Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » VAL POLARNE HLADNOĆE PARALIZIRAO AMERIKU: Meterolozi nisu mogli vjerovati kad su vidjeli živu u termometru

VAL POLARNE HLADNOĆE PARALIZIRAO AMERIKU: Meterolozi nisu mogli vjerovati kad su vidjeli živu u termometru

hladnoca-sadIstok Sjedinjenih Američkih Država pogodio je val polarne hladnoće, a apsolutni rekord srušen je u New Hampshireu gdje je izmjerena temperatura od -37 stupnjeva!

Val hladnoće zahvatio je ogromno područje od Mainea do Arkansasa, a ovog vikenda mogao bi pogoditi dijelove Floride i Teksasa. Koliko je hladno, dovoljno govori slučaj iz Toleda u Ohiju gdje je čovjek pronašao svog psa smrznutog ispred kuće.

Ovoga vikenda temperature će pasti na -18, a u New Yorku za doček Nove godine očekuje se ‘ugodnih’ -7. U saveznim državama New York i Pennsylvania građani se moraju boriti i sa snijegom koji je u nekim područjima napadao do metra visine. I vatrogasci imaju pune ruke posla budući da moraju oslobađati ljude zatočene u kućama.

U New Jerseyju je otkazano i tradicionalno novogodišnje kupanje u Atlantskom oceanu.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao kako bi “dobro staro globalno zatopljenje” trebalo poboljšati uvjete Amerikancima na istoku države koji se trenutno nose s ekstremnim hladnoćama.

- Na istoku bi se mogla dogoditi NAJHLADNIJA Nova godina ikad zabilježena – napisao je Trump na svom Twitter profilu.

- Možda bi mogli malo iskoristiti dobro staro globalno zatopljenje za koje je naša, ali ne i druge države, namjeravala platiti bilijarde dolara da se zaštiti. Toplo se obucite! – dodao je.

Američki predsjednik ranije je odbacio da globalno zatopljenje uopće postoji, tvrdeći da je to teorija koju je Kina izmislila kako bi američku privredu učinila nekompetitivnom.

U lipnju je najavio da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma, no natuknuo je da je otvoren razmotriti “pravedan” dogovor.

Evo što je CNN na to odgovorio:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,