Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kosovo nudi Izraelu veleposlanstvo u Jeruzalemu u zamjenu za priznanje

Kosovo nudi Izraelu veleposlanstvo u Jeruzalemu u zamjenu za priznanje

izrael-ambasadaČelnik Kosova Hashim Thaci ponudio je da se u Jeruzalemu smjestiti veleposlanstvo njegove samoproglašene države, ako Izrael prepozna obećanu srbijansku pokrajinu kao neovisnu zemlju, izvještava RT

“Ako Izrael prepozna Kosovo, stavit ću kosovsko veleposlanstvo u Jeruzalem” – priopćila je u petak Židovska telegrafska agencija (JTA), pozivajući se na KosovaPress.

Thaci je napravio ponudu tijekom razgovora sa albanskim medijem Vizion Plus TV, prenosi RT.

Kosovo je bila autonomna pokrajina Srbije koju je NATO okupirao 1999. godine, nakon 78-dnevne zračne kampanje u ime etničke albanske “Oslobodilačke vojske Kosova” (OVK) koju je vodio Thaci.

U veljači 2008. privremena je vlada jednostrano proglasila neovisnost regije. SAD i većina njezinih saveznika priznali su je, iako pet članica EU i četiri članice NATO-a još uvijek odbijaju slijediti tu odluku.

Izrael je među polovicom zemalja članica UN-a koje su odbile priznati neovisnost Kosova, no Thaci se vjerojatno nada da će se to promijeniti sa njegovom ponudom.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua željela je da više zemalja preseliti svoje veleposlanstva iz Tel Aviva do Jeruzalema, priznajući tako izraelski posjed tog grada, za kojeg Palestinci također tvrde da je i njihov glavni grad.

Do sada su to učinili samo SAD, Gvatemala i Paragvaj – a nova nova vlada Paragvaja priopćila je ovog mjeseca da će se vratiti u Tel Aviv u interesu mira.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela u prosincu 2017. i otvorio novo veleposlanstvo u svibnju ove godine.

Sam Thaci ponudio je nešto što bi moglo imati koristi na obje strane, rekavši Vizion Plusu da je njegova vlada “100 posto” podržana od strane SAD-a.

“Povezanost Republike Kosovo s SAD-om je izvrsna. Susreo sam se s predsjednikom Trumpom, a njegov pristup prema nama jednak je kao i kod prethodnog predsjednika” – rekao je Thaci.

Ovo je potaknulo komentare Ramusa Haradinaja, drugog vođe OVK koji se okrenuo politici i koji je suparnik Thaciju koji trenutno služi kao premijer u vladi Kosova.

“Mi smo dio Europe i surađujemo s Bruxellesom i Berlinom” – izjavio je Ramush Haradinaj srbijanskom Happy TV-u u tri sata snimljenog intervjua u travnju “Međutim, kada je riječ o vanjskoj politici, mi smo dio kluba zemalja koje predvodi Amerika. Nemamo problema s tim. Nemamo vremena za svjetske probleme.”

Izraelska vlada još nije odgovorila na Thacijevu ponudu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,