Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Njemački tisak: Kim Jong-un nije luđak, on zna kako su prošli Gaddafi i Saddam

Njemački tisak: Kim Jong-un nije luđak, on zna kako su prošli Gaddafi i Saddam

kim-sadam-gadafiRaketni test Sjeverne Koreje nije dokaz da je Kim Jong-un luđak. Naprotiv. Ispaljivanje rakete je – u njegovom izoliranom shvaćanju – primjerena i neizbježna reakcija na aktualne vojne manevre SAD, piše list “Mannheimer morgen”

Komentatori njemačkog tiska bave se pitanjem hoće li SAD preventivno udariti na Sjevernu Koreju i upozoravaju na nuklearnu katastrofu koja prijeti, uz zaključak da Zapad mora shvatiti: Pyongyang zna kako je prošao libijski vođa Moamer el Gaddafi i irački vođa Saddam Hussein prenosi DW.

Podsjeća se da je Vijeće sigurnosti UN osudilo potez Sjeverne Koreje koja je testirala raketu dugog dometa preko japanskog teritorija.

“Trump i njegovi savjetnici su morali primiti na znanje da je dosadašnja taktika prema komunističkom režimu Sjeverne Koreje uvijek propadala propala”, piše Spiegel online.

Njemački magazin navodi da se za sada američki predsjednik zadovoljio prijetnjama, obećavajući (sjevernokorejskom vođi) Kimu Jong-Unu “vatru i bijes”. Prije samo nekoliko tjedana je izjavio da mu se čini kako je Pyongyang počeo poštivati Ameriku. A onda je uslijedio novi test.

“Kim Jong-un doduše svjesno nije izveo direktan napad protiv SAD ili nekog saveznika, ali je raketni test preko Japana pokazao koliko ga plaše Trumpove prijetnje: nimalo”, navodi Spiegel.

Tjednik navodi da “Trump i njegovi savjetnici odlično znaju da su u škripcu”.

“Iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući već se tjednima razmatraju scenariji za preventivni rat protiv Sjeverne Koreje. Ali zaključak je uvijek isti: vojni udar Sjedinjenih Država protiv Sjeverne Koreje imao bi za posljedicu rat između Sjeverne i Južne Koreje. Posljedice bi bile razorne, pogotovo za milijunsku metropolu Seoul koja leži gotovo na granici sa Sjevernom Korejom”, piše portal.

Portal Badisches-Tagblatt iz Baden-Badena piše da je “teško predvidjeti kako će ovo završiti”.

“SAD će vojno reagirati najkasnije ako sjevernokorejski diktator ispali svoje omiljene igračke ka Guamu”, smatra taj list.

Deutsche Welle prenosi da drezdenski “Saechsiche Zeitung” ocjenjuje da “rješavanje konflikta vojnom silom ne smije biti opcija”.

“Ishod bi mogla biti atomska katastrofa sa stotinama tisuća mrtvih i pustošenjem Korejskog poluotoka. Postoji samo jedan način da se to spriječi: pričati i pregovarati, koliko god teško bilo”, smatra komentator tog dnevnika.

List “Mannheimer morgen” vidi stvari drugačije.

“Ni najnoviji raketni test Sjeverne Koreje nije dokaz da je diktator Kim Jong-un luđak. Naprotiv. Ispaljivanje rakete je – u njegovom izoliranom shvaćanju – primjerena i neizbježna reakcija na aktualne vojne manevre SAD sa južnokorejskim i australskim saveznicima. Pa ipak, to su samo dešavanja na površini. U dubini već mjesecima traje tiha diplomacija – razgovori na tajnim mjestima s kojih ništa ne curi u javnost”, piše u tekstu tog lista.

Navodi se da se “treba se osloboditi još jedne iluzije: nema tih pregovora koji će natjerati Kima da prekine raketni program”.

“To ga ne mogu natjerati ni Sjedinjene Države – posebno ne one. Jer za Kima se strašni primjer zove: Moamer el Gaddafi. (…) Gaddafija s atomskim oružjem nitko ne bi napao. To znači da su nuklearne bojeve glave za Kima životno osiguranje. To će Zapad, htio ne htio, morati prihvatiti kao realnost”, zaključuje list iz Mannheima.
 
(novosti.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,