Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAKON RUŠENJA RUSKOG VOJNOG ZRAKOPLOVA U KOJEM SU BILI UPLETENI IZRAELCI: Rusija u roku od 2 tjedna šalje sustave S-300 predsjedniku Assadu

NAKON RUŠENJA RUSKOG VOJNOG ZRAKOPLOVA U KOJEM SU BILI UPLETENI IZRAELCI: Rusija u roku od 2 tjedna šalje sustave S-300 predsjedniku Assadu

s300-putinU roku od dva tjedna Rusija će isporučiti u Damasku sustav protuzračne obrane S-300, transport koji je prije nekog vremena Izrael spriječio

Ovo sve dolazi kao dio reakcije na pad ruskog zrakoplova IL-20 usred izraelskog zračnog napada na Siriju.

Moskva je optužila Tel Aviv da nije obavijestio Rusiju o njenom nadolazećem napadu na ciljeve u Siriji, što je rezultiralo rušenjem ruskog ratnog zrakoplova od strane sirijske protuzračne obrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministarstvu obrane poduzimanje nekoliko mjera kao odgovor na incident, priopćilo je ministarstvo u priopćenju u ponedjeljak.

Vjerojatno, najzanimljivija stvar za Izrael bit će isporuka Siriji protuzrakoplovnog sustava S-300, što će pojačati sposobnosti Sirije da smanje ilegalan pristup Izraela njihovom zračnom prostoru. Sustav je Damask kupio prije nekoliko godina, ali nikada nije bio isporučen.

“Godine 2013. na zahtjev Izraelske strane obustavili smo isporuku Siriji sustava S-300, koji je bio spreman za slanje sirijskim posadama osposobljenim za korištenje ovim sustavom” – navodi se u priopćenju.

“Situacija se promijenila, ali ne zbog naše krivnje.”

S-300 je relativno moderan sustav koji može napasti ciljeve u radijusu do 250 km. Sadašnji protuzrakoplovni sustavi Sirije imaju starije modele koji nisu zaustavili Izrael da napada ciljeve na području Sirije.

Ruska vojska također će osigurati bolje upravljačke sustave Sirijskim postrojbama za zračnu obranu, “koji se dostavljaju samo ruskim oružanim snagama” – objasnio je ministar obrane Sergey Shoigu. To će omogućiti integraciju sirijske i ruske vojne opreme, omogućavajući Sirijcima bolje informacije o ciljanju meta.

“Najvažnije je da će osigurati bolju identifikaciju ruskih zrakoplova od strane sirijskih snaga zračne obrane.” Potencijalno bi to moglo omogućiti razotkrivanje izraelskih zrakoplova koje prate ruske radarske postaje.

Treća mjera koju je objavilo rusko ministarstvo obrane provest će elektroničke protumjere na sirijskoj obali koja bi “suzbila satelitsku navigaciju, brodske radarske sustave i komunikacije ratnih zrakoplova koji napadaju ciljeve na području Sirije”.

Shoigu je kazao kako su mjere namijenjene da bi “ohladile vruće glave” i spriječile pogrešno procijenjene radnje koje predstavljaju rizik za naše vojnike. “On je dodao da ako takav razvoj ne uspije, ruska će vojska “postupati u skladu s tom situacijom”.

Komentirajući razvoj kasnije tijekom dana, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je kako rusko vodstvo donosi odluku o zaštiti ruskih zrakoplova u Siriji od daljnjih prijateljskih napada i “nije usmjereno protiv trećih zemalja”.

Prošli je tjedan ruski avion Il-20 sa 15 članova posade srušila sirijska protuzračna raketa iznad Sredozemnog mora na obali Latakije. Sirijci su pucali kao odgovor na izraelski zračni napad na njihovo tlo.

Također su rekli da su Izraelci namjerno koristili ruski zrakoplov kao zaklon, očekujući da se Sirijci neće usuditi napasti njihove izraelske borbene zrakoplove F-16.

Izraelci su zanijekao optužbe i rekli su da su poduzeli sve odgovarajuće mjere opreza i da nisu koristili ruski zrakoplov IL-20 kao zaklon. Objašnjenja, međutim, nisu uspjela uvjeriti Moskvu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,