Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » VODEĆI ZNANSTVENICI ‘GLOBALNOG ZATOPLJENJA’ PRIZNALI: ‘Lagali smo vas’

VODEĆI ZNANSTVENICI ‘GLOBALNOG ZATOPLJENJA’ PRIZNALI: ‘Lagali smo vas’

znanstvenik-ledKatastrofalni učinci umjetnih klimatskih promjena su pretjerani, u skladu sa najvišim svjetskim znanstvenicima koji se bave globalnim zatopljenjem

Oni su priznali da su proizvodili pristrane studije koje su se temeljile na “junk znanosti” da bi zadovoljili njihove vlade i one koji su ih plaćali.

Ove studije su tada korištene od strane mainstream medija za kontrolu priča o globalnom zatopljenju da bi uvjerili javnost da mora platiti kroz porez dodatne milijarde dolara kako bi se izbjegao Armagedon.

No svijet se zagrijava sporije nego što je predviđeno računalnim modelima koji su bili „na vrućoj strani” i pretjeran utjecaj emisija na prosječnu temperaturu, a sada se globalni znanstvenici koji se bave globalnim zatopljenjem počinju javljati i priznavati svoju prijevaru.

Nove prognoze ukazuju na to da svijet ima bolje šanse nego što se tvrdilo na summitu u Parizu o klimatskim promjenama na kojem se trebalo dogovoriti da se ograniči zagrijavanje i povišenje temperature od 1.5C usporedno sa predindustrijskim razinama.

Studija objavljena u prestižnom časopisu Nature Geoscience, jasno daje do znanja da se i dalje zahtijeva brže smanjenje emisija štetnih plinova, ali sugerira da svijet ima više vremena u kojem bi napravio potrebne promjene.

Michael Grubbovom, profesor međunarodne energije i klimatskih promjena na University College London i jedan od autora studije, priznao je da su njegova prethodna predviđanja bila pogrešna.

On je naveo tijekom summita o klimi u Parizu u prosincu 2015. godine: „Svi dokazi iz proteklih 15 godina vodili su me do zaključka da je zapravo povišenje temperature od 1.5 C jednostavno nespojivo sa realnošću.”

U razgovoru za The Times, rekao je: „Kada su se činjenice promijenile, ja sam se predomislio, kako je Keynes rekao.

„Malo je vjerojatno da ćemo postići ove vrste promjena u kratko vrijeme, ali mi smo u boljem položaju nego što sam mislio.”

Profesor Grubb je rekao da bi nova procjena bila dobra vijest za male otočne države u Tihom oceanu, kao što su Maršalovi Otoci i Tuvalu, koji bi mogli biti poplavljeni zbog podizanja razine mora, ako prosječna temperatura poraste za više od 1.5 C.

„Pacifički otoci su manje osuđeni na propast nego što smo mislili”, rekao je on.

Profesor Grubb je dodao da su i drugi čimbenici također ukazali na više optimizma što se tiče klimatskim promjena, uključujući i Kinu koja je smanjila svoj rast emisije štetnih plinova mnogo brže nego što se predviđalo.

On je rekao: „Mi smo usred energetske revolucije i to se događa brže nego što smo mislili, što daje pravo vladama da zategnu ponude koje su stavili na stol u Parizu.”

Studija je pokazala da je grupa računalnih modela korištena od strane Međuvladinog panela o klimatskim promjenama predvidjela brži porast temperature nego što se zapravo događa.

Globalna prosječna temperatura porasla je za oko 0.9C od predindustrijskog doba, ali došlo je do usporavanja stope zagrijavanja tijekom 15 godina prije 2014.

Myles Allen, profesor geosistemske znanosti na Sveučilištu u Oxfordu, drugi autor istraživanja, je rekao: „Nismo vidjeli brzo povećanje temperature nakon 2000. godine kao što smo vidjeli u modelima. Nismo to vidjeli niti u opažanjima.”

On je rekao da je skupina od desetak računalnih modela, proizvedenih od strane vladinih istraživačkih instituta i sveučilišta diljem svijeta, sastavljena prije deset godina „tako da nije ni čudo što su rezultati skrenuli sa svog realnog puta”.

On je rekao da je previše kompjuterskih modela koji su se koristili u istraživanjima „bilo na toploj strani”, što znači da je predviđalo preveliko zagrijavanje.

Prema modelima, pridržavajući se prosječnog povećanje globalne temperature ispod 1.5C bi značilo da bi svijet mogao priuštiti emitiranje od samo oko 70 milijardi tona ugljika nakon 2015. godine. Pri trenutnom stupnju emisije, ovaj takozvani „proračunati ugljik” će biti iskorišten u tri do pet godina.

Prema novoj procjeni, svijet može emitirati još dodatnih 240 milijardi tona ugljika u atmodferu i još uvijek imaju realne izglede da rast temperature bude ispo 1.5 stupnjeva celzijusa. (TheTimes)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,