izvijestio je Reuters – no odabir partnera tvrtke od tada je podigao veliku prašinu.

Obe think-tank organizacije financira američka vlada, kroz National Endowment for Democracy (NED).

Mark Weisbrot, suvoditelj Centra za ekonomska i politika istraživanja, nazvao je na Twitteru odluku Facebooka da radi s organizacijama koje financira američka vlada – “Orvelijanskim” i rekao da se Facebook “ubrzano specijalizira za prekomorsku propagandu”.

Weisbrot je također kritizirao izvještaj Reutersa o vijestima koji su se usredotočile na Facebookove navodne napore za hvatanjem “lažnih vijesti i činilo se da nedostaje “svijest” o tome tko su te dvije dodatne organizacije sa kojima Facebook surađuje.

Tijekom telefonskog intervjuaa sa novinarima s naglaskom na predstojeće izbore u SAD-u i Brazilu, Facebookov CEO za “izbore i građanski angažman” Samidh Chakrabarti, rekao je da „sprječavanje izbornih smetnji” na platformi je „jedan od najvećih napora u zadnje vrijeme” sa kojom se tvrtka suočila.

Ali, udruživanje sa think tankovima financiranim od strane vlade je zaista najbolji način kojim bi Facebook spriječio uplitanja u bilo koje inozemne izbore?

Na pitanje novinara televizije CNBC o novom partnerstvu, Katie Harbath, koja je na čelu tima Facebooka Global Politics and Government Outreach, izjavila je kako želi biti jasna da Facebookova suradnja sa IRI i NDI je samo usmjerena “na međunarodnoj razini” i da ima nema veze s domaćim izborima u SAD-u.

Harbath je rekla kako dvije organizacije imaju “puno iskustva u radu na izborima i u mnogim zemljama širom svijeta” i da Facebook može naučiti od njih o “rizicima integriteta rizika” koji postoje u drugim zemljama.

Čini se da je malo čudno što Facebook treba koristiti organizacije koje financira američka vlada kako bi im pomogla odlučiti što su to “lažne vijesti” na stranim izborima ili “usporiti globalno širenje dezinformacija” – kako je Reuters rekao.

To nije prvi put da je Facebook odabrao sumnjivog partnera kako bi mu pomogao u borbi protiv “lažnih vijesti”.

Društveni medijski gigant također je ušao u slično partnerstvo s Atlantskim vijećem, think-tankom kojeg financira SAD i druge vlade zemalja NATO-a, kao i američki proizvođači oružja.

Ubrzo nakon što je objavljeno partnerstvo s Atlantskim vijećem, Facebook je privremeno izbrisao stranicu objave na engleskom jeziku news portala Telesur iz Venezuele bez objašnjenja. Telesur je jedan od malobrojnih izvora medija na engleskom jeziku koji pružaju alternativni pogled na događaje u Venezueli.

Facebook je također kritiziran zbog zahtjeva i prijetnji izraelske vlade i brisanja Facebook računa koje vode palestinski aktivisti.

Ipak, Facebook je izjavio kako je osnovao i organizirao “ratnu sobu” (war room) uoči velikih izbora u Brazilu sljedećeg mjeseca.

Ratna retorika odražava i stavove Washington Posta koji je prošli mjesec objavio da je Facebook u “utrci naoružanja” protiv “loših glumaca” i da je platformi potrebno poboljšanje “obrane”.

Amy Studdart, viša savjetnica IRI-ja, izjavio je za Reuters da detalji njezina partnerstva s Facebookom nisu bili u potpunosti razrađeni, ali je rekla kako će organizacija pomoći zaposlenicima Facebooka da “razumiju kako se njihova platforma koristi na terenu širom svijeta”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,