Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAJNOVIJI SKANDAL: Google priznao da je omogućio stotinama aplikacija ‘trećih strana’ čitanje vaše e-mail pošte

NAJNOVIJI SKANDAL: Google priznao da je omogućio stotinama aplikacija ‘trećih strana’ čitanje vaše e-mail pošte

gmail-ikonaSveprisutni tehnološki div Google je priopćio američkim senatorima daje omogućio aplikacijama trećih strana čitanje podataka sa Gmail računa i dijeljenje tih informacija s marketinškim tvrtkama, iako je Google navodno prekinuo ovu praksu prošle godine

U pismu poslanom zakonodavcima u srpnju i javno objavljenom u četvrtak, Google je rekao da programeri mogu dijeliti svoje podatke s “trećim stranama” u svrhu promocije oglasa” – sve dok su transparentni prema korisnicima o načinu na koji se upotrebljavaju ti podaci.”

U praksi, to znači da svaka aplikacija koja dijeli vaše privatne podatke sa oglašavačima mora otkriti tu činjenicu u pravilima o privatnosti.

To se prvo vidi u skočnom okviru koji uključuje bilješku da aplikacija želi dopuštenje za “čitanje, slanje, brisanje i upravljanje e-poštom”. Međutim, informacije o marketinškim prodavačima s kojima se ti podaci dijele, često je teže pronaći.

Googleovo pismo je došlo kao odgovor na zahtjev republikanskih senatora za informacijama o opsegu sadržaja e-pošte dostupnog tim trećim stranama. U svom pismu tvrtki senatori tvrde da jedna marketinška tvrtka pod nazivom “Return Path Inc” čita privatne sadržaje više od 8.000 e-mailova kako bi unaprijedili svoje algoritme (AI).

Tvrtka Return Path Inc je rekla za Wall Street Journal da, iako nije eksplicitno pitala korisnike da li može pročitati njihove poruke e-pošte, dozvola je dana u njihovim korisničkim ugovorima, koji navode da tvrtka prikuplja osobne podatke, uključujući ali se ne i “ograničava na vaše ime, e-mail adresu, korisničko ime i zaporku.”

Najmanje 379 aplikacija dostupnih na tržištu mobilnih telefona Apple i Android mogu pristupiti podacima korisnika e-pošte.

U Googleovom pismu Kongresu, tvrtka nije htjela reći kada je, ako je ikada, suspendirala aplikaciju zbog nepoštivanja njezinih pravila.

Sam Google “minirao” e-poštu korisnika od kada je Gmail pokrenut 2004. godine, ali je prošle godine priopćio kako će zaustaviti tu praksu, usred zabrinutosti zbog privatnosti i savezne žalbe za prisluškivanje.

Sada, dužnosnici za privatnost iz Googlea, Applea i Amazona pripremaju putovanje na Capitol Hill sljedeći tjedan, da bi prisustvovali raspravi Odbora za trgovinu. Tamo će tehnološke tvrtke morati “razgovarati učinkovitije o mogućim pristupima zaštiti privatnosti”.

Kongresno saslušanje je još jedno u nizu saslušanja sa kojima se suočava tehnološka industrija otkako je u ožujku objavljen skandal tvrtke Cambridge Analytica u kojem je Facebook dopustio trećoj strani da prikuplja osobne podatke milijuna korisnika.

Googleov CEO Larry Page pozvan je na raspravu Senatskog obavještajnog odbora o političkoj pristranosti, stranoj interferenciji i privatnosti na tehnološkim platformama ranije ovog mjeseca, no odbio je da se pojavi, a umjesto toga poslao pisano svjedočenje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,