Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OTKRIVEN ‘UBOJITI PREKIDAČ’ ZA RAK: Znanstvenici su shvatili kako stanice raka istovremeno mogu učiniti ‘samoubojstvo’

OTKRIVEN ‘UBOJITI PREKIDAČ’ ZA RAK: Znanstvenici su shvatili kako stanice raka istovremeno mogu učiniti ‘samoubojstvo’

rak-prekidacIzgleda kao da smo napredovali u borbi protiv ove zloćudne bolesti. Skupina znanstvenika je otkrila „način na koji se stanice raka ubijaju na više načina, istovremeno.”

U priopćenju je Marcus Peter, vodeći znanstvenik istraživanja na Sveučilištu Northwestern, rekao da postoje razne vrste „samoubojstava, poput probacanja, propucavanja i skakanja sa zgrade, sve u isto vrijeme.”

Peter vjeruje da bi mehanizam putem kojeg se te stanice uništavaju mogao biti ono što on naziva „drevni ubojiti prekidač.”

Znanstvenik smatra da bi to moglo biti ono što je spriječilo izumiranje više staničnih organizama od raka prije nekoliko milijuna godina prije nego se razvio imunološki sustav organizma koji se bori protiv bolesti.

On je otkrio da se tretman liječenja raka „temelji na mehanizima koji djeluju u svakoj stanici, i koje su znanstvenici poput njega studirali već dulje vrijeme.”

Peter je dodao da je skupina istraživača pod dojmom spoznaje da razumiju kako ‘ubojiti prekidač’ radi, i da je moguće kontrolirati mehanizam i koristiti ga na još neviđen način.

Peter i suradnici su uveli vrstu ribonukleinske kiseline u stanice raka, koja je, kao i DNK, „vitalna molekula neophodan za život.”

RNA je promijenio način na koji se ponašaju molekule. Peter i njegov tim su utvrdili da su neke od tih posebnih niti „malih uplitanja RNA”, mogu koristiti za utišavanje gena, pokrećući „drevni ubojiti prekidač”, nakon čega su stanice raka počinile samoubojstvo.

Sekvence RNA su ubile stanice „istovremeno eliminirajući gene potrebne za preživljavanje stanica”, piše u priopćenju. Nakon što se geni za preživljavanje eliminiraju, ubojita molekula izaziva višestruke paralelne stanične smrti. Peter naziva ovaj mehanizam „uzrokovana smrt eliminacijom gena za preživljavanje.”

Iako su prvi rezultati bili povoljni, Peter je postavio realna očekivanja. Peter i njegov tim su trenutno u procesu poboljšanja njihove metode za klinička ispitivanja na ljudima. Biti će potrebno puno rada i puno sredstava da bi se dovršila njihova istraživanja.

Za daljnja istraživanja će trebati vremena, ali Peter je svjestan „tereta raka”, koji je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

On je komentirao: „Najgora stvar koja se može dogoditi kada otkrijete novi način liječenja raka je da se utopite u e-mailovima iz cijeloga svijeta od očajnih ljudi kojima je dijagnosticiran rak i oni mole za pomoć i žele volontirati u kliničkim ispitivanjima.

Petar je zaključio u intervnuu: „To se događa svaki put, i svaki put, vjerujte mi, ja sjedim tamo i plačem. To je najgori dio istraživanja kada ga objavite u javnost.”

Prirodni lijekovi za sprječavanje raka

Nemojte čekati nove vijesti od svog liječnika. Pokušajte ove prirodne lijekove za sprječavanje raka:

- Održavajte zdravu i udobnu tjelesnu težinu – Masnoća je metabolički aktivno tkivo i masnoća u našem tijelu i nije inertna. Metabolička aktivnost naših masnih stanica je jedan od razloga zašto tjelesna težina može utjecati na naš rizik od raka.

- Jedite organsko – Sve vrste pesticida, herbicida i fungicida imaju kancerogene osobine. Kako bi se smanjio rizik od budućeg raka, smanjite svoju izloženost kemikalijama koje uzrokuju rak.

- Jedite puno alkalnih namirnica i anti-upalnih namirnica – Upala je loša za vaše zdravlje, i ona može povećati rizik od razvoja raka.

- Pijte svježi sok – Svježe iscijeđen sok od povrća je dobar način da se „poplave” vaše stanice sa hranjivim tvarima koje su vam potrebne da vaše tijelo može funkcionirati optimalno. Sokovi su alkalni, i mogu pomoći smanjiti rizik od raka.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,