Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TEHNOLOŠKA SENZACIJA: Kina sagradila prvu solarnu autocestu koja će puniti električne automobile (VIDEO)

TEHNOLOŠKA SENZACIJA: Kina sagradila prvu solarnu autocestu koja će puniti električne automobile (VIDEO)

elektricni-autoputKina je uspješno testirala svoju prvu solarnu autocestu, otvarajući jedan kilometar autoceste prije roka da bi ju koristili za punjenje električnih automobila

Solarna cesta razvijena je od strane kompanije Qilu Transport Development Group, otvorena je u četvrtak u Jinanu, glavnom gradu kineske pokrajine Shandong – godinu dana nakon što je projekt bio pokrenut. Taj potez je bio hvaljen od strane razvojnog tima kao „još jedan veliki napredak u području fotonaponskih kolnika.”

Solarna cesta se sastoji od izolacijskog sloja na dnu, fotonaponskih panela u sredini i transparentnog betona na vrhu.

Paneli, koji pokrivaju 5.874 četvornih metara, imaju ukupnu instaliranu snagu oko 800 kilovata, prema razvojnom timu.

Struja proizvedena u dijelu testa će se koristiti za napajanje svjetla na autocesti, osvjetljenje prometnih znakova, nadzornih kamera, tunela i vrata objekata za naplatu cestarina.

Višak energije će bit isporučen u državnu mrežu, rekao je Xu Chunfu, predsjednik Quilu grupe.

U budućnosti, nadamo se da će inovativne ploče omogućiti bežično punjenje električnih vozila, topiti snijeg i osigurati priključak za internet. Fotonaponski autoput će tekođer imati priključke prema uređajima za prikupljanje podataka.

Tvrtka je projekt opisala kao prvu fotonaponsku autocestu u svijetu. Na drugom mjestu, Francuska je otvorila svoju prvu solarnu cestu prošle godine – koja je dugačka jedan kilometar i koja je navodno koštala više od 5 milijuna eura za izgradnju.
 


 
Xu nije otkrio troškove solarne ceste Jinanu, ali je rekao da je upola manja nego u sličnim projektima u drugim zemljama.

„S razvojem solarne energije u Kini, cijena može biti dodatno smanjena”, rekao je on. Vozač minibusa koji je testirao novu cestu je rekao za državnu televiziju CCTV da se ne osjeća ništa drugačije nego kada se vozi na običnoj autocesti.

„Ja vozim brzinom od preko 100 kilometara na sat. Nema ništa drugačije od obične autoceste. Zaustavni put je gotovo isti” – rekao je vozač.

Kina je svjetski lider u proizvodnji solarne energije. Ranije ove godine Nacionalna energetska uprava je rekla da je Peking službeno stekao tu titulu nakon što je Kina udvostručila svoj instalirani fotonaponski kapaciteti u 2016. godini.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,