Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » REFERENDUM PROŠAO: Još jedna švicarska regija glasovala za ‘zabranu burki’

REFERENDUM PROŠAO: Još jedna švicarska regija glasovala za ‘zabranu burki’

svicarska-burkaVećina birača u švicarskom kantonu St. Gallen poduprla je zabranu odjeće koja prekriva lice na javnim mjestima, te je druga regija u zemlji koja je uvela takve zabrane

Regija u sjeveroistočnom dijelu zemlje održala je referendum u nedjelju kako bi odlučila jesu li potrebna stroža pravila prema burkama i prekrivalima za lice, među ostalim pitanjima.

Oko 36 posto građana od pola milijuna stanovnika izašlo je na glasovanje, a gotovo 67 posto birača podržalo je novi zakon, pokazuju službeni rezultati.

St. Gallen, peti po veličini švicarski kanton, postat će druga regija u zemlji koja će odobriti takvu mjeru, na primjeru najjužnijeg kantona Ticina.

Potpuna zabrana nošenja burke i nikaba na javnim mjestima stupila je na snagu u Ticinu 2016. godine, a nepostupanje prema tom zakonu je kažnjivo novčanom kaznom u rasponu od 100 do 10.000 švicarskih franaka.

Kanton talijanskog govornog područja ima 350.000 stanovnika, od kojih su dva posto muslimani.

Prošle su godine švicarske vlasti odbacile popularnu kampanju pod pokroviteljstvom desničarske stranke koja je pozvala na zabranu muslimanskih pokrivala za lice, dopuštajući regijama pojedinačno odlučivanje po tom pitanju.

Međutim, takvo glasovanje bi se moglo održati iduće godine nakon što je desničarska švicarska narodna stranka navodno prikupila 100.000 potpisa potrebnih za stavljanje bilo kojeg subjekta na referendum.

Švicarska nije prva zemlja u Europi koja je proglasila zabranu muslimanskih pokrivala za lice, što se često kaže da da cilja muslimane.

Nakon što je Francuska 2010. godine počela zabranjivati pokrivanje lica, Belgija je slijedila te korake, a Nizozemska i Danska su naknadno uvele slične mjere.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,