Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » UN se pretvorio u međunarodnog diktatora koji ispunjava želje Sjedinjenih Država

UN se pretvorio u međunarodnog diktatora koji ispunjava želje Sjedinjenih Država

un-reformaOd Ujedinjenih naroda ima koristi koliko i od pretprošle penzije. Nisu osudili niti zaustavili niti jedan veliki suvremeni sukob. Zato ih se treba riješiti

Diplomatski odnosi između zemalja su dovoljni, a za međunarodne odnose postoje diplomatske mreže, veleposlanstva i konzulati

Ujedinjeni narodi su stvoreni 24. listopada 1945. umjesto Lige Naroda koju je pregazilo vrijeme.

Bilo je već pokušaja da se njihovo sjedište premjesti iz New Yorka. Pokojni Gaddafi je predložio Peking ili New Delhi, spominjala se i Kanada, ali su ih Sjedinjene Države podčinile sebi i izgradile kompleks zgrada u kojima su i danas.

Od tada, UN je daje svake godine po deset milijardi dolara.

Ali sada je naumio Donald Tramp da reformira Ujedinjene narode.

Ako bih mene pitali, predložio bih da se UN ugasi.

*Prvi razlog je to što su se Ujedinjeni narodi pretvorili u međunarodnog diktatora koji ispunjava želje Sjedinjenih Država jer je SAD “gospodar svemira” ili “suvremeni Rim”.

*Drugi razlog je to što SAD toj organizaciji sa 61.000 suradnika osigurava 22% proračuna, a tko to plaća – taj u muziku naručuje.

Rusija također plaća za UN, ali manje – i stoga sve manje i manje naručuje glazbu.

Ako su Ujedinjeni narodi postali američka organizacija – činjenica da je Trampov prijedlog reforme UN-a bio lako potpisan od strane 128 od 193 zemalja članica UN-a. Vjerujemo da će potpisati još neke.

Gazda očekuje potpisivanje.

Glavni tajnik UN-a, Guterres, je već objasnio Trumpu, ukazujući na “raspršenost struktura” UN i na unutar njih prisutne “bizantske procedure”.

Ujedinjeni narodi su najveći svjetski korporacijski div. Antiglobalisti u slučaju UN-a imaju se čime baviti.

A njihova učinkovitost je oko nule. UN je organizirao stotine mirovnih operacija (lakše je navesti zemlje u kojima nije bio), ali ocijenite sami učinkovitost samog UN-a tijekom dvije posljednje takve operacije:

“Mirovna operacija u Libiji dovela je do građanskog rata u Libiji. Još traje od 2011. do danas.”

“Mirovna operacija u Siriji provedena radi građanskog rata u toj zemlji bila je na snazi​od kolovoza 2012., a mi upravo gledamo rezultate toga”.

Od Ujedinjenih naroda ima koristi koliko i od pretprošle penzije. Nisu osudili niti zaustavili bilo koji veliki suvremeni sukob.

Stoga bi se Ujedinjeni narodi trebali raspustiti. Diplomatski odnosi između zemalja su dovoljni, a za međunarodne odnose postoje diplomatske mreže, veleposlanstva i konzulati.To je dovoljno.

Trump zove Ujedinjene narode “klubom u kojem se ljudi mogu okupljati, razgovarati i provesti vrijeme”. Ovo pokazuje da je Trump također nezadovoljan sa UN-om, ali su njegovi razlozi potpuno druge prirode.

On je uvjeren da UN nije dovoljno djelotvoran za Sjedinjene Države i da se u UN-u ljenčari.

Trump nastoji reformirati UN kako bi bolje obavio zadatke Sjedinjenih Država.

Između ostalog, predložio je: “Smanjiti broj funkcija UN-a za one koje su nepotrebne ili se djelomično preklapaju, što isto vrijedi i za glavna tijela UN-a”.

Ovo upućivanje na “glavne funkcije UN-a” trebalo bi zabrinuti Rusiju.

Vijeće sigurnosti najvažnije je tijelo Ujedinjenih naroda. Formirano je odmah poslije Drugog svjetskog rata i njegov uži sastav čine zemlje-pobjednice u tom globalnom ratu: Rusija, SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija.

Oni su stalni članovi Vijeća sigurnosti UN-a, a svaki od njih ima pravo na “veto”, odnosno zaustaviti bilo koju odluku koja nije u njihovu korist.

Postoji i šest nestalnih članova Vijeća sigurnosti UN-a koji nemaju pravo veta.

Rusija zazire od Trumpove “reforme Ujedinjenih naroda” koja ima za konačni cilj lišiti Rusije njezinog veta.

Zato se na 72. zasjedanju generalne skupštine UN-a, na kojoj se jednom godišnje okupljaju sve države članice, nije pojavila Rusija jer od tog skupa je očekivala samo podle udarce i neugodnosti.

Rusija je dakle skeptično prozborila kroz zube o Trumpovoj reformi: “To je inicijativa države”.

Uz opasnost ponovnog ispitivanja sastava Vijeća sigurnosti UN-a i ukidanja prava veta, postoje i drugi razlozi za zabrinutost. Etiopski premijer će voditi raspravu o reformi mirovnih operacija UN-a.

Kao da to upravo čekala, Ukrajina je izrazila svoju želju: “Broj plavih kaciga u Donbasu mora biti 40-60 tisuća”. To jest: Kijev sebi u goste poziva čitavu vojsku.

I nesvjesno smo neoprezno upravo složili s dolaskom mirotvornih snaga u Donbasu.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,