Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SVE JE VIŠE NEZADOVOLJNIH: Ovo je prva zemlja koja je napustila kontraverzni Haaški sud!

SVE JE VIŠE NEZADOVOLJNIH: Ovo je prva zemlja koja je napustila kontraverzni Haaški sud!

icc-haski-sudMeđunarodni kazneni sud (ICC), osnovan 2002., ima sada 123 zemlje članice. Neke zemlje ga kritiziraju da je usmjeren protiv afričkih zemalja

“Povlačenje Burundija … stupa na snagu u petak 27. listopada”, rekao je glasnogovornik suda za AFP, točno godinu dana pošto je Burundi službeno obavijestio Ujedinjene narode da se povlači iz jedinog stalnog suda koji sudi za ratni zločin.

Ovo povlačenje, koje je udarac za međunarodno pravosuđe, “događa se u trenutku kada (represivna) mašinerija i dalje nekažnjeno ubija u Burundiju”, rekao je u petak Lambert Nigarura, predsjednik skupine zemalja sudionica ICC-a.

No predistraga koju je glavni tužitelj suda Fatou Bensouda pokrenuo u travnju 2016. nakon izvješća o “ubojstvima, zatvaranju, zlostavljanju, silovanju i drugim oblicima spolnog nasilja te o slučajevima nasilnih nestanaka”, neće se prekidati.

“Povlačenje Burundija ne utječe na stručnost suda što se tiče zločina počinjenih u vrijeme dok je bio njegov sudionik, naime do 27. listopada 2017.”, rekao je glasnogovornik ICC-a.

UN-ovi istražitelji su prošli mjesec pozvali ICC da ide dalje i provede cjelovitu istragu o zločinima počinjenim u “sustavnom progonu civila” te srednjoafričke zemlje.

Zemlju je zahvatila teška kriza pošto je predsjednik Pierre Nkurunziza 2015. najavio kandidaturu za treći mandat koji je osvojio na izborima koje je oporba bojkotirala.

U nasilju u toj zemlji poginulo je više od 500 ljudi, a više od 270.000 je izbjeglo. ICC, osnovan 2002., ima sada 123 zemlje članice. Neke zemlje ga kritiziraju da je usmjeren protiv afričkih zemalja.

Južnoafrička Republika i Gabon bili su rekli da će poći za primjerom Burundija, ali su poslije promijenili odluku.

Kenija i Uganda također su zaprijetile da će se povući, a Zambija je održala referendum na kojemu je za ostanak u ICC-u glasalo 93 posto glasača.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,