Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TRŽIŠNI ANALITIČARI: iPhone X je MRTAV! Kupci okreću leđa preskupim pametnim telefonima

TRŽIŠNI ANALITIČARI: iPhone X je MRTAV! Kupci okreću leđa preskupim pametnim telefonima

iphone-rukaApple će vjerojatno prestati proizvoditi pametne telefone iPhone, prema analitičaru tvrtke Neil Camplingu

Previše zaliha čipova i visoke cijene su razlog, kaže on.

Tajvanska poluvodička proizvodnja, odnosno TSMC, najveća svjetska poluvodička kompanija, suočava se s problemom prevelike opskrbe čipovima, a dionice tvrtke su pale za 6,3 posto u petak.

To “nikad nije bio veći problem”, kaže Campling, kako navodi CNBC.

Njegova tvrtka je pratila podatke o inventaru TSMC-a tijekom više od 10 godina. Problemi u TSMC-u će izazvati zabrinutost zbog AMS-a, Appleovog ključnog dobavljača za čipove za Face ID-a na mobilnom telefonu iPhone X koji otključava smartphone kada ga pogledate.

Zalihe u TSMC-u pokazuju da Apple više neće proizvoditi iPhone X modele sljedeće godine, rekao je analitičar.

“Sa padom broja naloga za kupnju mobilnog telefona iPhone X i količina zaliha u TSMC-u koje su na rekordnom vrhuncu, može dovesti do toga da se zalihe počnu uništavati, zašto? Jer je iPhone X mrtav” – napisao je Campling, kako navode mediji.

“Jednostavni problem je sa telefonom Iphone X u tome što je preskup. Potrošači okreću leđa visokokvalitetnim smartphone uređajima” – rekao je. Ovaj uređaj obično košta 999 američkih dolara.

Analitičar očekuje da će Apple proizvoditi jeftine modele novih iPhone uređaja, koji bi koštali oko 500 dolara. No za tu cijenu ne može konkurirati sa ostalim mobilnim telefonima na tržištu koji imaju puno napredniji hardware.

IPhone X je dobio mješovite recenzije nakon što je predstavljen u studenom prošle godine. Face ID je potaknuo raspravu o sigurnosti i privatnosti.

Appleove dionice su znatno pale u posljednje vrijeme, te se nalaze trenutno na 167 dolara po dionici, što je najgori rezultat u posljednja dva tjedna.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,