Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TRGOVINSKI RAT: Amerika će se uskoro gušiti u smeću ako Kina ne razmisli o ‘katastrofalnoj’ odluci zabrane uvoza stranog otpada i materijala za recikliranje

TRGOVINSKI RAT: Amerika će se uskoro gušiti u smeću ako Kina ne razmisli o ‘katastrofalnoj’ odluci zabrane uvoza stranog otpada i materijala za recikliranje

kina-uvozUsred straha od potencijalno razarajućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine, Washington je pozvao Peking da ne provede zabranu uvoza američkog smeća i materijala koji se može reciklirati, a koju je azijski gigant zaprijetio da će nametnuti prošlog srpnja

U nastojanju da se bori sa “protuzakonitim priljevom stranog smeća” u Kinu, prošlog je mjeseca kinesko je Ministarstvo zaštite okoliša obavijestilo Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da planira zabraniti uvoz 24 vrste čvrstih otpadnih materijala, kao što su boce gaziranih pića, mješoviti papir, reciklirani čelik i novinski papir.

Unatoč prijetnjama za provedbu zabrane do kraja godine, dokument navodi da „predloženi datum usvajanja” tek „treba utvrditi.”

Zabrinuti zbog masivnog utjecaja koji bi zabrana mogla imati na američko gospodarstvo, američki trgovinski predstavnik u petak je pozvao Kinu da preispita svoju odluku.

“Tražimo da Kina odmah zaustavi provedbu i revidira ove mjere na način koji je u skladu s postojećim međunarodnim standardima za trgovinu otpadnim materijalima koji pružaju globalni okvir za transparentnu i ekološki prihvatljivu trgovinu recikliranim robama” – izjavio je glasnogovornik američke vlade na Vijeću WTO-a sjednice Trgovine robom u Ženevi.

“Kineska uvozna ograničenja na recikliranu robu uzrokovala su temeljne prekide u globalnim opskrbnim lancima materijalnih otpadaka, usmjeravajući ih dalje od produktivne ponovne upotrebe prema sve većem odlaganju” – istaknuo je trgovinski zastupnik Reuters.

Zahtjev Washingtona došao je dan nakon što je predsjednik Donald Trump naredio Američkom trgovinskom predstavniku (USTR) da povisi tarife na najmanje 50 milijardi dolara kineskog izvoza u Ameriku.

Iako je Trump dao 15 dana da USTR-u predloži popis kineskih proizvoda koji će biti ciljani, Kinesko ministarstvo trgovine je već zaprijetilo da će poduzeti pravne akcije protiv SAD-a putem WTO-a. Zemlja također razmišlja o 128 američkih proizvoda kojima bi nametnuli oštre uvozne tarife.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je poslalo jasnu poruku da ima sve potrebne načine da se uključi u trgovinski rat sa SAD-om, ali je pozvalo Washington na preispitivanje agresivne ekonomske politike. Peking je upozorio da će “američki potrošači i poduzeća snositi najveći teret” trgovinskog rata s Kinom.

#Kina je daleko najveći uvoznik američkog smeća. Zabrana uvoza američkog otpada imat će katastrofalni utjecaj na američko tržište rada i potaknut će troškove gospodarenja otpadom. Prema institutu US Institute of Recycling Industries (ISRI), samo 2016. godine američki izvoz otpada u Kinu iznosio je 5,6 milijardi dolara, a industriji je osigurala 155.000 radnih mjesta.

Dok se kineski predstavnik na sastanku održanom u petak u Ženevi složio da Pekingu prikaže zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država, izaslanik je i dalje istaknuo kako su, u konačnici, pojedine zemlje odgovorne za vlastiti otpad.

Ako azijski gigant zatvori svoje tržište za gospodarenje otpadom, centri za recikliranje širom SAD-a bit će suočeni s teškim izborom.

Najvjerodostojnija opcija bila bi preusmjeriti tokove američkog smeća u zemlje trećeg svijeta, npr. Afriku i njih zatrpati sa svojim otpadom, no oni možda nemaju objekte za sigurno recikliranje.

To bi izazvalo zabrinutost zbog mogućeg onečišćenja okoliša, istaknuo je predstavnik EU na sastanku WTO-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,