Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » RUSKI BISKUP: Američki dolar i kriptovalute su virtualni financijski baloni

RUSKI BISKUP: Američki dolar i kriptovalute su virtualni financijski baloni

biskup-dolarVisoki ruski pravoslavni svećenik je upozorio na „opasnost” od kriptovaluta i suvremenih financijskih instrumenata, govoreći da ih njihova virtualna priroda čini nepredvidljivima

„Ja osobno mislim da su kriptovalute novi financijski balon, nova Ponzi shema, iza koje nema ništa”, rekao je biskup Hilarion, predsjednik Odjela za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije, u intervjuu za kanal Russia 24.

Hilarion, koji služi kao javno lice pravoslavne crkve, rekao je da kripto novac nije nova pojava, već produžetak financijske prakse koja je u razvoju već stoljećima, piše RT.

„Ova inovacija je predstavnik cjelokupnog bankarskog sustava, gdje se stvarne vrijednosti mogu pretvoriti u virtualne. To utire put za lihvarenje, protiv čega je crkva uvijek bila protiv, ali nije mogla učiniti ništa u svezi toga – svi mi moramo držati novac u bankama„ rekao je Oxfordski obrazovani svećenik.

„Kriptovalute su još jedan korak u tom smjeru – sada s elektronskim brojevima, umjesto papira. Vidimo da među određenom skupinom ljudi, ove kriptovalute imaju vrijednost, ali one su odvojene od stvarnosti, i to je možda i najveća opasnost.”

Hilarion je dodao da je od napuštanja zlatnog standarda, američki dolar također djelovao na kolektivno povjerenja, te istaknuo da je baš kao i sa bitcoinom i drugim kriptovalutama, kontrola nije centralizirana, gdje su mnogi trgovci ovom valutom izvan nadležnosti Amerike.

„Ali sada postoji više dolara u svijetu nego što zlatne rezerve mogu jamčiti”, rekao je Hilarion. „Na neki način dolar je već kriptovaluta. Mi ne znamo kako se ta valuta kontolira, kako njegova cijena raste i pada, pa čak i koliko je dolara u opticaju”

Unatoč osobnim rezervacijama, Hilarion je rekao da se crkva do sada suzdržavala od donošenja definitivne odluke.

„Moramo usredotočiti naše napore na ispitivanje moralne strane kriptovaluta. I u nekom trenutku u budućnosti crkva će morati izraziti svoje mišljenje o ovom fenomenu” – rekao je biskup, koji je također poznat teolog i crkveni glazbenik.

Kad su ga pitali o njegovim osobnim interakcijama sa kriptovalutama, Hilarion je rekao da „ga još nitko nije tražio da blagoslovi nečije rudarenje” i oklijevao je reći da li će ikad pristati na to.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,